Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak si užít vánoční svátky ve zdraví

21. 12. 2012 | Praktické rady

Pro mnohé z nás patří Vánoce k nejkrásnějším svátkům v roce. Užíváme si nejen jejich pohádkou stránku, klid a pohodu u rodinného krbu, ale zároveň se obáváme zažívacích potíží a přibírání na váze jako každý rok. Velkou roli hraje také přemíra alkoholu, stres a zbytečné úrazy, kterým můžeme lehce předejít. Zdraví je v těchto dnech ohroženo na každém kroku.


Zažívací potíže - první pomoc

V průběhu vánočního hodování vás může potkat mnoho zažívacích potíží, bolesti žaludku, nadýmání, pocit plnosti aj. Při mírnějších obtížích mohou pomoci bylinky, které jsou starým osvědčeným receptem.  Používejte jen takové bylinky, které vám svědčí a nevyvolávají žádnou alergickou reakci. Nejlepší bylinkou na žaludeční nevolnosti je máta. Máta obsahuje mentol, který chladí a znecitlivuje, takže se používá při všech žaludečních a střevních potížích, tlumí křeče v zažívacím ústrojí, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a žluči. Meduňka obsahuje silici, která má zklidňující účinky, tlumí bolesti a zlepšuje zažívání. Heřmánek je vynikající bylinkou na různé záněty.         Pokud má problémy se zažíváním i vaše dítě, můžete mu připravit heřmánkový čaj oslazený medem. Jitrocel kopinatý je výborný na špatné trávení. Působí dobře i na střeva. jak přežít svátky ve zdravíMateřídouška je bylinka, která se používá při špatném trávení a také při přemíře alkoholu. Bylinky jako je kmín, anýz, skořice a fenykl jsou výborné proti nadýmání, pomáhají při špatné funkci žaludku a střev. Odstraňují křečovité žaludeční potíže. Šalvěj lékařská příznivě působí na zažívací trakt. Podporuje správné zažívání, činnost střev, jater a žlučníku. Andělika lékařská působí dobře na špatné trávení, plynatost, při křečích a také na střeva.


Bez pohybu to nepůjde      

Únava, přejídání, nedostatek pohybu i psychický tlak, to všechno jsou faktory, které se tradičně vážou k Vánocům a zároveň zvyšují i stres. Zvyk o Vánocích víc vařit a víc jíst pochází z dávné minulosti. Základem zdravého života je rovnováha mezi příjem a výdejem energie. To platí v jakémkoliv ročním období. Během Vánoc většinou přijmeme více energie v jídle, proto se musíme  věnovat pohybu, aby tělo tuto energii opět vydalo. Pokud budeme odpočívat na gauči a pojídat samé dobroty, začneme tloustnout a z toho plyne spousta zdravotních potíží. Pokud si vyberete v době svátků nějakou vhodnou pohybovou aktivitu a nebudete se přejídat, není čeho se obávat. I o vánočních svátcích se můžete věnovat pravidelným procházkám. Můžete se vyřádit na běžkách, lyžích nebo bruslích. Rodinka s malými dětmi si může užít sáňkování nebo stavění sněhuláka. Nejlepší pohyb je pohyb na čerstvém vzduchu.

Alkohol  - zdravý i nezdravý přítel

Podobně nenápadné, ale záludné to není jenom s jídlem, ale také s alkoholem. O vánočních svátcích si dopřejeme také skleničku nějakého dobrého alkoholu. Pití nadmíru škodí zdraví a plyne z toho spousta zdravotních potíží. Alkohol organismus dehydratuje a způsobuje únavu, proto se na druhý den po alkoholovém dýchánku necítíme moc dobře. Alkohol má i své světlé stránky. Například kvalitní víno v menším množství našemu zdraví prospívá. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě, snižuje riziko různých civilizačních chorob a vysoký tlak. Tak se o vánočních svátcích nemusíme obávat ničeho zlého, pokud si dáme víno. Můžete si připít suchým vínem nebo sektem. Po vydatném jídle sedne také bylinková pálenka, likér, či žaludeční hořká. Na hojivé účinky bylinkových likérů bylo vždy spolehnutí. Vyhněte se likérům, které obsahují cukr, tuk a cholesterol. Například vaječný koňak, griotka nebo svařené víno. Tyto likéry obsahují spoustu kalorií, které nepřidají na zdraví, ani štíhlé linii.

Kapr - tradiční symbol českých Vánoc

jak přežít vánoční svátkyRyba, v naší zemi speciálně kapr, je nejdůležitější součástí štědrovečerní hostiny. Dá se upravit na mnoho způsobů. U nás je nejoblíbenější smažený v podobě rybích řízků. Tuto dobrůtku si vychutnáváme většinou od dětství. Od malička nás rodiče upozorňovali na kosti v kapřím řízku, které mohou znepříjemnit slavnostní večeři. Zapíchnutá kost není nic příjemného, je to klasický vánoční úraz. Pokud se bojíte, že kapra dobře nevykostíte, můžete si koupit kapří výrobky bez kosti. Na kapřím mase si pochutnáte, aniž byste se obávali, že vám uvízne rybí kost v krku. Kapří filet bez kosti se dostane koupit chlazený i mražený.

Rybí kost v krku

I když budete při konzumaci kapra sebeopatrnější, může se vám stát, že vám uvízne kost v krku. K tomu, aby se zapíchnutá kost odstranila, často pomůže i obyčejný kousek chleba, nejlépe kůrčička nebo kousek brambory, která by ji mohla uvolnit. Pokud zapíchnutá kost způsobí dušení, první pomocí je, aby se postižený předklonil  a my jej několikrát udeříme do zad, mezi lopatky. Pokud se kost neuvolní, je třeba ji rychle vytáhnout. Pokud se dusíme, zavoláme záchranku, nebo rychle vyhledáme pohotovost nebo nejbližší nemocnici.


Příjemné prožití vánočních svátků Vám všem přeje Marta.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poučný článok.
Hlavne s tým pohybom máš pravdu.
Sviatky by nemali byť o sedení pred telkou a napchávaní sa všetkým možným aj nemožným.
Dúfam, že tieto sviatky prežijeme všetci v pohode a zdraví, čo všetkým zo srdca prajem.
Obrázek uživatelky
profil
Marti,děkujeme...
Přeji Ti krásné svátečky.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkbudu myslet hlavně na ten pohyb....
Obrázek uživatelky
profil
Marti, díky za dobré radySmajlík Pěkně jsi to sespsalaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles