Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Výherní anketa
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 15.11. 2019
Dnes má svátek Leopold
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Sommelier radí, čím si zpestřit štědrovečerní menu

22. 12. 2018 | Praktické rady
Štědrýden už pomalu klepe na dveře a každá správná hospodyňka přemýšlí, čím vyšperkuje letošní štědrovečerní večeři. Nevíte si rady, jaký nápoj podávat k tradiční rybí polévce, ke smaženému kaprovi se salátem či k domácímu cukroví?

David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství poradí, jak jídlo s vínem kombinovat, aby vaše sváteční tabule získala ten správný šmrnc.

Tichá i šumivá vína patří mezi oblíbené nápoje v českých rodinách, a proto by neměla chybět ani u štědrovečerní večeře. Vhodně zvolené víno skvěle doplní a zdůrazní lahodnost pokrmu. Přestože je výběr nápoje otázkou osobních preferencí, je potřeba dodržovat zásady, s pomocí kterých bude chuť jídla a nápoje v dokonalé harmonii a vytvoří gastronomický zážitek pro každého gurmána.

VánoceAperitiv

Před usednutím ke slavnostní tabuli si dopřejte přípitek. Ideální je pozvednout sklenky s aperitivem přibližně 20 minut před prvním chodem. Nastartujete tak chuťové buňky a podpoříte trávení. Nejvhodnější jsou dezertní kořeněná vína, slámové víno, sekt, šampaňské či v poslední době velmi oblíbené prosecco.

Při plánování nezapomínejte na správné servírování zvolených nápojů. Ideální teplota pro podávání bílého vína je 8–10 stupňů, v případě červených vín dodržujte teplotu 13-15 stupňů. Sekty a prosecca podávejte v teplotě 4–7 stupňů.


Polévka

Podíváme-li se do českých domácností, na slavnostní tabuli převažuje rybí polévka z kapra. Podle tradic by měla být bílá a zahuštěná. Výjimkou na štědrovečerním stole ale nejsou ani polévky z luštěnin. Například hrachová, čočková či kroupová polévka nejenže patří k obvyklým pokrmům tuzemské kuchyně, ale navíc by podle tradice měly zajistit, že se budou rodiny držet peníze po celý rok.

Hlavní chod

Pokud patříte k vyznavačům tradic a dodržujete je i v kuchyni, pak se na vašem štědrovečerním stole zajisté objeví ryba. Smažený kapr s bramborovým salátem si dobře rozumí s komplexnějšími víny s kyselinkou, která zároveň pomáhá tělu lépe zpracovávat tuky. Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty.

Zákusek nebo cukroví

Sklenička vína se skvěle snoubí také s vánočním cukrovím. Vhodná jsou vína v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.

Digestiv

Závěrem hostiny by měl být digestiv, který žaludek po vydatné hostině utiší. Vhodné je podávat těžší červené víno, barrique nebo starší portské a už si jen užívat vánoční pohody.


Zdroj, foto: Bohemia Sekt

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Přehledné srovnání bankovních i nebankovních půjček online na Usetreno.cz



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !