Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent ve Vídni

15. 12. 2011 | Vánoční slavnosti
Vánoční trhy se nacházejí v každém větším městě. Vídeňský vánoční trh existuje více než 700 let. Roku 1294 udělil císař Albrecht I. vídeňským obchodníkům a živnostníkům privilegium k pořádání Prosincového trhu. V 16. století byl trh znám pod názvem Tomášův trh,  jako trh zaměřený svým zbožím na období Vánoc a Nového roku. V 18. století už trh nesl jméno Mikulášský, Vánoční nebo Jesličkový trh.

Záznamy z dob staré Vídně tvrdí, že již roku 1626 se u katedrály Sv. Štěpána konal trh podobný tomu dnešnímu. Prodejní stánky tu stály od 16. prosince do 9. ledna a nabízely zboží, např. vánoční pečivo, perníčky a cukroví. Tyto první vánoční trhy byly zrušeny v roce 1761, ale již v roce 1764 se vrátily. V průběhu století se několikrát změnila jejich poloha, protože zpočátku konkurovaly tradičním trhům, které se tu konaly v průběhu roku.

Vídeňské vánoční trhy se tak přemístily na ulici Neubaugürtel a poté ještě před veletržní palác (dnešní Muzejní čtvrť). Od roku 1975 získaly vánoční trhy pevné místo před vídeňskou radnicí. Dospělí i děti si oblíbili známý vídeňský srdíčkový strom i další ozdobené stromky, v pavilonech jsou připraveny vánoční příběhy a bohaté tematické programy. Dětem jsou určeny i vánoční dílny, kde mohou vyrobit speciální dárečky pro rodiče a prarodiče. Působivé je Adventní zpívání ve vídeňské radnici, které se může pochlubit mezinárodním obsazením a je vždy od pátku do neděle a o svátcích s volným vstupem.

Vídeňský vánoční trh je největším rakouským vánočním trhem s více než 100 stánky, z nichž třetina se věnuje prodeji produktů, které vytvářejí tu správnou pohodovou atmosféru. Ochutnejte vynikající lebkuchen (perník), gebrannte mandeln (pražené mandle), waffeln (vafle), maroni (kaštany), bratkartoffel (pečené brambory), kandované ovoce, cukrovou vatu, smažené klobásy, hot glühwein (svařené víno) a vánoční punč, který před vámi připraví takto:
cukr nasypou do hrnce i se skořicí a nechají zkaramelizovat. Jakmile je karamel hnědý, nalije se na hmotu víno a rum. Přidají oloupané mandle, namočené rozinky a ořechy, množství záleží na tom, jak je máte rádi. Vše se svaří a nalévá do šálku tak, aby bylo 1/2 směsi rozinek s mandlemi a ořechy a 1/2 nápoje.

Další adventní trhy, které zároveň nejsou tak přeplněné jako adventní trh u radnice, se nacházejí na náměstích Freyung a Am Hof, kde pravidelně probíhá historický advent.  Zajímavé adventní trhy se pořádají také v zahradách zámku Belveder a před zámkem Schönbrunn.
 
Přijeďte se podívat a nasát vánoční atmosféru, Vídeň na Vás čeká a zve na adventní trhy od 12. listopadu do  24. prosince. Trhy jsou otevřeny denně od 10 do 21.30 hod., v pátek a v sobotu do 22 hodin a 24.12 do 18 hod.

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a fotky se vždy k článku nenajdou SmajlíkJá bych to neřešila...
Ve vídni jsem na Vánočních trzích byla.... a například o těch v Belvederu jsem nevěděla...
Obrázek uživatelky
profil
se známými fakty, která se dočtu všude - fotky se vůbec k vánočním trhům nevztahují, nevím proč Smajlík Ani vídeňská radnice není zachycená v období adventu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc