Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepokazte Štědrovečerní menu nevhodnými nápoji

24. 12. 2014 | Praktické rady
Slavnostní vánoční večeře by neměla být pouze o dobrém a kvalitním jídle. Jistě neopomenete připravit kapra, polévku či naaranžovat cukroví. Jak ale s nápoji? Víte, jaké víno se hodí ke smaženým řízkům? Na kolik stupňů vychladit řidičům nealko pivo? A co nabídnout dětem, aby i ony měly sváteční nápoj?

Milovníci piva mají volbu jednoduchou; prostě zvolí svoji oblíbenou značku a mají vystaráno. Jediné, na co nesmí zapomenout, je správné vychlazení.

Jako křen!

Stejně jako ostatní alkoholické nápoje má i pivo svoji teplotu servírování. Všeobecně by se dalo říct, že světlá piva by se měla podávat vychlazenější, než piva tmavá.
Pokud se chystáte pít nealko pivo, podávejte ho co nejvíce vychlazené, teplota by měla být cca do čtyř stupňů Celsia. Piva plzeňského typu a prémiové ležáky si zaslouží rozmezí s pověstným sedmým schodem, tedy teplotu od čtyř do sedmi stupňů. Taková teplota zajistí jak správné rozvinutí jejich chuti, tak i zahnání žízně. Ležáky českého typu nechte vychladit na osm až 12 stupňů.

Jak vybrat vínoJak vybrat víno?

Podle Svazu vinařů České republiky se letos dostaneme na rekordní spotřebu dvaceti litrů ročně na osobu. Češi však stále příliš neřeší, že k vínu patří určitý způsob servírování a hlavně správná volba v podobě snoubení vína s vhodnou potravinou.
„K vánočnímu klasickému jídlu, jako je smažený kapr s bramborovým salátem, doporučuji různé druhy bílých vín,“ doporučuje sommelierka Zuzana Menšíková.
Pokud jste kapra v menu nahradili vepřovými řízky, zvolte vína červená. Připravujte-li si odlehčenou variaci Štědrovečerní večeře třeba v podobě lososa s bramborem, vyberte bílá vína. 

Máte-li už správný druh vína, nepokazte si to jeho servírováním:
„Červená vína by měla být podávána nechlazená, ideálně je nechte před konzumací alespoň 30 minut rozdýchat neboli provzdušnit – otevřete lahev a nechte ji stát, nebo víno přelijte do karafy. Bíla vína podávejte vychlazená na 10° C,“ radí sommelierka Zuzana Menšíková.

U sklenic platí, že bílé víno patří do menší sklenky, víno červené naopak do větší. Kvůli zajištění plné rozvinutosti aroma se sklenice na víno zpravidla plní do jedné třetiny. Víno má tak dostatečný kontakt se vzduchem, aby mohlo dýchat a rozvinout svůj buket.

Slavnostní nápoje pro děti

Džus s brčkem je určitě prima, ale vaše děti jisté ocení, pokud se jejich slavnostní nápoje budou tvářit jako ty „pravé“, které pijí dospělí. Proto si připravte zásoby ledu, jemně perlivé vody a různé sirupy.

Dětem dovolte, ať si koktejly míchají po libosti, ke zdobení jim připravte různá napichovátka a čerstvé ovoce. Můžete jim zřídit i místo pro dětský „bar“ – na stolek dejte bílý ubrus a k ruce všechny potřebné ingredience. Zkuste jim nabídnout také čerstvé ovocné i zeleninové šťávy, ukažte, jak si jednoduše cukrem ozdobit okraje sklenic… třeba vás překvapí, jak dobré pití vám donesou ochutnat!

A čím nahradit dětem třeba tradiční aromatické svařené víno?

Aby neměly pocit, že je šidíte, vyzkoušejte jablečný džus. Do něj přidejte skořici a trošku hřebíčku. Hotovo za několik minut a děti budou nadšené, že mají vlastní „svařák“.


Zdroj, Kaufland


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles