Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nemocnice varují před zapíchnutými rybími kostmi

24. 12. 2020 | Praktické rady
V prostějovské nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti. "Tyto nehody nesmí lidé podceňovat", apeluje před Vánocemi primář ORL.

Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích prostějovská nemocnice. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější.

Zatímco v průběhu roku na pohotovosti tuto nepříjemnost řeší přibližně pětkrát za měsíc, v posledním prosincovém týdnu je to i patnáctkrát. „Nejvíce k nám pacienti s tímto problémem chodí 24. prosince a den poté a nejčastěji je kost zapíchnutá v tonsille, tedy krční mandli, a její extrakce je tak poměrně snadná,” popisuje své zkušenosti MUDr. Pavel Navrátil, primář oddělení ušní, nosní a krční. Ovšem pokud se rybí kost ze štědrovečerního kapra dostane až do jícnu, její vytažení je mnohem komplikovanější a ve výjimečných případech musí být pacient uspán.

Tradiční vánoční nehoda častěji postihuje dospělé osoby, přesto se nevyhýbá ani dětem. Jejich krční mandle jsou ale velké, a proto se jim kost většinou zapíchne na poměrně dobře vyšetřitelném místě. „Vyšetření je ale u dětí komplikovanější, protože hůře spolupracují. Měli jsme i případ, kdy se rybí kost v krku zapíchla dvouletému dítěti,” vzpomíná primář.

Rybí kosti jsou většinou drobné, mnohem závažnější bývá polknutí a uváznutí ostré kosti kuřecí, vepřové či hovězí, kterou musí lékaři vytahovat v celkové anestezii pacienta. Přesto i neopatrné pojídání oblíbeného kapra může mít vážné následky. „Stalo se, že kost nešlo odstranit běžnou cestou přes dutinu ústní a bylo nutné provést chirurgický zákrok. Pokud dojde k poškození jícnu, může dojít k mediastinitidě, což je velmi závažné onemocnění i s možným letálním koncem, tedy smrtelným, takže není radno si zahrávat,” zdůrazňuje MUDr. Pavel Navrátil s tím, že by lidé neměli nikdy situaci podceňovat a vždy raději na pohotovost přijít. Uvíznutí kosti v těle může vést také k infekci či k zánětlivému onemocnění.

Ojedinělé nejsou ani případy, kdy k lékaři dorazí pacient v domnění uvíznuté kosti v krku, přestože žádnou nemá. „Stává se to velmi často. Může se jednat o poškrábání sliznice, které cítíme jako přetrvávající cizí těleso,” dodává primář ORL.

Zdroj, foto: Nemocnice AGEL



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !