Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlo vánočních trhů

17. 12. 2014 | Vánoční slavnosti

Advent už začal a spolu s ním to pravé těšení se na Vánoce. V mnoha rodinách jsou k jejich atmosféře blíž třeba díky adventním věncům nebo svícnům, svátečně vyzdobeným oknům nebo vůni cukroví, která se line domem. A stalo se již téměř tradicí, že tu pravou vánoční atmosféru chodíme nasát na vánoční trhy. Možná i vy patříte k těm, kteří si advent bez jejich návštěvy už nedovedou představit. V našich podmínkách jsme se zatím většinou dočkali jen slavnostního rozsvícení vánočního stromu. Proč ale zůstávat doma? Pojďme se podívat za hranice: na nejvyhlášenější trhy u našich sousedů. Pokud jste doteď váhali, možná se necháte inspirovat.

V některých evropských městech vánoční trhy začínají už v listopadu. Populární jsou trhy u našich rakouských a německých sousedů – stačí dojet pár kilometrů za hranice a ocitnete se téměř v jiném světě. Obzvláště večer se náměstí a náměstíčka proměňují v kouzelná místa plná báječných vůní; s atmosférou, která se sice dá popsat, ale nejlépe je ji zažít... Adventní trhy tu mají mnohaletou tradici.

vánoční trhy - VídeňVídeň:

Velmi vyhledávané jsou trhy ve Vídni. Toto město je svými vánočními trhy nejen proslulé, ale přímo protkané. Najdete je na každém náměstí, v parcích, před kostely... přitahují návštěvníky z celého světa. Nejoblíbenější a zároveň největší je adventní trh na Radničním náměstí, před krásnou vídeňskou radnicí. Trhu se tu říká Christkindlmarkt a nabízí návštěvníkům ve 150 stáncích nádherné ozdoby, sklo, keramiku, drobné vánoční dárky a tradiční sladkosti a nápoje. Navštívit ho můžete až do 24. prosince (na Štědrý den do 17 hodin, Pá – So do 22 hodin, Ne – Čt do 21.30 hodin).

Navštěvované jsou také nejtradičnější trhy, které fungují již od roku 1772: na Freyungu, v srdci Vídně. Populární jsou i trhy před zámkem Schönbrunn, které lákají nejen na nákup vánočních ozdob nebo dobrot, ale především na vánoční koncerty. Tyto trhy končí až 26. prosince a poté pokračují novoroční trhy, takže za zvážení stojí třeba výlet s rodinou mezi svátky.

Drážďany:

Trh zvaný Striezelmarkt je jedním z nejstarších trhů, pořádá se od roku 1434. Najdete ho v centru Drážďan, na náměstí Altmarkt. Jméno získal podle slavné drážďanské štóly zvané Striezel (je podobná naší vánočce, jen je celá zasypaná moučkovým cukrem a samozřejmě ji tu můžete ochutnat také spolu s pletencem nebo dalšími vánočními dobrotami). Najdete tu více než 250 stánků! Za zmínku určitě stojí největší dřevěná vánoční pyramida na světě, překrásný kolotoč pro děti a samozřejmě i bohatý doprovodný program. Trh můžete navštívit až do 24. prosince, denně do 21 hodin (13. 12. do 23 hodin a na Štědrý den do 14 hodin).

Mnichov:

V Mnichově najdete více trhů, na hlavní a nejoblíbenější trhy v této bavorské metropoli zamiřte na náměstí Marienplatz. Místní radnice se v tyto dny mění v nebeskou pracovnu pro děti, kde si můžou vyzkoušet různá umělecká řemesla nebo společně s rodiči něco upéct. Jedinečným zážitkem je speciální vánoční tramvaj, která projíždí kolem centra města a v ní si můžete dát různé vánoční dobroty ( třeba perník nebo svařené víno). Každoročně tu najdete třicetimetrový vánoční strom.

Na sousedním trhu Rindermarkt zase seženete vše, co potřebujete k domácí výrobě betlému.

Trhy v Mnichově se konají do 24. 12., Po – So do 21 hodin, Ne do 20 hodin a Štědrý den do 14 hodin.

Norimberk:

Tady se koná jeden z nejstarších a nejnavštěvovanějších adventních trhů v Evropě – pohádkové centrum města s hrázděnými domy má neopakovatelnou atmosféru. Po městě je rozeseto více než 200 stánků, ve kterých najdete jen tradiční řemeslné zboží a dobroty jako klobásky, perníčky nebo teplý vaječný punč se šlehačkou. Nejznámější trh je na Hlavním náměstí (Hauptplatz). Pro děti je připraven kulturní program nebo projížďka historickým poštovním vozem taženém koňmi. Trh se koná denně do 24. prosince, otevřeno je do 21 hodin a na Štědrý den do 14 hodin.

Regensburg:

Tohle město najdete kousek za našimi jižními hranicemi a navštívit tu můžete opět několik trhů, každý s vlastním zaměřením. Velký vánoční trh je na náměstí Neupfarrplatz, kde se mimo jiné podíváte na výrobu svíček, keramiky nebo na foukání skla.

Za návštěvu stojí také trh zvaný Lukréciin na náměstí Haidplatz a Kohlenmarkt, který ocení především milovníci uměleckých řemesel. Třeba si zrovna vy přivezete domů nějaký originální dárek s vysokou uměleckou hodnotou?

V závětří fasády zámku Thurnů a Taxisů z Regensburgu se koná romantický vánoční trh s bohatou nabídkou tradičního vánočního zboží.

Všechny tři trhy končí 23. prosince.

Budapešť:vánoční trhy

Jedny z nejpopulárnějších v Evropě jsou trhy na budapešťském náměstí Vörösmarty, před budovou Parlamentu. Lákadlem jsou kromě kouzla samotného historického města také pestré doprovodné programy. Velkou atrakcí je živý Betlém a hlavně obrovský adventní kalendář na fasádě kavárny Gerbeaud. Ve dřevěných stáncích koupíte tradiční pochoutky (trdelníky, langoše, perníčky, punč aj.), jedinečné rukodělné výrobky lidových umělců s vánoční tematikou a další vánoční zboží.

Trhy jsou vánoční a novoroční: končí 31. 12., navštívit je můžete denně do 20 hodin.

Krakov:

Jedno z nejkrásnějších polských měst, kam můžete zavítat na vyhlášený adventní trh s dlouholetou tradicí. Jeho dějištěm je Rynek Glowny, jedno z největších náměstí v Evropě. Trh na Rynku obklopují historické štíty domů. Ve stáncích si můžete koupit tradiční vánoční ozdoby, dřevěné anděly, vlněné výrobky a další dárečky. Také různé sváteční dobroty, třeba pečené kaštany, pečená jablka nebo vyhlášené krakovské klobásy. Každou prosincovou sobotu je navíc pro návštěvníky připravený bohatý kulturní program.

Bratislava:

Vánoční trhy se konají na Hlavním, Františkánském a Hviezdoslavovém náměstí, a to denně až do 23. prosince (do 22 hodin). Trhy doprovází kulturní program a kromě tradičního vánočního zboží, které tu můžete koupit, si třeba také rádi pořídíte originální vůně od výrobců parfémů nebo ochutnáte tradiční lokše s oříšky, se zelím nebo se škvarky, jablíčka v karamelu, zelňačku nebo výborný punč. Bratislavské trhy potrvají do 23. prosince (otevřeno do 22 hodin).


Tolik malá ochutnávka. Možná už svého favorita máte, možná vám padne do oka některý z tipů a nebo můžete dát svůj tip ostatním. Každopádně si užijte pohodovou předvánoční atmosféru a jestli se rozjedete na některé trhy, tak co nejkrásnější zážitky!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kouzlo vánočních trhů:

Kouzlo vánočních trhů
Kouzlo vánočních trhů
Kouzlo vánočních trhů
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !