Největší svátek roku je tady. Přivítejte ho tradičně. To znamená rybí polévkou, bramborovým salátem a obalovaným kaprem. Taky ho ale můžete letos překvapit...
S časem (před)vánočním se pojí různé tradice, posbírané od pohanských oslav zimního slunovratu přes křesťanskou výchovu až po domácí rituály. Vyberte si ty, které znáte, které se Vám líbí a kterým věříte. Jejich dodržováním se stmeluje rodina a překlenuje čas a prostor. S první hvězdou zasedněte ke stolu, prostřeno by mělo být pro sudý počet lidí. Nevstávejte, ať se příští rok sejdete všichni. Tradičně se má servírovat devět chodů, které obsahují všechny plodiny, které se během roku urodily. Ukažte dětem, že jdílo roste v přírodě, a ne v supermarketu.
Kapr patřil v 16 a 17.stol mezi postní jídla, na štědrovečerní stůl se proto nedostal. Od 19.stol. občas připlula štika, pstruh či úhoř, masově se kapr rozšířil až ve 20.stol., bramborový salát ještě později z Rakouska-Uherska jako ochucené brambory krájené na tenko.
Čeká-li Vás velká rodinná sešlost, servírujte na uvítanou silný aperitiv a v průběhu večeře nešetřete vínem a pivem. Obzvlášť nalévejte těm, kteří se celý den postili.
A já přidávám recept na náš nejoblíbenější bramborový salát:
800g brambor
200ml majonézy
3 jarní cibulky
200-250 ml hovězího vývaru
6 lžic olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř, pažitka a nať jarní cibulky na ozdobu
V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, slijeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a smícháme s jarní cibulkou. Pomalu zaléváme hovězím vývarem. Přidáme zbylé ingredience podle chuti. Jsou-li brambory mokré, nechte vodu vsáknout. Majonézu můžete přidat v momentě, kdy brambory enplavou v bujonu a zálivce - pozor na to! Ale může se majonéze vynechat. Dosolte a opepřete a ozdobte natí a podávejte.
TIP: můžete vykrájet z brambor formičkou různé tvary. Salát to perfektně oživí a děti ho snědí s chutí!
Veru