Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dečka a vánoční stromeček

24. 01. 2016 | Vaše příběhy

Od mých pěti let mě maminka zasvěcovala do tajů ručních prací. Velmi mě to bavilo. Postupně jsem se naučila plést, háčkovat, vyšívat. Velmi jsem se těšila na každou cestu do okresního města,  kde jsme s maminkou pravidelně navštěvovaly prodejnu VKUS.

Ve výloze byly naaranžované modely pletených nebo háčkovaných svetrů, čepic, šál - vytvořených podle vzorů nabízených v prodejně,  ale i ušitých šatů, halenek, sukní. Což teprve, když jsme vstoupily do prodejny. V regálech bylo seskupeno nepřeberné množství střihů, návodů a popisů práce na různá oblečení, či vkusné doplňky, různobarevné příze, vlny, bavlnky na vyšívání a spousty jiných potřebných věcí v domácnosti.  Když jsem byla starší, často jsem si z prodejny donesla nějaký střih na svetr, čepici či rukavice.

Jednou, to jsem navštěvovala šestou třídu základní školy, jsem v prodejně  objevila popis s fotografií na pletenou kulatou dečku s konvalinkami. Byla jsem tím popisem úplně „posedlá“. Prosila jsem maminku, aby mi popis spolu s kulatou jehlicí a přízí koupila. Maminka mi to rozmlouvala,  protože byla přesvědčená, že bych dečku, která měla mít po dokončení 1,5 m v průměru, nikdy nedopletla. Nakonec ale podlehla mým slzičkám a já si domů slavnostně přinesla vše, po čem jsem tolik toužila. Hned jsem se dala do práce a věřte, nevěřte, dečku jsem s přestávkami opravdu dopletla, ale až po šesti letech, kdy už mi bylo 17 roků! Vyprala jsem ji a uložila do skříně s tím, že si ji nechám vypnout, až budu jednou mít svůj byt.

vánoční dečkaLéta ubíhala, vdala jsem se, narodila se nám dcera, po šesti letech syn. Když byly našemu synkovi necelé dva roky, přiblížily se Vánoce a já si vzpomněla na moji konvalinkovou dečku. V okresním městě žila starší paní, která vypínala dečky a záclony. Po domluvě jsem jí dečku odvezla a za týden si ji přivezla vypnutou domů. Měla jsem z ní velkou radost a velikost? Opravdu 1,5 metru.

Přišel Štědrý den. Manžel ozdobil stromeček a já jsem se konečně dočkala. Stůl jsem pokryla  mojí konvalinkovou dečkou a na dečku jsme postavili stromek, aby ho synek nemohl strhnout!

Po štědrovečerní večeři jsem pod stromek naaranžovala dárky, zapálila svíčičky, manžel zazvonil na zvonek a šli jsme ke stromečku. Dcerka, které bylo 8 let, rozdala dárečky, ale synek byl fascinován nádherným stromečkem s plápolajícími svíčičkami. Vzala jsem ho do náruče, aby se na to kouzlo mohl blíže podívat. To jsem ale neměla dělat. Než jsem se nadála, natáhl ručičku a … bylo po vánoční idylce. Padající stromek začal hořet. Manžel ho sice zachytil, ale to už začala hořet záclona a moje milovaná dečka. Stromek jsme vyhodili z okna a oheň uhasili.

Dárečkům se nic nestalo,  protože už pod stromkem nebyly. Dcerka se dala do pláče, že nemáme hezké Vánoce. Slíbili jsme jí, že si uděláme Vánoce znovu. Hned po svátcích manžel koupil elektrické svíčičky a nějaké ozdoby, v hájence dostal zdarma stromek, večer jsem ho ozdobila, manžel zapojil el. svíčky a místo konvalinkové dečky byl na stole sváteční ubrus a na okně visela nová záclona.

S dětmi jsme si dodatečně užili vánočních dárků a vánoční atmosféry a byli jsme šťastni, že vše dobře dopadlo. Svíčky jsme od té doby už nikdy na stromku neměli. Střih na konvalinkovou dečku už také nemám, vždyť už uplynulo 60 let, co mi ho maminka koupila.        


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dečka a vánoční stromeček:

Dečka a vánoční stromeček
Dečka a vánoční stromeček
Dečka a vánoční stromeček
Dečka a vánoční stromeček
Dečka a vánoční stromeček
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jen jestli vnučky tyto věci budou chtít. Říkám to z vlastní zkušenosti, mám dost věcí vyšitých a uháčkovaných, ale dcera o to nemá moc zájem a vzala si jen 1 ubrus, který je vyšitý na režném plátně.
Obrázek uživatelky
profil
Moc milý článek a pěkné vzpomínání...Smajlík
Já jsem na ruční práce nemehlo, ale moje myminka krásně vyšívala a háčkovala a tchýně zase necovala a vyšívala ubrusy a záclony...mám tyto krásné věci schované pro vnučky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc poutavé vyprávění. Jen škoda, že člověk vždy to co je krásné, hezké a povede se mu, šetří na slavnostní události. Pak někdy dopadne nechtěně, jako v tomto případě. Vlastně mohlo vše dopadnout hůře.
Obrázek uživatelky
profil
všem děkuji!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek, sice jsi o dečku přišla, ale udělali jste si další vánoce a děti byly spokojené. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle