Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zvládnout Vánoce bez újmy na váze

10. 12. 2009 | Praktické rady

Vánoce jsou tradičním „strašákem“ pro všechny, kteří se snaží shodit nadbytečná kila, nebo si svou hmotnost alespoň udržet. Dají se ovšem zvládnout i bez toho, abychom se báli po svátcích postavit na váhu.


Půst? Určitě ne

Základní zásadou je, že příjem energie by měl být stejný jako před svátky nebo jen o málo větší. Energii bychom měli přijímat rovnoměrně během celého dne. Není proto vhodné držet půst a večer se pak přejíst různých dobrot. Místo máslových krémů třeba želatinové a suché víno jako přípitek. Nahrazením některých surovin vhodnějšími můžeme nejen zmenšit kalorickou hodnotu vánočních dobrot, ale i vykouzlit zajímavé chuťové variace.

cukroviMísto máslových krémů doporučuji vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílá mouka celozrnnou a cukr sladidly,“ vyjmenovává terapeutka redukce a prevence nadváhy. K přípravě chlebíčků je příjemnou a zdraví prospěšnou změnou nahrazení bílé veky celozrnným pečivem. Chlebíčky můžeme namísto kupovaných tučných salátů namazat tvarohovými sýry a ozdobit zeleninou. Na obloženou mísu se pak hodí zelenina v kombinaci s  libovou šunkou a sýry s obsahem tuku do 40 %.

Kalorický příjem můžeme snížit například i tím, že si namísto klasické přílohy naložíme zeleninu. A pokud plánujete přípitek, zvolte nejlépe suché víno. Tvrdý alkohol a sladké míchané nápoje obsahují opravdu velké množství energie.


Oříškový rohlíček s polevou vydá za dietní oběd…

Snad největší kalorickou bombou je klasické vánoční cukroví. Například sto gramů rohlíčků z máslového krému, oříškového základu a čokoládové polevy má energetickou hodnotu 1 100 kJ, což je srovnatelné s dietním obědem,“ . Doporučili bychom proto zdravější cukroví, například kuličky ze sušeného ovoce, želé s granátovým jablkem nebo jednohubky z ovoce lehce namáčeného v čokoládě.


Kouzla s kaprem a bramborovým salátem

Není tajemstvím, že tradiční jídlo českého vánočního stolu je nejen chutné, ale také velmi tučné. Jednoduchými úpravami přitom můžeme docílit radikálního snížení jeho kalorické hodnoty. 

Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem:
Smažený kapr, 150g = 1 750 kJ
Bramborový salát, 400 g = 3 160 kJ
Celkem = 4 910 kJ

Kapr smažený na minimu tuku a bramborový salát, kde místo kaprmajonézy použijeme jogurt:
Smažený kapr, 150g = 1 100 kJ
Bramborový salát, 400 g = 1 280 kJ
Celkem = 2 380 kJ

Pečený kapr s bramborovým salátem bez majonézy i jogurtu:
Pečený kapr, 150g = 780 kJ
Bramborový salát, 400 g = 1 000 kJ
Celkem = 1 780 kJ
 
Rybí filé s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou:
Rybí filé, 150g = 450 kJ
Bramborová kaše, 150 g = 450 kJ
Zeleninová obloha, 100 g = 200 kJ
Celkem = 1 100 kJ


Stanovte si ještě před Vánoci, co si dopřejete během svátků

A jak se na svátky připravit, abychom opravdu dodrželi svá předsevzetí? „Důležité je naplánovat si stravování ještě před Vánoci. Nejen si říci, zda si chcete svoji váhu udržet, nebo si můžete dopřát nějaké dobroty a pár kilo přiberete. Také si stanovit, co si dopřejete sníst na Štědrý den a po celou dobu svátků,“ Kdo si totiž stanoví předem zásady stravování, ten má pak větší přehled o příjmu a složení potravin a více si věří, že dokáže svátky zvládnout bez újmy na váze.


Tip:

Mluví někdo z vašich blízkých o tom, že do nového roku si dá předsevzetí zhubnout? Větší odvahu do tohoto nelehkého kroku bude mít, pokud jej v jeho (jejím) úmyslu podpoříte a zakoupíte mu na Vánoce redukční program pod dohledem profesionálů, kteří se pyšní 98 % úspěšností.


Zdroj: Kompliment Institut.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !