Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maso v banánových listech nebo prasečí hlava. Ohlédnutí za vánocemi ve světě.

28. 12. 2015 | Zvyky a tradice
České Vánoce mají své tradice. Celý den nejíst, aby se večer ukázalo zlaté prase, krájení jablka, házení bačkorou a samozřejmě smažený kapr s bramborovým salátem. V jiných zemích se dodržují jiné zvyky a připravuje jiné štědrovečerní jídlo.

V Litvě na stole nechybí prasečí hlava s rozemletým ječmenem, ve Venezuele se zase jídlo balí do banánových listů a v Itálii má vánoční večeře více jak tři chody. Všechny obsahují mořské plody, a proto se jí říká hostina sedmi ryb.

Litevskou specialitou je vařený hrách s fazolemi a klobásou


Jakmile se v Litvě začne stmívat, všichni vyhlížejí první hvězdu. Důvod je velice jednoduchý. Až se objeví, usedají ke stolu a mohou jíst nachystané jídlo. Kūčios, jak se hostině v litevštině říká, má celkem dvanáct chodů. Mezi nimi jsou například pokrmy z máku, třeba makové mléko, nakládaná zelenina a několik druhů ryb – kapr, štika nebo sleď. Na stole má své místo prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem, které místní říkají koca nebo kikas. Specialitou je vařený hrách s fazolemi a nakrájenou klobásou. Kolečka klobásy symbolizují slunce v příštím roce. Stejně jako v České republice se ani v Litvě nevyhýbají sladkému. Pečou zázvorové sušenky a kupují mandarinky nebo pomeranče.

plody moře

Italové ani na Vánoce nevynechají špagety


Italská večeře
, nebo spíše hostina, má spoustu chodů a záleží na každé rodině, kolik jich připraví. Ve většině případů to zcela jistě bývá více než jen předkrm, polévka a hlavní jídlo. Každé jídlo hostiny sedmi ryb, jak pojmenovali Italové své štědrovečerní jídlo, obsahuje mořské plody. V předkrmu se mohou objevit kousky uzeného lososa, salát s krevetami nebo z chobotnice. Dalším pokrmem mohou být zase špagety s mořskými plody či černé rizoto se sépiemi. Hlavním jídlem jsou většinou pečené nebo grilované ryby. Ke všem jídlům se podává i několik příloh. Často pečené brambory nebo zelenina.


Masu v banánových listech se říká hallacas


Téměř všude jsou Vánoce časem, kdy se setkává celá rodina a Venezuela není výjimkou. Štědrovečerní jídlo v této jihoamerické zemi se skládá z několika ingrediencí. Smíchají se různé druhy masa, papriky, oliv, kapary, rozinek a koření, obalí do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu, ve kterém se jídlo nakonec uvaří. Mimo to si tu lidé dopřávají například šunkový chléb, kuřecí salát a jako sladkou tečku dobroty z papáji.

Vánoční večeře se ve Francii liší kraj od kraje


Sváteční tabule ve Francii je celkově rozmanitá. Ve velkých městech je jiná než na venkově. Tradičním francouzským jídlem je takzvané le reveillon, které se podává o půlnoci. Skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Dalším tradičním pokrmem je také foie gras, paštika z husích nebo kachních jater. Na stole by neměl chybět zákusek zvaný Buche de Noel. Je to čokoládová roláda vypadající jako polínko. Není to však jediné sladké, které si Francouzi dopřávají. Často připravují spoustu sladkých sušenek.

Venkov se od větších měst liší, na Vánoce připravují například pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou.

Zdroj: NORDSEE


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice