Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat?

22. 12. 2015 | Praktické rady
Blíží se doba Vánoc, čas hodování a pohody. Všude se line vůně cukroví a ostatních dobrot, kterým se nedá odolat. Jak si užít vánoční svátky tak, abychom si po Novém roce nestoupli na váhu a nezděsili se, kolik kilogramů se nám podařilo přibrat? Přinášíme vám pár rad a tipů, jak si vychutnat vánoční čas bez výčitek.

Vánoce představují pro naši linii a životosprávu zátěžovou zkoušku. Na každém kroku na nás číhají bohatě prostřené stoly s cukrovím, dobrým jídlem a pitím. Čeho bychom se měli vyvarovat, abychom v lednu nemuseli shazovat přibraná kila? Nejdůležitější rada je, že neexistuje žádná nezdravá potravina, pouze její nezdravé množství, které lidé konzumují.

Doporučení tedy zní: Jezte střídmě z pestrého stolu. Tímto byste se měli řídit jak v období vánočních svátků, ale také během celého roku, kdy je nutné dbát nejen na různorodost přijímaného jídla, ale i na jeho přiměřenost a energetickou vyváženost.

I vánoční cukroví se dá pojmout zdravě

Důležité rozhodnutí přichází již na počátku, a to kolik a jaké cukroví hodláte letos upéct. Pokud se chcete zbavit českého návyku, který nás nutí připravit všeho nadmíru, upečte si 4 - 5 druhů vašeho oblíbeného cukroví. Jednak ušetříte čas a vyhnete se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáte své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudete se přejídat.

vánoce a cukrovíMyslet byste měli také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíte. Vyhněte se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dejte spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády. Abyste měli přehled, kolik cukroví za den zkonzumujete, připravte si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budete mít jeho množství pod kontrolou a předejdete zobání jen tak během dne. Bitvu s cukrovím můžete vyhrát i díky změně tradičních receptů, které obsahují velké množství tuku, cukru a bílé mouky. Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tyto sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné.

Tradiční vánoční večeře dietněji

K štědrovečernímu menu neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud se v průběhu roku stravujete vyváženě a správně, nemusíte se bát si toto tradiční jídlo s chutí dopřát. Chcete-li si však tuto vánoční pochoutku trochu odlehčit, máme pro vás pár tipů, jak se dá upravit zdravěji. Kapra nemusíte připravovat jen smaženého, ale můžete ho upéct v troubě, ugrilovat nebo připravit dušením, čímž docílíte snížení výrazného množství tuku v pokrmu. Tučnější majonézu v bramborovém salátu můžete nahradit bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo sýrem cottage. Kdo by se ale bez majonézy neobešel, může ji z poloviny nahradit bílým jogurtem.

Nepřehánějte to s alkoholem!

Vánoční čas je spojen s rodinnými sešlostmi, večírky a chvílemi, kdy konzumace alkoholu bývá mnohdy vyšší. Nezapomínejte, že kalorická hodnota alkoholu není zanedbatelná, proto i zde je vhodné myslet na střídmost. Pokud hubnete nebo si chcete hmotnost udržet, měli byste vybírat takový druh alkoholu, který je pro vás nejvíce vhodný. Příjem energie z alkoholu představuje tzv. prázdné kalorie, které mají pro organismus téměř nulový výživový přínos. Typické vánoční alkoholické nápoje, jako jsou svařené víno, punč a likéry, obsahují vysoké množství cukru. Připravujete-li si je doma, zkuste letos udělat méně sladkou variantu nebo se jim úplně vyhněte. Ideálním druhem alkoholu je suché víno. To můžete kombinovat s minerální vodou, čímž se dříve zasytíte a vypijete alkoholu méně, než kdybyste pili pouze čisté víno. Na dalším stupínku je víno červené a poté šampaňské. Horší volbu představuje konzumace piva, které je vysokým zdrojem sacharidů. Nejméně vhodným výběrem je alkohol tvrdý, a to i míchaný se sladkými nápoji. Obě varianty jsou kalorickou bombou.

Nevynechávejte jídlo a jezte vyváženě

Mezi vánoční tradice patří celodenní půst s odměnou v podobě zlatého prasátka. Z výživového hlediska tato tradice není příliš vhodná a měli byste se jí spíše vyvarovat. Po celodenním půstu toho večer sníte daleko více, než kdybyste se řídili pravidly zdravého stravování a jedli přiměřeně celý den. Pokud si chcete přes Vánoce zachovat svou váhu, měli byste se vyhnout přejídání. Obecně platí jíst 5 – 6x denně vyvážené chody. Snažte se jíst pravidelně, nevynechávat svačinky a nedělat si místo v žaludku na slavnostní večeři. Nezapomínejte jíst dostatek ovoce a zeleniny. Nejen, že jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, ale také vás zasytí a nebudete mít potřebu tolik mlsat.

Využijte volný čas k pohybu

Pokud budete mít dostatek pohybu, nemusíte mít obavy z nadbytečných kil. Jednoduše řečeno, čím více se budete hýbat, tím více si můžete dopřávat. Využijte dnů volna ke společným aktivitám s rodinou či přáteli. Ke spálení přebytečných kalorií postačí každodenní svižná alespoň hodinová procházka. Můžete si však naplánovat bruslení, lyžování, běžkování a spoustu dalších aktivit. Dělejte cokoliv, co vás baví a z čeho máte radost. Při pohybu se vám vyplaví endorfiny, látky, které přispívají k dobré náladě. Kromě lepší psychické a fyzické kondice si bez výčitek vychutnáte všechny vánoční dobroty.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !