Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu

10. 12. 2008 | Praktické rady

Výroba věnce je jednoduchá a záleží jen na fantazii tvůrce, čím a jak jej vyzdobí.

Základem je polystyrénový či slámový kruh, na který se drátem (speciální vázací drát, který se prodává v květinářství, popř. v domácích potřebách či prodejnách pro kutily) připevňují větvičky jehličnanů (kterýchkoli včetně věčně zelených). Na čtyřech místech se věnec propíchne a na trn se upevní podložka a nabodne svíce.

Dále již zdobíme větvičkami břečťanu, jeřabin, usušenými kolečky citronu, pomeranče, skořicí, oříšky či jejich slupkami, jablíčky a umělými ozdobami ve tvaru jablíček, různých bobulí, hvězdičkami, vločkami, ozdobičkami - čímkoli, co nám fantazie dovolí. Nezapomínáme na mašle, ale nejsou vždy důležité

Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnuTradičními barvami adventu jsou fialová, zelená, růžová a červená.

- Fialová je církevní adventní barva, jíž se zdobí kostely o adventu a svíčky na věnci mají být také fialové, pouze u třetí zapalované svíce za třetí adventní neděli je výjimka. Může být růžová.

- Červená je barva krve Krista, kterou prolil za spásu světa. Červená jablka jako ozdoba jsou od času ráje plody života, kulaté jako věnec sám a dobré jako Boží přízeň. Dále se používají červené stuhy - barva Ducha svatého a krve (Působením Ducha Svatého se stal Bůh v Ježíši z Nazareta člověkem, přijal naši "krev", aby nás jí posvětil a zachránil).

- Zelená - barva života a zrodu - koloběh přírody

- Zelená a červená dohromady jsou symbolem života

Vánoční svícen

Na Štědrý den ale věnec už většinou na stůl nepatří, advent skončil. Mění se za vánoční svícen, který většinou obsahuje svíci jen jednu. Je stejně tak v základu z jehličnatých větviček, které jsou ozdobené a uprostřed je jediná svíce - původně má být bílá (barva čistoty a zrodu)

Jeho výroba je jednoduchá. Do aranžovací hmoty (v každém květinářství ji prodávají) umístíme trn se svíčkou a okolo napícháme větvičky a ozdobíme.

Krom tohoto tradičního vánočního svícnu se dnes už používá mnoho jeho variant. Svícen přizpůsobujeme vlastní fantazii a způsobu výzdoby stolu. Může jich být více nebo má jeden svícen několik svící (většinou jde o svícny používané jako slavnostní dekorace celý rok).


Čtěte také:

Adventní věnce

Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu
Advent – díl. 2 (lidový advent a svátky)


JanaOssend – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Adventní věnec dělám každým rokem a nejen jeden , moc mně to baví.Je to nádhera vytvářet něco svého, dělám vlastně veškeré ozdoby na vánoce a i další svátky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dělám laždoručně každý rok. Zdobím i girlandu nad vchovmi dveřmy a doplním věnečkem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles