Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kolik stojí české Vánoce?

29. 11. 2012 | Praktické rady
Do Štědrého dne zbývají necelý měsíc a pro mnohé české domácnosti právě začíná období shánění vánočních dárků. Lámeme si hlavu, co by našim blízkým udělalo největší radost a zároveň se obáváme, abychom výdaji nezruinovali své peněženky. Pokud už sepisujete nákupní seznam, přečtěte si následující řádky. Krok za krokem vás provedou maratonem vánočních příprav.  

1. Finanční příprava

Vánoce každoročně představují citelný zásah do rodinných financí. Proto by si každý měl dopředu sepsat podrobný seznam plánovaných výdajů. Vedle dárků pro své nejbližší nezapomeňte na nákup stromku, výzdobu bytu a předpokládanou útratu za potraviny. Výslednou částku pak porovnejte se současným stavem svého bankovního účtu. Pokud zjistíte, že vám peníze nestačí, máte před sebou hned tři možnosti.

Kolik stojí české Vánoce?První a nejrychlejší spočívá v seškrtání zbytečných výdajů typu nákup nových ozdob na stromek nebo pořízení módních šatů. Druhou možností je zvýšení příjmů. Máte ještě dostatek času na to, abyste si našli třeba menší brigádu, která vám pomůže vyplnit případnou finanční mezeru. Další možností je půjčka.

Rada navíc: Pokud se po důkladném uvážení rozhodnete pro půjčku, pak si vyberte tu, kde si můžete sami nastavit, jakou sumu budete měsíčně splácet a do kdy ji splatíte. 

2. Výběr dárku

Nejlehčí nákup dárků máte bez pochyby u malých dětí, které píší každý rok přání pro Ježíška. Dozvíte se řadu jejich tajných přání. Nezapomeňte však, že není třeba plnit vše a dítko tím rozmazlovat. Horší je to u dospělých. Jak ukázal průzkum, většina z nich si totiž stejně nejvíc přeje nehmotné statky, jako jsou klid, pohoda a zdraví. Což samozřejmě neznamená, že jim hmotný dárek neudělá radost. Pro snadnější rozhodování čím blízké obdarovat, byste měli zauvažovat, zda se vám dotyčný v poslední době nesvěřil s nějakým přáním.

Pokud jde o věcné dárky, muži mají nejraději pod stromečkem elektroniku. Ženy preferují oblečení, kosmetiku nebo potřeby do domácnosti. Nebo jednoduše, dotyčného se přímo zeptejte. Většinu lidí potěší i předplatné oblíbeného časopisu nebo vstupenky na kulturní akce. Od každého dárku si nezapomeňte schovat účtenku, protože ne vždy se musí vybraný kousek hodit nebo sedět.

Rada navíc:
Při nákupu nezapomeňte využít zákaznických karet, které vám mohou přinést zajímavé slevy nebo bonusové body k dalším nákupům.

3. Kdy začít 

Zatímco většina žen se podle průzkumu vydává na nákupy vánočních dárků již tři měsíce před Štědrým dnem, muži za stejným účelem navštěvují obchodní centra nejdřív s měsíčním předstihem. Obecně je lepší začít s nákupy již na začátku podzimu nebo během mnoha sezónních akcí. Vyvarujete se tak stresu ve frontách nebo zjištění, že požadované zboží je již vyprodané a hlavně tím snížíte riziko, že vás v davu okrade kapsář. Češi v průměru shánějí dárky pro 7 osob.

Muži nejčastěji utrácí za dárky pro své partnerky, kterým neváhají jednorázově koupit i dražší kousek. Ženy kromě svých protějšků nejčastěji obdarovávají drahými dárky své děti. Nejdražší dárky pod stromečkem jsou elektronické přístroje, oděvy, šperky a kosmetika.

Rada navíc: Pokud nákupy necháte na poslední chvíli, pak vám vinou stresu hrozí, že bez rozmyšlení nakoupíte i to, co jste původně neměli v plánu. 

4. Kam vyrazit za nákupy

Češi nejčastěji chodí za vánočními nákupy do obchodních center, kde je pro zákazníky obecně výhodnější platba kartou, která umožňuje tzv. zpětné účtování (anglicky chargeback), tedy vrácení celé částky transakce nebo její části v případě oprávněné reklamace. Ženy mají na rozdíl od mužů v oblibě i návštěvu malých obchůdků. Pokud plánujete pořízení elektroniky, pak zkuste využít internetové obchody. Jejich výhodou je, že si můžete snadno v pohodlí domova porovnat parametry a ceny nabízeného produktu. Nezapomeňte ale, že si musíte objednat zboží s dostatečným předstihem, abyste ho mohli darovat včas.

Autor: Aleš Pospíšil
Zdroj, foto: Poštovní spořitelna/Era


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já to letos nějak odkládala a ted to dohánímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já kupuji vše přes net, nemusím se stresovat davama lidí Smajlík a to cca 2 - 1 měsíc předem.
Ale až nám dítě trochu odroste a bude mít více rozumu, budeme hlavní dary kupovat po vánocích a to z důvodu neskutečných slev Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dříve jsem kupovala taky dárky s velkým předstihem.Ale už jsme s mužem jen sami dva,tak si koupíme,co zrovna potřebujeme.Zásadně jsem nikdy nechtěla dárky do kuchyně a to manžel vždy dodrží.Peněz moc není,tak už žádné drahé dárky.Když nejsou děti,tak pro mně nějak vánoce nejsou moc radostné svátky.Kdo mě zná,tak to chápe.Ale jinak vám všem přeji veselé nakupování a radost z dárků pod stromečkemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dárky jsem kupovala s 2měsíčním předstihem,ted už jen drobnosti.Před Vánoci je opravdu umění shánění dárků,člověk pospíchá,všude narváno....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zlatá slova Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles