8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nosí dárky opravdu Ježíšek aneb jak o tom mluvit s dětmi

16. 12. 2023 | Zvyky a tradice
Pokud se držíte tradičního modelu, že dárky pod stromeček obstarává Ježíšek, děti o tom začnou pochybovat zhruba kolem 6. roku věku. Jak reagovat na jejich všetečné otázky? Je lepší přiznat pravdu, zatloukat nebo se pokusit přijít s nějakým kompromisem? Odpověď není jednoznačná, protože každé děťátko je jiné a ocení jiný přístup. Jak tedy přistupovat k různým typům osobností vašich dětí?

Svátky klidu a míru, taková je původní idea Vánoc, která se ale bohužel často míjí s realitou. Předvánoční atmosféra je sice plná voňavé skořice a hřebíčku, ale přináší s sebou řadu stresorů. Jedním z nich může být i otázka ne/existence Ježíška coby toho, který všechny dokáže potěšit vánočními dárky.

Pokud sledujete různé diskuze na toto téma, abyste se inspirovali, berte je s nadhledem a nenechte se zastrašit nebo otrávit útočnými komentáři. Univerzální rada totiž neexistuje. Co platí na jednoho, na druhého nefunguje, nebo ho dokonce může pobouřit.

Jestliže se u vás v rodině hraje na Ježíška, děti o něm jako dárci začnou samy pochybovat většinou kolem šesti let. V předškolním věku ještě většina z nich podléhá magickému myšlení a později už tolik nevěří všemu, co jim rodiče říkají - začínají k informacím přistupovat více kriticky. Děti ale nejsou stejné. Některé děti hledají už od mala ve všem logiku, chtějí porozumět tomu, jak děti fungují, a tak chtějí přijít na kloub i Ježíškovi.

Pojďme si uvést příklady ze života, které nejspíše moc dobře znáte. Jak na ně reagovat?

Příklad č. 1:
„Kryštof (7 let) tajemství moc neuznává - když mu to nedává logiku, označí to za blud. Takže brzo vyhodnotil, že dárky prostě nosí rodiče.“
Extravertní verze těchto typů se taky hodně ptají „proč“, takže přijde i otázka, jak je to s Ježíškem a dárky, odpovězte: „To je zajímavá otázka, co si ty o tom myslíš?“ Pokud dítě trvá na vaší odpovědi, řekněte mu pravdu. Vyrovná se s ní mnohem lépe než se ztrátou důvěry ve vás rodiče, až zjistí, že jste mu lhali.

Příklad č. 2:
„Slavnostně jsme dali za okno první dopis pro Ježíška. Jenže při uspávání to najednou dceři přišlo líto a chtěla si dopis nechat. Docela dost kvůli tomu plakala, tak jsme jí dopis vrátili a ona ho pevně držela celou noc. A druhý den chtěla do postýlky přinést další své oblíbené věci, aby jí je Ježíšek nevzal, když bere ty dopisy.“
Další typ dětí stojí nohama na zemi a berou vše doslova. Proto jim později mohou vrtat hlavou praktické detaily z Ježíškova života - jak v tom nebi žije, jak všechny dárky unese apod. Tyhle děti neuspokojí naše metafyzické odpovědi, zatímco s pravdou se většinou v pohodě smíří.

Příklad č. 3:

„Jsem v pasti, syn si přeje věci, co se koupit nedají. Třeba 20 minirobůtků, co se vejdou do kapsy a umí drtit kámen. Ježíškovi píše ob den.“
„Dopis pro Ježíška má deset položek a jsou to samé drahé věci, aby maminka ušetřila penízky. Chybí na něm už jen živý jednorožec.“
Některé děti ve všem hledají hlubší smysl a hranice mezi realitou a fantazií se pro ně často stírají. Proto mohou na Ježíška věřit i poté, co jim kamarádi „prozradí“, že neexistuje. A nebude je to vůbec trápit. O to těžší může být dítěti vysvětlit, že Ježíšek opravdu nemůže přinést cokoliv, co napíšou na seznam.

Co když se dítě dozví pravdu o Ježíškovi nechtěně a je zklamané?
Také v tomto případě by se vaše reakce měla odvíjet od toho, jaký typ dítěte máte. Nicméně obecně platí jedna rada.
„Nechte dítě projevit emoce a přijmout je. Můžete tedy reagovat větami typu: Já vím, že jsi teď hrozně zklamaný… to mě moc mrzí… a podobně. Důležité je nebrat si osobně věty typu: Jak jsi mi tohle mohla udělat?! Už tě nemám ráda! Zkuste zachovat klid a ani nepřejít do obranného módu: Vždyť jsme to dělali kvůli tobě! Takové výčitky zasáhnou dítě a poškodí váš vztah mnohem víc než zklamání z neexistujícího Ježíška,“ dodává psycholožka.


Autorka: psycholožka Šárka Miková


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !