Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rostlinné symboly Vánoc a adventu – nebezpečně krásné

19. 12. 2023 | Zvyky a tradice
Vánoce jsou za dveřmi, zapálili jsme další svíčku na adventním věnci, a tak je na čase připomenout si, že k tomuto období tradičně patří řada symbolů z rostlinné říše. Kromě vánočního stromečku naše domovy zdobí větvičky barborek, jmelí a za oknem rozkvétá brambořík. 

Vánoční atmosféru dokresluje i řada tropických rostlin, například vánoční hvězda neboli pryšec překrásný, obrovské květy hvězdníku či vánoční kaktus. Před některými rostlinami bychom se ale měli mít na pozoru, jsou totiž jedovaté. Víte, které to jsou? A proč vlastně určité rostliny symbolizují právě čas adventu a Vánoc? Odkud zejména ty tropické pocházejí?

Vánoce bez rostlinných symbolů, voňavého jehličnatého stromku a krásných květin si asi ani nedokážeme představit. Rostliny doprovázejí Vánoce už od nepaměti a i za našich babiček se domovy zdobily nejen větvičkami třešní – barborkami a jmelím z domácích zdrojů, ale zahradníci pěstovali a na trzích prodávali před Vánoci i řadu tropických rostlin, jako jsou vánoční hvězdy, vánoční kaktusy, nebo dokonce malé palmy a cykasy. Měli bychom však mít na paměti, že některé tyto rostliny patří mezi jedovaté, a podle toho bychom s nimi měli i zacházet.

vánoceRostlinné Vánoce z českého venkova


Barborky jste před Vánoci nalezli snad ve všech venkovských chalupách. Jedná se o starý lidový, původně pohanský zvyk, kdy si hospodyňky čtyři týdny před Vánoci na svátek sv. Barbory nařezaly větvičky třešní nebo višní, aby jim do Vánoc vykvetly. Rozkvetlé barborky mají symbolizovat zimní slunovrat nebo také příchod nového světla v podobě Ježíše Krista. Barborka je ale též rostlina z čeledi brukvovitých, která je zasvěcená sv. Barboře a v zimě tvoří křehké listové růžice. Z nich se v minulosti připravoval salát, špenát a hospodyně je přidávaly do adventních a vánočních jídel. O adventu se sbíraly i další byliny, například potočnice nebo ptačinec, a také houby, kterými si lidé zpestřovali svůj zimní jídelníček. Hospodyňky se však vydávaly i na trh, kde zahradníci prodávali přirychlené konvalinky, narcisy, tulipány, zlatice a břízy, které si spojujeme spíše s obdobím jara, a zdobily jimi domácnosti o Vánocích.


Stálezelené rostliny v hlavní roli


Ve vánoční výzdobě jsou oblíbené stálezelené dřeviny, ratolesti s bílými a červenými plody, které symbolizují život a v křesťanském pojetí jsou spojeny s krví Kristovou a životem věčným. Nejčastěji se používá jmelí, břečťan, ale také domácí smrkové a jedlové větévky. Jmelí, ačkoliv ho považujeme za tradiční symbol, nemá původ v Česku a v českých tradicích. Je to posvátná rostlina Keltů a zvyk zavěšování jmelí k nám přišel přibližně před sto lety z Anglie. Tak jak je to v přírodě, jmelí musí viset i v příbytku a nikdy se nedává do vázy. Ztratilo by svoji magickou sílu. Jmelí se zavěšuje na Štědrý den ráno a visí v domácnosti celý rok. Poté se nahrazuje jmelím novým. Staré jmelí se nesmí vyhodit, ale obřadně spálit. Do domu přináší štěstí, zdraví a boží požehnání.

Z britských ostrovů se k nám rozšířila obliba cesmíny s lesklými tmavě zelenými listy a červenými plody. V Čechách se k dekoraci používá již více než 100 let. Cesmína vynikne ve váze i aranžovaná na adventním věnci. S vyobrazením cesmíny se setkáváme na starých vánočních pohlednicích, na vánočních ubrouscích i na svátečním porcelánu. V současnosti se prodávají také cesmínové větvičky bez listů. Pocházejí z jiného druhu cesmíny, cesmíny přeslenité. Ta je na rozdíl od známější cesmíny ostrolisté opadavá, červené plody však vytrvávají na dřevině i v průběhu zimy.


Sváteční, ale nebezpečné


Jak jmelí, tak i cesmína patří k jedovatým rostlinám a nejsou ojedinělé. Předvánoční čas je neodmyslitelně spojen například také s jedovatým bramboříkem. Bramboříky se vyskytují především v oblasti východního Středomoří, v Malé Asii a v Íránu. U nás ve volné přírodě roste brambořík nachový. Do vánočních květináčů však patří šlechtěné kultivary, nejčastěji v bílé a červené barvě. Brambořík potřebuje dostatek vláhy a pro kvetení je ideální teplota okolo 16 stupňů. Při vyšších teplotách poměrně rychle odkvétá. Rostlina má jedovatou hlízu, glykosidy, které obsahuje, mohou být nebezpečné pro domácí mazlíčky i pro člověka.

Jednou z nejoblíbenějších vánočních květin je vánoční hvězda neboli pryšec překrásný. Její zářivě červené listeny zdobí nejednu českou sváteční tabuli a mnoho z nás si již Vánoce bez ní neumí představit. Tato rostlina pochází z Mexika a hojně se vyskytuje ve Střední Americe: Spojení pryšce překrásného a Vánoc se datuje do 16. století. Podle legendy chtěla chudá dívka uctít narození Ježíše dárkem, ale byla bez prostředků. Anděl jí tedy vnukl myšlenku, aby sebrala na okraji cesty před kostelem semínka a dala je na oltář. Ze semínek vyrostla nádherná rostlina, jejíž červené ‚květy‘ se staly symbolem Ježíšova narození, připomínkou hvězdy betlémské,. Stejně jako ostatní pryšcovité rostliny i vánoční hvězda roní při poranění bílý latex. Ten může být při kontaktu s pokožkou dráždivý. Rodiče by měli dát pozor na děti a zabránit náhodnému požití částí této rostliny, jelikož je mírně jedovatá.

Další krásnou, ale rovněž jedovatou tropickou vánoční květinou je hvězdník neboli rytířská hvězda. Jde o cibulovinu původem z Jižní Ameriky. O Vánocích zdobí domov obrovskými květy a je symbolem éterické krásy, ale také bohatství, štěstí a pohody. Cibule hvězdníku obsahuje toxické alkaloidy, které mohou způsobit bolesti hlavy a břicha. Laická veřejnost často zaměňuje hvězdník s velmi podobným příbuzným z jižní Afriky, a to je amarylis. I v obchodech se hvězdník pod tímto názvem často prodává. Amarylis se vyskytuje velmi vzácně, běžně jej u nás koupit nelze.


Zdroj, foto: Botanická zahrada


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !