8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moji přátelé z Bavorska

23. 12. 2012 | Vaše příběhy
Před několika lety jsem tedy musela strávit nějaký čas na klinice v Bavorsku a prožila jsem tam i advent. Nebyla jsem tam jako cizinka sama. Mými spolupacienty byli nejen Němci, ale i Polka, Ukrajinka, Švédka, dvě Španělky a Ind. Při našich společných aktivitách jsme se domlouvali všemi možnými jazyky, ale i rukama a nohama.

Ale všichni jsme si rozuměli a moc jsme se nasmáli. Hlavním tématem hovorů byly pochopitelně Vánoce. Každý vyprávěl o zvycích u nich doma. Já jsem je šokovala už před Mikulášem, když jsem jim říkala, že u nás chodí se svatým Mikulášem v průvodu i anděl a čert. Čert, děsili se hlavně Bavoráci, chudinky děti, copak se ho nebojí? Vysvětlovala jsem, že většinou ne, ty menší možná ano, ale ty větší mají z čertů spíš legraci. V Bavorsku chodí s Mikulášem Knecht Ruprecht, a taky to není zrovna lidumil, honí zlobivé děti zrovna tak, jako naši čerti.
 
Pátého prosince jsem varovala svou kamarádku Linde: "Jestli dneska budeš zlobit, tak tě večer odnese čert."  Linde se jen smála: "Kdepak, neodnese, takový čert se ještě nenarodil, co by mě utáhl," dělala si Linde psinu ze své "lehké" nadváhy.
moji přátelé z BavorskaDalším tématem k hovorům mezi pacienty byly betlémy. Všichni se shodli na tom, že v Čechách i na Moravě jsou úžasné betlémy, většina pacientů už v minulosti navštívila Prahu a všichni obdivovali kostely právě o adventu, kdy jsou k vidění překrásné betlémy téměř ve všech. Moje další kamarádka - spolupacientka Rézi byla z Hamburku a vyprávěla mi, že pro její rodinu jsou Vánoce obrovskou událostí, má prý doma velký betlém, figury velké asi půl metru, vyřezávané a zdobené zlatem. Z pokoje na čas odstraní sofa a je místo pro betlém. Já jsem jí zase povídala, že já sofa pryč dát nemusím, ono by ani v paneláku nebylo kam ho odstranit, vytáhnu z šuplíku skládací papírový betlém, roztáhnu ho jako harmoniku, postavím pod stromek a betlém je taky instalovaný.
Ale nejvíc mě asi překvapilo, když se povídalo o dárcích. Všichni se shodli na tom, že si dospělí dávají opravdu jen drobnosti a pozornosti, dárky se vlastně dávají jenom dětem. Žádná honba za tím, kdo víc. Hlavně žádný stres, pohoda a radost, to jsou přece pravé Vánoce. A v tomto duchu se nesl celý advent v Bavorsku. Nikdo se nestresoval, že nemá něco uklizeno, napečeno, nakoupeno. A nejen pacienti, kteří koneckonců neměli na výběr, ale ani sestřičky a pomocný personál nejevil známky vyčerpanosti, všechno bylo jaksi v pohodě. Samozřejmě, že také doma uklízeli a pekli cukroví, dokonce jsme si měnili recepty. České cukroví je podobné, ale jsou i odlišnosti. Moji přátelé měli vždy radost, když narazili na něco, co jsem neznala. Už jsem začínala být alergická na větu: "Martina, to musíš ochutnat." Ale nedalo se nic dělat, přece neurazím, a tak jsem ochutnávala. Padesát druhů štol, norimberské perníčky na deset způsobů a různé jiné speciality, ale když mi maminka poslala na rozdávání krabici českého cukroví, dělaly se všem bouličky za ouškama. Takový boj o vosí hnízda a plněné ořechy jsem ještě neviděla.

Nejkrásnější zážitek z bavorského adventu mě čekal až dva dny před odjezdem, vedle kliniky byl velký společenský sál, kde se konaly různé akce a přednášky. A tam byl Vánoční adventní koncert. Účinkovaly tam děti z místní základní a umělecké školy a zpíval tam i sbor z místního kostela, kde jsem poznala i několik sestřiček z kliniky. Koncert byl opravdu krásný, moji spolupacienti byli pyšní, že mi všechno můžou ukázat a Linde se mě neustále ptala, jak se mi to líbí. Koncert trval skoro tři hodiny, a tak jsem po pravdě odpověděla: "Je to nádherné, nic podobného jsem nikdy neviděla," a dodala jen tak pro sebe: "Škoda, že mě tak bolí pr..l".
Domů jsem odjížděla nejen o něco zdravější, ale i bohatší o krásné zážitky, že jsem prožila advent sice netradičně, ale o nic hůř než jindy. Se svými kamarády z kliniky (pacienti i sestřičky) si dodnes píšu a posíláme si pozdravy. Přátelství prostě nemá hranice. Pokoj lidem dobré vůle.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Prosím ťa, ako si k tomu vôbec prišla tráviť advent v Bavorsku a ešte k tomu v špitáli?!
Jedno je ale isté, adventy trávené doma si človek nepamätá, ale na tento asi nezabudneš do smrti.
Článok je napísaný pekne a vtipne a je v ňom cítiť priateľstvo, aké človek prežije len na výnimočných miestach.
Obrázek uživatelky
profil
Ano, je to tak. Přátelství nezná hranice. Moc hezké čtení.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mile vzpominky
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné vzpomínky na čas adventní v BavorskuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles