Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čert, Mikuláš a anděl - tradice sahají do dávné minulosti

4. 12. 2014 | Zvyky a tradice

Čert, Mikuláš i anděl neodmyslitelně patří k české kultuře a lidové tradici. Už první adventní týden se připravujeme na oslavu Vánoc. Když se řekne Mikuláš, všichni si vybaví podvečer 5. prosince.

Ve městech i na vesnicích chodí trojice oblíbených postav v krásných kostýmech, aby nám přiblížily tradici tohoto svátku. Mikuláš v krásném červeném plášti s bílými vousy, biskupskou berlí, která je mu oporou a košíkem plných dobrot, anděl celý v bílém s velkými bílými křídly a celý černý peklem vonící ušmudlaný čert, kterému řinčí řetěz kolem pasu.

Tato trojice zvoní u domovních dveří a když jim dítka řeknou básničku nebo písničku, dostanou do Mikuláše nadílku dobrot a sladkostí. Mikuláš k nám zavítá každý rok 5. prosince a naděluje dárky pro radost. Pokud se dětem nepovede Mikuláše potkat, nebo jej nenavštíví u nich doma, čeká je obvykle za oknem pytlík s různými dobrůtkami, ovocem a oříšky. Děti mívají radost ze štědrého Mikuláše, milého anděla, a čertů se většinou nebojí. To, že čert trestá nehodné děti, strká je do pytle a vyplácí, pro mnoho dětí už v dnešní době neplatí. Dětí ví většinou z pohádek, že je to postava neškodná, která straší jen svým zjevem.

historie čert mikulášHistorie Mikuláše

Mikulášské oslavy se dříve spojily s masopustem s rejdy různých masek a maškar. V 18. století chodilo v takovém průvodu několik Mikulášů, čertů i andělů a řadou zajímavých masek. Dítka si dříve dávala před spaním za okno nebo dveře punčochu a ráno pak nacházela odměny podle svého chování. Hodné děti dostávaly jablíčka, ořechy a cukrovinky. Naopak zlobivé děti měly v punčoše syrovou bramboru nebo několik kousků uhlí.

Svatý Mikuláš

Svatý Mikuláš je skutečnou postavou z dávné historie. Působil v roce 300 jako biskup v Myře, velmi oblíbený mezi lidmi, proslul štědrostí k potřebným a byl zachráncem nespravedlivě obviněných. O svatém Mikuláši koluje spousta pověstí. Jedna z legend vypráví o záchraně tří sester, které měly být prodány do otroctví. Nakonec se vše k dobrému obrátilo. Zachránil také celé město před hladomorem. Jako biskup byl svatý Mikuláš milovaný a uctívaný. Pomáhal druhým lidem, staral se o lidi, kteří se ocitli v nouzi. Své dědictví po zemřelých rodičích rozdal chudým a potřebným. Svatý Mikuláš byl patronem námořníků a rybářů, převozníků a dětí. Biskup Mikuláš zemřel okolo roku 350, všichni ho postrádali. Jeho ostatky jsou uloženy v kryptě chrámu sv. Mikuláše ve městě Bari. Legenda o Mikuláši říká, že i po své smrti každý rok o Vánocích obcházel obydlí chudých a kladl jim u dveří pozlacená jablka i ořechy. Tato tradice mikulášské nadílky se dochovala do dnešních dnů a jeho svátek si každoročně připomínáme 6. prosince. Oslava tohoto svátku je spojena s rozdáváním dárků. Mikuláš zemřel 6. prosince, proto se slaví v tento den. I v dnešní době bereme Mikuláše jako vlídnou vousatou postavu v červeném plášti, která vyvolává pocit moudrosti a laskavosti.

Přísloví: „O Svatém Mikuláši často snížek práší.“

Čert

Čert je pohádková bytost slovanské mytologie. Je to zlá bytost, která byla po příchodu křesťanství ztotožňována s ďáblem jako vládcem pekla. Čert bývá zpravidla celý peklem ušmudlaný, má nenápadné růžky, skryté v kudrnatých vlasech, někdy pod kloboukem, dále ocas a kopyto. Peklo opouští, aby získal duše hříšníků. Většinou duše získává formou úpisu. Normální smrtelník ho vyhledává, aby mu čert uskutečnil nějakou službičku, kterou nikdo jiný nesplní, za to upíše svou duši vlastní krví. Když lhůty vyprší, čert se objeví a odnese jeho duši do pekla. Tam také odnáší duše zlých a hříšných lidí. Zlé duše pak peklu slouží, jsou trýzněny. V pekle jsou duše podle tradic váženy, aby se vědělo, kolik hříchů dotyčná osoba páchala. Když váha klesá, provinilec propadne peklu. Pokud váha s hříšnou duší neklesá, tak se stal omyl a peklo to musí napravit. Čistým duším se vždycky podaří peklo opustit.  Čert je schopen letu a jeho kvalita kouzel je založená na úrovni čerta. Peklu vládne nejvyšší čert a to je Lucifer, vládce pekel. S čerty se setkáváme v různých pohádkách a pověstech, divadelních představeních.  Dále se konají různé výstavy s čerty na hradech a zámcích a jiných kulturních zařízeních. Řada pohádek je na záměně zlé duše za dobrou založena. Čert zlé lidí trestá a ty dobré odměňuje zlatem a kouzelnými předměty.

Přísloví: „Čiň čertu dobře, peklem se Ti odmění!“  

Anděl

Anděl se označuje v křesťanství za svatou a dokonalou bytost, obdařenou rozumem a vůlí, která je podřízena Bohu a slouží jako posel mezi lidmi. Anděl bývá zpravidla krásně oblečen v bílém jako samo nebe. Má bílé šaty, bílé vlasy a velká andělská křídla. Anděl žije v nebi. Anděl pomáhá nejen na nebi, ale také na zemi. Anděl je taková strážní dušička, chrání lidi před nebezpečím a útrapami. Andělé mívají  v nebi spoustu úkolů, obdělávání zahrady, opatrování nováčků a starost o Boha. Anděl je brán jako svatost. Lidem se zjevuje v lidské podobě. Mají různé hodnosti, úkoly a moc. Setkáváme se  s nimi v pohádkách, literatuře a různých výstavách. Neodmyslitelné postavičky anděla s čertem patří k Mikuláši.

Přísloví: „Anděl v pravdě pomáhá a čert ke lži pobádá“

Než přijdou vánoční svátky, zaťukají na dveře nejprve Mikuláš v doprovodu anděla a čerta.  5. prosince vyráží do ulic po celé naší vlasti tisíce Mikulášů, čertů a andělů, kteří chodí odměňovat všechny děti hodné, ale i ty zlobivé. Na Mikuláše se pořádají různé besídky, večírky a vystoupení, na které se těší nejen děti, ale také dospělí.

Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Čert, Mikuláš a anděl - tradice sahají do dávné minulosti:

Čert, Mikuláš a anděl  -  tradice sahají do dávné minulosti
Čert, Mikuláš a anděl  -  tradice sahají do dávné minulosti
Čert, Mikuláš a anděl  -  tradice sahají do dávné minulosti
Čert, Mikuláš a anděl  -  tradice sahají do dávné minulosti
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti,
veľmi pekný a poučný článok (príslovia).
Človek toho o Mikulášovi už veľa vie, ale vždy sa dozvie aj niečo nové a zaujímavé.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martičko, moc pěkný článek, vše je tak jak má být, díkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle