Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent v Německu - Drážďany

18. 12. 2015 | Vánoční slavnosti

Za první zastávku na zámku Moritzburg jsme byli opravdu vděční, krásná výstava za námi. Jelikož se zapomněl oznámit čas odjezdu od zámku, nevěděli jsme, zda se sejdeme u zámku nebo v autobuse. Mírně pršelo se sněhem, proto jsme se vypravili k autobusu. Než se sešli všichni účastníci, venku nastalo hotové sněhové bláznovství s hustými vločkami.

Během cesty do Drážďan jsme snědli část svačiny, abychom se nemuseli během prohlídky města zdržovat jídlem. Ve městě pro změnu pršelo a každý, kdo měl deštník, ho použil. Ještě, než jsme se vydali na prohlídku, u autobusu poskakoval ptáček a vůbec se nás nebál.

Při průjezdem Nového města a vjíždění do Starého nám delegátka říkala o Brühlské terase. Tu jsme měli vidět z autobusu, my jsme ji jaksi nemohli spatřit, takže nevím, jak vypadá, pěšky jsme se tam nedostali.

Nedaleko od autobusu u řeky Labe nás čekal barokní palác Zwinger postavený v 18. století ve Starém městě, kde bylo původně městské opevnění. Během 2. světové války bylo město bombardováno, zámek však byl postaven znovu s tím, že z velké části byly použity původní kameny. Zwinger je komplex barokních budov se zahradou. Na nádvoří se nachází čtyři kašny s tryskající vodou za hezkého počasí. S fotografováním jsem měla velké problémy. Nestačilo, že prší, ale foukal i vítr, který mi obracel deštník. Delegátka nám o paláci říkala zajímavé informace, které jsem slyšela jen občas. Naštěstí mi neunikla zvonkohra a místo, kde se nachází. Byla od naší trasy přes nádvoří po pravé straně. Takovou jsem viděla poprvé v životě. Plno bílých zvonků z každé strany velkého okna a mezi nimi hodiny.

DrážďanyPokračovali jsme na náměstí Theaterplatz, kde stojí uprostřed pomník krále Johna, Semperova opera a zadní strana katedrály Hofkirche. Katedrálu jsme obešli a mohli nahlédnout dovnitř. Je to největší chrámová stavba v Sasku postavena v letech 1739-1755. Nachází se na Starém městě, je to katedrála Nejsvětější Trojice nazývána také Hofkirche neboli dvorní kostel (je to barokní katolický kostel). Během bombardování byla silně poškozena, propadl se strop a část stěny zůstala v troskách. Obnovena byla v roce 1965. Je rodinným hrobem katolických kurfiřtů a králů z rodu Wettinů. Saský kurfiřt a polský král August II. Silný má svůj sarkofág v Krakově, zde má v cínové kapsli uloženo pouze své srdce. O Augustu jsme hodně slyšeli v autobuse. Katedrála uvnitř má dostatek světla, na oltáři spoustu svícnů, vše po stranách i lustry vyzdobené zlatem, moc hezké varhany také ozdobené zlatem, které stojí za zhlédnutí. V boční chodbičce zde mají i betlém.

Pokračovali jsme dále do ulice, kde jsme viděli hned dvě zajímavosti. Tou první byl člověk znázorňující živou sochu, ale ne ledajakou. Šála, co měl kolem krku, zůstala vlát ve vzduchu a asi tři metry od něj byl moc hezký pejsek na vodítku. To vodítko však také viselo ve vzduchu. Jako by ho nějaký duch držel. Viděli jsme spoustu živých soch, ale takovouto originalitu jsme viděli poprvé v životě. Navíc ani ten pejsek se vůbec nehýbal. Vypadalo to přesně jako by se zastavil čas. Nevím, jak dlouho zde byli, ale když jsem se později ohlédla zpět, protože jsme se opodál se skupinkou zastavili, místo, kde živé sochy stály, bylo prázdné. A druhá zajímavost byla na zdi budovy, která se táhla celou ulicí. Je zde keramická nástěnná malba, která znázorňuje procesí princů, knížat a saských kurfiřtů.

A to už jsme byli jen kousek od náměstí Neumarkt, kam jsme došli krátce po druhé hodině. Zde jsme měli možnost navštívit trhy v prvním osobním volnu do tří hodin. Trhy zde zdobí malá pyramida se svíčkami a figurkami a stovkou velkých žlutých ochranných hvězd. Přenesete se o sto let zpátky jak s výzdobou, tak s 60 stánky řemeslníků. Nad vchodem do restaurace stojí Santa s dárkem, také obklopena stánky. Čekají tu i koňská spřežení u evangelicko-luteránského kostela Frauenkirche (Panny Marie). Kostel kompletně zničily vysoké teploty z požáru díky bombardování. Nejkomplikovanější rekonstrukce trvala 12 let a stála 180 miliónů eur, navíc se použilo 43 % původních kamenů. Vysvěcený byl v roce 2005, má už klimatizaci, elektrické osvětlení a bezbariérový přístup. Právě za kostelem následuje druhá skupina trhů i s ručně poháněným starodávným kolotočem, na kterém se děti po zaplacení mohou povozit. Najdete tu betlém a stánky prodávající nejčastěji štolu a různé hvězdy. Kromě trhů můžete zavítat do muzea dopravní techniky. V dálce jsme zahlédli cosi jako kolotoč, ale bylo to daleko na to, kolik nám zbývalo času. Později jsme zjistili, že to je náš poslední cíl. Museli jsme se vrátit a ještě vedle kostela si zajít na WC do obchodního domu. To, že bude tak velký, mě prvně ani nenapadlo, ale naštěstí jsme nemuseli hledat dlouho (stačí sejít o patro níže). Každopádně si vždy připravte 0,50 centů. To jsem si zde ještě stihla vyfotografovat mini Santu v bílém obleku a ze schodů vánoční strom. Na zábradlí mají v květináčích malé stromečky ozdobené nejen koulemi, ale i vánočními ozdobami připomínající památky. Na Neumarktu trhy budou stát do 23.12., pak se sklízejí. Kousek od nás byla Brühlova zahrada, kterou jsme měli s delegátkou navštívit. Právě na tomto náměstí sdělovala nějaké informace a zřejmě jsme se tam mohli vydat sami, ale opět díky boji s deštníkem jsem nic neslyšela a přítel mi sdělil pouze hodinu srazu.

Naše cesta mířila k hlavní třídě. Zde, pokud by byl zájemce o muzeum hygieny, se mohl od skupiny odpojit. Všichni jsme ovšem pokračovali společně k nejkrásnějším, nejstarším a největším trhům ve městě. Jedná se trhy na náměstí Almarkt.

Zde jsme měli rozchod do šesté hodiny na klidné prohlédnutí trhů, případně na nákupy v obchodním centru. Trh se nazývá Striezelmarkt (Štrýclmarkt) s 250 stánky a letos je mu 581 let. Končí na Štědrý den ve 14 hodin, jinak tu jsou stánky otevřeny od 10:00 do 21:00 hodin. Tento trh má od roku 2010 jedinečný vstup z hlavní třídy – obrovský obloukový svícen. Byl vytvořen v krušnohorské vesničce, je 13 metrů široký a 6 metrů vysoký, na který vystoupáte po úzkých schůdcích a je z něj pohled na celé trhy.

Na první pohled jistě každého zaujmou stánky. Každý má na střeše výzdobu a žádný nemá stejnou. A jistě se nedá přehlédnout vánoční strom, ani vánoční šestiposchoďová pyramida z roku 1997 vysoká 14 metrů, která je zapsaná i v Guinessově knize rekordů. Tudíž je jasné, že je největší vánoční pyramidou na světě vyrobenou v Krušných horách. Pyramida jako stojan na svíce pochází z konce 18. století z doby, kdy krušnohorští řezbáři a soustružníci v zimě vyráběli dřevěné vánoční ozdoby. Malé pyramidy jsou často k vidění ve stáncích.

Děti jistě potěší dobový kolotoč, kreativní pekárna, Švestkáčův dům, věž z každé strany s jinou pohádkou nebo dětská železnice.

Na několika místech je umístěna mapa, takže nemusíte mít strach, že některé stánky neprojdete. Stejně tak je i zde umístěno WC za poplatek.

Když jsem si myslela, že už jsme vše prošli, přestalo pršet a došli jsme k ozdobeným chaloupkám.

Pokud si na trzích koupíte nápoj, připlatíte si za hezký suvenýr – hrneček.

Celkový dojem z výletu máme nádherný, i když počasí moc nepřálo.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Advent v Německu - Drážďany:

Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
Advent v Německu - Drážďany
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !