8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O zdobených stromech

22. 12. 2012 | Vaše příběhy

Mám ráda přírodu, květiny, zvířátka, stromy. O Vánocích máme vždy umělý stromek. Jen jednou jsem dárky rozbalovala pod „pravým“ živým (tedy spíš už neživým, protože byl uříznutý a jen „přežíval“) stromkem.

Jsem dospělá a Vánoce nejsou o tom, jestli si dárky rozbalím pod živým stromkem nebo ne, stejně nám slouží ten umělý. Tím nijak neodsuzuji ty, kteří se rozhodnou mít živý stromeček, je to jejich rozhodnutí a každé rozhodnutí má důsledky a zodpovědnost. Třeba ten, kdo má o Vánocích živý stromek, na jaře zasadí v lese nebo na zahradě nový strom. Ale konec mých názorů na živé a umělé stromečky.    

o stromechCo mě teď nejvíc štve, když se podívám z okna, je jeden strom, který je také ozdobený. Ne, nejde o strom vánoční, na kterém visí řetězy nebo baňky. Je to obyčejný vzrostlý listnatý strom, myslím, že dub. Nebylo by na něm nic zvláštního, nic, co by mě rozčilovalo, kdyby na něm nevisel velký černý igelitový pytel. Přilétl sem kdo ví odkud a kdo ví, jak dlouho už si na tom stromě visí. Sama přesně nevím, je už to hodně dávno. Bydlíme ve velkém věžáku, takže tento „ozdobený“ stromeček mám na očích každý den nejen já, ale desítky dalších lidí. Doma mají lidé už asi pěkně uklizeno, v oknech jim visí blikající nebo papírové ozdoby, škaredý černý pytel vidět nechtějí. Kolem stromu vede chodník a po něm také každý den prochází mnoho lidí. Občas v ulici vídám uklízeče, kteří by měli udržovat ve městě pořádek. Velký černý igelitový pytel však nikdo ne a ne uklidit. Visí vysoko a jen tak na něj nikdo nedosáhne. Sundat ho může jen ten, kdo se vybaví žebříkem. Není to poprvé, co na našem panelákovém sídlišti visel na jiném stromě podobný pytel.

Tenkrát jsem to byla já, kdo vytočil číslo a postaral se o to, aby ho někdo sundal. A co se týče tohoto pytle, vypadá to, že to budu zase já, kdo se o něj postará. Už mě totiž opravdu nebaví koukat se na krásný zasněžený strom se škaredým igelitovým pytlem. Závěrem mi dovolte vyslovit jedno přání (inspirované tímto příběhem), přeji si, aby lidé dohlédli dál, aby viděli i ty škaredé věci a našli čas a odvahu je změnit.


Rumlova - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pekný a pravdivý článok.
Myslím, že jeho pointa nebola v tom, či živý alebo umelý stromček - obidva majú svoje výhody aj nevýhody.
Skôr ide o nevšímavosť ľudí.
Doma má (alebo sa aspoň snaží mať) každý čisto a pekne, ale za dverami bytu to už u mnohých neplatí a o "výzdobe" stromov na ulici ani nehvorím. Aj u nás na sídlisku je dosť stromov "ozdobených" igelitkami a papiermi, pod nimi sa váľajú plastové aj sklené fľaše, papierové obaly a iný "dekoračný" materiál, ktorý patrí do kontajnerov na smeti.
Je to, bohužiaľ, vizitka našej "inteligencie".
Obrázek uživatelky
profil
Na horách to takové dilema není, lesy se čistí každou chvíli a stromky z "odpadu" po prořezání jsou taky daleko čerstvější než dovážené. A hlavně když je obrovská zahrada, která si z části hraje na les, takže se dá pěkně čerpat z vlastních zásob Smajlík Než se malý stromek chytne, tak to trvá, takže vypadá ohromně roztomile si posázet zahradu, ale pak nastanou léta, že by bylo potřeba mít Vánoce pětkrát do roka, aby člověk v té zeleni nezarostl...
Obrázek uživatelky
profil
Živý nebo umělý stromek? To si musí skutečně každý vyřešit. Živé stromky v prodeji jsou nejčastěji takové, které byly vyřezány při pěstitelských zásazích v lesích. Víte přeci jak vypadá mlází, tam stromy mohou růst jen po určitou dobu.
Nebo se stromky pěstují přímo na plantážích.
Umělý stromek - výroba a následná likvidace (to časem nastane) stojí spoustu energie... Tak si vyberte.
Jinak, lidi jsou schopni vyhodit kdeco a kdekoli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles