Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně naložit s obaly z vánočních dárků

25. 12. 2014 | Praktické rady
Vánoce jsou výzvou nejen z pohledu nakupování vánočních dárků, ale poté i z hlediska třídění odpadu. Většina českých domácností se během vánočních svátků musí vypořádat s několika kilogramy obalových materiálů.

Převažovat budou opět papír a plasty. Obchodníci totiž hlásí, že i letos se Ježíšek zaměří na elektroniku a elektrické spotřebiče všeho druhu. Ty jsou nejčastěji chráněny právě papírovou krabicí a plastovými výplněmi.

Česká domácnost během roku správně roztřídí 45 kilogramů papíru a 25 kilogramů plastu. Vánoční nákupní horečka má na těchto číslech významný podíl.

třídění odpadůJak s laminovaným papírem?

Jak tedy jednotlivé obaly vytřídit? U kartonových krabic je to jednoduché, stačí z nich odstranit polepy, zmáčknout je a hodit do modrého kontejneru. Podobné je to se všemi papírovými obaly, které stačí rozložit a vytřídit. Drobnější dárky zasílané poštou mohou být v tzv. bublinkové obálce. Ta patří rovněž do papíru, ale pouze bez plastového vnitřku.
Malý chyták představuje laminovaný papír:  patří také do modrých kontejnerů? Ne. Náleží do nich recyklovatelný papír všeho druhu, kromě polaminovaného, povoskovaného a papírů znečištěných nebo zamaštěných. Z polaminovaného papíru mohou být třeba dárkové tašky nebo kartičky se jmenovkami. Pokud je nehodláte použít znovu, hoďte je do směsného odpadu.

Polystyren mezi plasty?

Řadu obalů můžeme použít víckrát, předtím než je vytřídíme. To však moc neplatí pro materiály, které chrání smartphony, notebooky, tablety, kuchyňské roboty a další typické vánoční dárky. Celofán a bublinkové folie je třeba zařadit v odpadu mezi plasty. Stejně tak polystyren. Polystyrenové kuličky, které jsou často výplní lepenkových krabic například u parfémů a kosmetiky, vyhoďte do plastů, nejlépe v mikrotenovém sáčku. Během výsypu na třídící lince, kde se ještě odpad z barevných kontejnerů ručně dotřiďuje, se tak zbytečně drobné kousky nerozletí po okolí a nenadělají nepořádek. Větší polystyrenové kusy například z obalu od ledničky nebo televize je třeba rozlámat tak, aby se do kontejneru vešly. Až budete po oslavách Nového roku třídit sklo, je dobré ho zbytečně nerozbíjet na menší kousky. Skleněné lahve dokonce můžete vytřídit i s kovovými uzávěry, ty seběhem zpracování samy odstraní.

Zdroj, foto: Samosebou.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !