Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drážďanské vánoční trhy

3. 01. 2014 | Vánoční slavnosti

Před Vánocemi, v době adventu, se skoro v každém městě konají různé trhy. Pravidelně se na nějaký vypravíme. Ať už to je v našem městě nebo někde v okolí, vždy tam načerpám novou inspiraci na výzdobu, dekoraci nebo nakoupím dárky. Kolegyně z práce byla už několikrát na vyhlášených trzích v Drážďanech a moc se jí tam líbilo. Letos jsme se tedy rozhodli, že pojedeme také.

První drážďanský vánoční trh „Striezelmarkt“ trval pouhý jeden den. V roce 1434 povolil kurfiřt Bedřich II. Na Altmarktu svobodný trh. Nejprve se jednalo o masný trh, na kterém si měšťané po předvánočním postním období vybírali svou sváteční pečínku. Protože se tento trh osvědčil, zůstal zachován a byl rozšířen i o jiné zboží. V průběhu dalšího půl tisíciletí se Striezelmarkt stal jedním z nejoblíbenějších vánočních trhů Německa. Název „Striezelmarkt“  je odvozen od znamenitého pečiva, které dosáhlo dnešního světového věhlasu pod názvem „Dresdner Christstollen“, tedy drážďanská vánoční štola. Název „Strietzel“ označoval ve středověké němčině pečivo z kynutého těsta, které bylo částečně pletené. Pečivo mělo pravděpodobně připomínat do plenek zabalené dítě z křesťanského vánočního příběhu.

Drážďanské vánoční trhyLetos se nejstarší vánoční trh v Německu konal po 579. Celkem je v Drážďanech jedenáct trhů a jsou soustředěny na takzvané Vánoční míli, která prochází pěší zónou a nákupní promenádou. Největší trh je na náměstí  Altmarkt, kde je 233 slavnostně vyzdobených stánků. Prodej byl zahájen 27. listopadu a trvá až do Štědrého dne. Každý adventní víkend je zde nějaký program. V den naší návštěvy to byla jubilejní dvacátá Štolová slavnost (Stollenfest). Po vyznačené trase starým městem jde majestátní průvod, který doprovází obří štolu na náměstí Altmarkt. Tam ji dvorní mistr pekařský a letošní „štolová dívka“ společně nakrojí a za pomoci ostatních drážďanských pekařů rozprodá návštěvníkům. A nemusíte mít strach, že se na vás nedostane – letošní štola vážila 4246 kg a měřila 4,34 m. Průvod tvoří dvacet čtyři obrazů. Začátek znázorňuje významné okamžiky z dějin drážďanské štoly. Asi uprostřed jede vůz s obří štolou tažený koňmi. Za ním jdou pekaři a cukráři, kteří se na pečení podíleli, nesou si obří nůž na nakrojení štoly. Potom následují drážďanští řemeslníci  - mlynáři, řezníci, kominíci, výrobci svíček a františků, krajkářky, klempíři, vinaři – všichni v historických kostýmech. Dokonce i Česká republika zde měla svého zástupce. V průvodu jsme viděli Popelku v krásném proskleném voze (kočáře) taženém bílými koňmi a její stříbrný střevíček několikanásobně zvětšený. Tato česko-německá pohádka se z části natáčela na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan v roce 1973. „Štolové dívky“ jdou také v průvodu, každý rok se volí jedna, takže jich šlo devatenáct a ta letošní, dvacátá, se vezla v kočáře. Je to vlastně taková „miss štola“ a je vybírána v podnicích, které mají oprávnění péci „Original Dresdner  Stollen“ (Pravou drážďanskou štolu), nejpřísněji hlídané a speciální zlatou značkou opatřené německé vánoční pečivo.

Můj dojem z tohoto výletu je úžasný. Stánky jsou krásně ozdobené, voňavé a ze všech stran na vás dýchají Vánoce. Je tu pořád na co koukat, i když trh obejdete několikrát, vždy objevíte něco nového. Náměstí Altmarkt vévodí obří čtrnáctimetrová dřevěná krušnohorská pyramida a obří kolo (obdoba z Prátru, ale mnohem menší). Pro děti je zde dětský koutek – tedy pořádný kout. Je to několik domečků, např. perníková chaloupka, domeček u sedmi trpaslíků, santovo kino, domeček kominíčků atd., kde mají děti vždy nějaký program. Mohou si třeba upéct s asistenty svoji vánoční štoličku, vyrobit vánoční ozdobu nebo svícen, podívat se na pohádku nebo se svézt na kolotoči. Rodiče mohou zatím nakoupit a projít se po trhu. Ne každé dítě by bavilo chodit od stánku ke stánku.  A když už jste opravdu unaveni, můžete si dát punč nebo svařák v krásném stylovém hrnečku, který si po vypití odnesete domů na památku. Po setmění se vše rozsvítí a z vyvýšeného pódia máte krásný výhled na celé náměstí. Můžete zde pozorovat mumraj nakupujících, ale zároveň na vás dýchnou blížící se Vánoce, plné světýlek a vůní.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Drážďanské vánoční trhy:

Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
Drážďanské vánoční trhy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na ty letošní.......jsou kouzelné s koledami, výzdobou i svařáčkem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles