Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vyzdobit vánoční byt?

23. 12. 2009 | Praktické rady
Každý rok přemýšlíme, jak originálně vyzdobit byt. Samozřejmě svoji roli hraje, jestli máme doma děti. Tam asi ozdobený stromeček nesmí chybět. A abychom se na Vánoce cítili opravdu hezky, byt si zdobíme různými maličkostmi, co nám připomínají sváteční dny. Každý máme jiné zvyky a jiný vkus.

Já už si mohu dovolit zdobit byt pouze podle mých představ, protože děti mi už odrostly. Ale zvyk, který je u mě symbolem Vánoc, stále dodržuji a každý rok se na tento moment těším. Zdědila jsem po svých rodičích dřevěný betlem, který vyřezával můj otec. Při pohledu na něj se mi vracejí nádherné vzpomínky z dětství, kdy Vánoce byly pro mne pohádkou a setkávání se všemi  příbuznými, na které jsem se těšila. Vyzdobený stůl, sváteční servis, ubrus a ubrousky svátečně nazdobené a uprostřed stolu svícen se svíčkami, každý rok jinými. Jednou hladkými, jednou kroucenými, široké, úzké….v míse ovoce a ořechy a nikdy nechybělo domácí cukroví.

 

Doba jde kupředu a moderní trend ovlivňuje i výzdobu bytu. Mění se barevné sladění, jednou je to barva červená,jindy modrá, letos zlatá a jsou lidé, kteří věrně zdobí byt rok co rok svými ozdobami, které vyndají z krabice.I v tom je zvláštní poezie.

Zeptala jsem se mladé maminky Evy, jak zdobí vánoční byt pro svoji rodinu s dvěma malými dětmi.

 

Eva:   

 

Výzdobu obměňuji podle nálady a stojí mě tak 600Kč, někdy i více. Betlém jsem vyrobila s dětmi. Je keramický a teď ho dávám každý rok. Byla to ta nejhezčí chvíle, s dětmi  vyrábět a povídat si o Ježíškovi a pouštěli jsme si k tomu koledy. Dále jsme vyrobili další betlem z barev na sklo. Děti jsou na své výrobky hrdé a tak je dávám pokaždé, stejně jako jejich starší vánoční výrobky. Jinak ostatní výzdobu měním většinou každý rok, alespoň něco, letos ladím do červené a oranžové. Dávám přednost dekoraci vyrobené vlastnoručně. Věci pokoupím a pak z toho něco tvořím, včetně svícínku z větviček a slaměnek. Barák a okolí z finančních důvodů vánočně nevypadá. Maximálně smrk na zahradě, vyzdobím věcmi, kterými disponuji doma.


Mašle a řetěz. Ale venku mě to moc nebaví.

 Já sama jsem na návštěvě u kamaráda, který žije sám, viděla skromnější výzdobu. Je vidět, že muže výzdoba moc nebaví, ale zase jim nemůžeme upřít technické nadání, a proto rádi používají svítící světýlka do všech oken, dveří apod. Čím více světýlek, tím slavnostnější Vánoce. Ale pouze v množství světýlek pointa není. Abych kamarádovi nekřivdila, měl na stole umělou větvičku s oranžovou mašličkou a jak mi připomněl, hlavně si uklidil. Myslím, že to pro něj bylo to nejpracnější.

 

Oslovila jsem výtvarnici, která má ráda hru barev a střídmých doplňků. Všechno u ní má smysl a výzdobanení nijak finančně náročná. Je nápaditá.

 

Výtvarnice Dorka Dostálová radí:

 

Jediné co mě napadá ohledně laciné a efektivní výzdoby na zahradu,  je třeba usušit ovoce např. plátky pomerančů, citronů, jablíček. Dá se použít zlatá barva (lze koupit ve výtvarných potřebách), ořechy, šišky, kousky větviček i jednotlivá kolečka sušeného ovoce a barvu nastříkat. Samozřejmě lze použít i stříbrný, nebo jakýkoliv metalický odstín, dle toho, co je k sehnání.

 

Toto vše lze pospojovat do řetězů, nebo jednotlivě navázat barevnými stužkami na stromečky v zahradě, nebo do květináčů s chvojím, pěkně může vypadat takto ozdobený věnec z větviček (korpus z polystyrénu prodávají v každém OBI, Bauhausu…za pár korun), větvičky se navážou pomocí drátku (lze koupit taktéž v OBI…), ozdobený věnec se pověsí do oken, nebo dveří.

A zdobení svíček? Laciná a pěkná varianta je, svíčky ozdobit mašličkami s vánočním motivem (mají je všude), kdy se stužky do svíček napíchají pomocí špendlíků s barevnými hlavičkami, to pak vypadá ještě dekorativněji, pomocí špendlíků lze vytvářet další ornamenty, nakonec se může svíčka také poprášit zlatým práškem ve spray. Je důležité, do jaké míry lidé rádi vyrábějí výzdobu sami. Je také možné navštívit trhy, nebo prodejny,kde lze zakoupit jakýkoliv kýč, za rozumnou cenu.

 

A co máte Dorko přichystané na letošní Vánoce, prozradíte nám to překvapení?

 

Já zdobím s předstihem, abych si tuto činnost plně užila, takže pro mé příbuzné už to překvapení je na světě. V jednom okně mám nalepené hvězdičky, jsou nahuštěné do dvou míst a nalepené tak, že vypadají jako by je rozfoukal vítr do větrného víru. Po jedné straně okna jsem ještě zavěsila řetězy z hvězdiček a velké papírové hvězdy ( vše je zavěšeno na nitkách a zavázáno nahoře za tyč na závěsy). Na stůl pod tímto oknem jsem rozsypala také hvězdičky, aby vše dohromady ladilo a na stole je velká váza s vodou, do které jsem ponořila kouličky (zbavené kovových konců) ve stejné barvě jako hvězdičky kolem a v oknech, dále jsem přidala jmelí a zlaté a stříbrné větvičky, těsně před Vánoci k nim dám ještě větve jedličky a do nich stejné kouličky jako ve vodě. Na stůl jsem sehnala ještě svícny ve tvaru koule.

 

To byla rada pro zručné a náročnější, ale určitě si každý vyzdobí byt podle svého a k tomu není potřeba ani příliš peněz. Je důležité, si vytvořit sváteční náladu a užít si těchto svátků bez shonu a zbytečných nervů.


Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !