Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8 věcí, které letos udělat jinak, abyste o Vánocích nepřibrali

19. 12. 2016 | Praktické rady
Jak si užít všechny gurmánské zážitky Vánoc a nenechat se jimi převálcovat? Máme recept. A ne, není v něm nic o vynechávání cukroví.

1. Zahoďte destruktivní myšlení

…že když jste na Mikuláše snědli deset rozlámaných vanilkových rohlíčků, selhali jste, nemá to smysl a náprava začne až 1. ledna. Není žádný důvod kvůli ochutnání pár rohlíčků zahodit celoroční úsilí. Začněte hned. Následky se dají kompenzovat vždycky a okamžitě, jenom je potřeba o tom začít tímto způsobem přemýšlet. Třeba: teď jsem se rozšoupla, fajn, vyrážím na hodinovou procházku.  

2. Pozor na zdravé pečení

Cukroví z pohankové mouky, ovesných vloček, medu, ořechů a dalších je skvělé, ale kolikrát je kvůli velkému množství například ořechů nebo kokosu daleko kaloričtější než klasické. Nic proti zdravému pečení. Naopak. Jenom pozor, ať pod dojmem, jak je hrozně zdravé, když je jen z ořechů, fíků a medu, nepřipravíte a nesníte takového cukroví dvakrát víc než klasického.  

cvičení i o vánocích3. Nepřestávejte se hýbat

Většina lidí v prosinci přibere ne kvůli tomu, že se nehýbali o Vánocích, ale protože přestali s pohybem už na začátku adventu. To je totiž ideální doba na výmluvy, že nestíháme, protože je toho hodně. Proto si dopředu připravte strategii, abyste pohyb tentokrát nevzdali. Můžete si ho naplánovat stejně, jako si plánujete pracovní schůzky. Když víte, že nestíháte lekce v posilovně, přemýšlejte nad tím, jak se hýbat doma. A ideálně k tomu zkuste přizvat i děti.

V tomto směru osvědčila také hra nazvaná geocaching, při které pomocí zeměpisných souřadnic vyrážíte hledat schránky s poklady. Jste celá rodina spolu a nachodíte spoustu kilometrů na čerstvém vzduchu. Protože jde o hru a hledání pokladů, děti vůbec není těžké pro pohyb nadchnout. Nejtěžší je překonat rodičovskou pohodlnost. Jakmile naplánujete pohyb do programu vy a zvednete se z gauče, má vyhráno celá rodina.

4. Dávejte pozor, kolik toho jíte

Když se 23. prosince pošestnácté plížíte do ledničky „ochutnat“ bramborový salát, už to není ochutnávání. Ochutnává se jenom jednou. Pak je to regulérní ujídání, které nám ale vůbec tak nepřijde – to je takové to „vždyť jsem nic pořádného neměla“. Zaveďte si jen tak pro zajímavost deník nebo si stáhněte mobilní aplikaci, kam budete ideálně ještě před svátky den, dva nebo nejlépe celý týden zapisovat každé sousto včetně těch ochutnávacích a přidávacích. Dobrý tip je si všechno, co dáváte do pusy, také zvážit. Uvidíte, jak budete překvapení. Jíte nejspíš daleko víc, než si myslíte, a tohle vám pomůže se krotit.  

5. Nejezte celý den

Na Vánocích je nejhorší, že jíme pořád: tady cukroví od kolegyně, tady Trdelník z trhu, kousek vánočky u babičky, pak u tety, pak u druhé. Jednak kvůli tomu nemáte tušení, kolik jste toho vlastně snědli, a za druhé žaludek nemá čas na trávení. Než ujídat pořád během celého dne, dodržujte pauzy mezi jídly. Cukroví si dejte, ale přidejte si ho dva kousky k snídani, dva jako dezert k obědu a tak dál. Jednou a pořádně je lepší než málo, ale pořád.

6. Nechoďte si přidávat

Tohle souvisí s předchozím a platí hlavně pro vánoční večírky, kde se celou noc ochomýtáte kolem plných bufetových stolů. Dejte si na talíř od všeho, co vás láká, ale jen jednou a pak talíř odevzdejte obsluze. Třetinu talíře na večírku i doma radíme zaplnit zeleninou – vytváří pocit, že toho před sebou máte hodně, zasytí a přijaté kalorie jsou skoro nulové. Navíc sníte mnohem méně kaloricky vydatného jídla ve formě hlavního chodu. Ovoci se pokud možno spíš vyhněte. Tváří se zdravě, ale přísun cukrů z něj je v kombinaci s alkoholem většinou příliš.  

7. Važte se denně

Ačkoliv vám léta odborníci říkali něco jiného. Jak tvrdí nová studie psychologa a nutričního terapeuta Davia Levitskeho, dennodenní vážení nás motivuje, abychom se během celého dne stravovali lépe. Když si totiž ráno stoupneme na váhu, je mnohem pravděpodobnější, že si na další řízek se salátem necháme zajít chuť a zvolíme něco zdravějšího. Taky se díky tomu nestane, že když si pak 1. ledna stoupnete na váhu, jste v šoku, protože máte o šest kilo víc. S dennodenním vážením máte vánoční kila prostě víc pod kontrolou.

8. Přejte si od Ježíška sportovní dárky

Když nechodíte do fitka, možností, jak se hýbat, je v zimě méně než jindy v roce. Každopádně na procházku se dá jít vždycky. Když vám Ježíšek nadělí krokoměr, bude vás motivovat, pomůže stanovovat cíle a také si můžete snadno zkontrolovat, jak se vám daří je plnit. 10 000 kroků by mělo být denní minimum. Nebo si napište o permanentku na aqua aerobik. Cvičením v teplé vodě si připomenete krásné letní dny a předplacené lekce jsou skvělá motivace pro pravidelnou docházku. Pro jednotlivé lekce se důvod k neúčasti vždycky najde, ale když budete mít jednou uhrazeno, a když vám navíc někdo dal pohyb jako dárek, dosažení morálky je jednodušší.

Zdroj: FISAF, Monkeys Gym
Zdroj, foto: Juklík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda