8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lexikon mouky: připravte se na vánoční pečení

17. 11. 2023 | Vaření, recepty
Hladká nebo raději polohrubá, špaldová či pohanková? Vánoční pečení se blíží a bez mouky se při něm pravděpodobně neobejdete. Jaký druh se vyplatí nakoupit do zásoby a která mouka se na cukroví naopak příliš nehodí?

Pokud chcete mít domácí pečení pod kontrolou a občas se třeba pustit i do složitějších receptů, neobejdete se bez trochy teorie a taky chemie. Ostatně samotnou mouku a nároky na její složení upravuje vyhláška 18/2020, ve které se dozvíme, že moukou se rozumí mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilného zrna, pseudoobilovin nebo rýže a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitých obilovin, pseudoobilovin nebo rýže.

Každý typ mouky pak přesně definuje právě velikost částic a podíl minerálních látek. Mouky ale můžeme rozdělit také podle stupně vymletí. Zatímco vysokovymleté mouky obsahují více povrchových částí zrna, jsou tmavší a nutričně bohatší, nízkovymleté jsou světlejší, lépe stravitelnější, ale nutričně méně hodnotné. Stupeň vymletí můžete poznat i podle informací na obalu – např. T400 je pšeničná mouka výběrová polohrubá, zatímco T1800 označuje pšeničnou mouku celozrnnou. Obecně pak platí, že čím vyšší číslo je, tím je mouka vymletější.

Nutriční složení mouky bývá obdobné – základem jsou sacharidy v podobě škrobu, který tvoří drtivou většinu hmotnosti a který doplňují bílkoviny, tedy lepek. Ve složení nalezneme také malé množství tuku, vody a dle druhu mouky také minerální látky.

Lepek dodává mouce její vlastnosti, vyhledávané při pečení – tažnost a pružnost těsta. Pokud sáhneme po bezlepkové mouce, musíme tedy počítat s tím, že má jiné vlastnosti a těsta se mohou například drolit.

Jaké mouky v kuchyni využijete nejčastěji?


Pšeničná hladká

Tato mouka se mele z vnitřní části zrna, patří tedy k nízkovymletým a má nižší výživovou hodnotu. Při vaření ji využijete k zahuštění polévek nebo omáček. Hladká mouka velmi dobře kyne a hodí se především na pečení – do kynutých i křehkých těst a sušenek či cukroví.

Pšeničná polohrubá

Polohrubá mouka má hrubší zrna než hladká a hodí se především na litá těsta a do třených moučníků. Můžete z ní připravit také ovocné knedlíky a velmi často se v těstech kombinuje s hladkou moukou – typicky třeba ve vánočce. Stejně jako hladká patří mezi nízkovymleté mouky.

Pšeničná hrubá

Mouka s největšími částicemi má vzhledem k hrubosti v kuchyni omezenější využití. Hodí se především do knedlíků či zavářek, vytvoříte z ní drobenku na těsto a hodí se k vysypání forem na pečení.

Celozrnné mouky na odlehčení

Celozrnné mouky vznikají mletím celého zrna včetně obalových vrstev, a patří proto mezi vysokovymleté. Tyto mouky jsou nutričně bohatší, obsahují více vlákniny a také minerálních látek a vitamínu B. Mouky jsou napohled tmavší a vzhledem k obsahu celých zrn včetně klíčku také náchylnější ke žluknutí.

Pokud se rozhodneme ozvláštnit pečení celozrnnou moukou, měli bychom postupovat obezřetně. Celozrnná mouka má jiné vlastnosti, většinou vyžaduje přidání více tekutin a je tak vhodné ji do klasické mouky spíš postupně přimíchávat a upravovat poměr surovin.

Žitná mouka

Žitná mouka se hodí především na přípravu kvásku a domácí pečení chleba. Aby těsto správně pracovalo, je třeba ji kombinovat s dílem světlé mouky. Žitné pečivo nevykyne tolik jako pšeničné a je hutnější. Žitná mouka může být hladká i celozrnná.

Špaldová mouka

Špalda je zapomenutý a poté znovu objevený druh pšenice a mouka z ní vyrobená se hodí jako alternativa klasické hladké pšeničné mouky. Jídlu dodá typickou příjemně oříškovou chuť. Upečete z ní koláče, buchty, muffiny, ale i lívance nebo cukroví. Sáhnout můžete jak po celozrnné, tak po hladké variantě.

Pohanková mouka

Pohankovou mouku ocení všichni celiaci – je totiž přirozeně bezlepková. Hodí se k zahuštění jídel, ale také k pečení bábovek, koláčů, lívanců či muffinů. Mouka obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálů.

Vyzkoušejte i neobvyklé druhy

Mezi moukami najdeme i řadu méně obvyklých druhů, které se ale do našich jídelníčků dostávají stále častěji – mnohdy také v rámci nejrůznějších stravovacích módních vln. Domácí kuchyni tak můžete ozvláštnit rýžovou moukou, která se hodí především na sladká jídla a kaše, případně kukuřičnou, kterou využijete třeba k obalování. Velmi oblíbenou se stává také ječná mouka, která obsahuje vysoký podíl vitamínu B a vykouzlíte z ní mimo jiné vynikající lívance.


(Ne)tradiční vánoční pečení


Chystáte se na vánoční pečení? Pak asi drtivou většinu vašich zásob tvoří hladká pšeničná mouka, jejíž vlastnosti při přípravě těst oceníte. I hladkou mouku ale můžete částečně nahradit jinými druhy, a získat tak třeba zase trochu jinou chuť cukroví. Skvěle se hodí třeba špaldová mouka, případně zkuste v některých receptech nahradit část pšeničné mouky celozrnnou umletou do hladka. Z žitné vytvoříte skvělé perníčky a rýžová zase vynikne v netradičním lineckém.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet na Vánoce cukroví z více druhů mouky, nezapomeňte na dobré skladování. Mouku uchovávejte v suchu a v dobře uzavřeném obalu, abyste zvlášť u celozrnných druhů zabránili žluknutí a množení nežádoucích mikroorganismů.

Zdroj: Košík.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !