Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mikuláš v domově důchodců

12. 12. 2019 | Vaše příběhy

Nyní na konci roku mě a mé kolegy postihla nepříjemná věc. Firma, ve které jsme pracovali, šla do úpadku a my přišli o práci. Není to sice taková tragédie, protože naše pozice si ihned rozebraly konkurenční firmy, ale člověku je to i tak líto. Za prvé jsme byli na svou práci zvyklí a za druhé se náš kolektiv násilně roztrhne. Práci v nových firmách ale nedostane úplně každý. Já byl mezi těmi, kteří měli štěstí. Od ledna nastupuji v nové společnosti. Měl jsem ale už od října čas. Dostali jsme zákonem dané odstupné, které nám pomůže překlenout toto divné období. A máme tak víc času na své rodiny a můžeme se připravovat na Vánoce.

Já si chtěl ale splnit ještě jedno přání. Když můj tatínek umíral, chtěl jsem se o něj starat. Byl těžce nemocný a vyžadoval už nepřetržitou péči. Jenže zemřel dřív, než jsem mu svou péči mohl dát. Pořád mi vrtalo hlavou, jestli bych se o tátu dokázal postarat. Proto v těchto dnech plných nečinnosti jsem se rozhodl přihlásit na rekvalifikační kurz sociálního pracovníka a ošetřovatele. Ten mi jako nezaměstnanému rád a ochotně zaplatil úřad práce.

Na kurz jsem nastoupil dva týdny poté, co mi skončila práce. Ideálně rozvrženo. Byl to jen měsíční kurz, jehož součástí byla i praxe v domově důchodců. Chtěl jsem si dokázat, že to dám.  A nebylo to zrovna jednoduché. Jedna věc byla teorie, a druhá praxe. V domově důchodců jsem se setkal s důvěrou lidí, kteří žili v jiné době a znali ještě laskavost, ochotu a přátelství.  Setkal jsem se zde ale také se smrtí, a ta bolí vždy, i když se jedná o cizí lidi. Pro lidi, kteří byli odkázáni žít zde do konce života, jsem se stal příjemnou změnou. Muž v takovém zařízení je raritou. Snažil jsem se k těm lidem přistupovat, jako by to byl můj táta, zpříjemnit jim každičký den. Hrál jsem s nimi společenské hry, protože člověk, jak stárne, je jako malé dítě. A právě proto také potřebuje tolik lásky. Do dítěte vkládáme lásku na začátku života, aby ji pak mohlo rozdávat. Starým lidem dáváme lásku, aby jí měli dostatek na sklonku života a věděli, že jejich život měl smysl. Sami jí rozdali mnoho, zaslouží si, aby při nich někdo stál, když se jim život krátí.

Kurz končil před Mikulášem. Jednoho dne se nasbíraly požadavky stařečků a babiček na to, že by chtěli zařídit určité nákupy. I oni chtěli obdarovat své blízké, vnoučata a pravnoučátka, sladkostmi na Mikuláše. Jenže pro takového starého člověka je takový nákup složitý a mnozí klienti byli nepohybliví. A tak jsme se s kolegyní jednoho dne domluvili, že jim pro nákup zajedeme.

Měli jsme s sebou opravdu dlouhý seznam. Jen těch čokoládových postaviček byl celý jeden nákupní vozík. Do druhého vozíku jsme uložili ovoce, žvýkačky a další věci, které po nás klienti chtěli. Měl jsem opravdu krásný pocit, že mohu takto pomoci. Tlačili jsme s kolegyní dva plné vozíky do mírného svahu, kde na parkovišti stálo naše auto, když několik balíčků spadlo na zem. Nákup jsme posbírali, dojeli do domova a všem klientům rozdělili věci, které si objednali. Jen jedné paní jsme museli dát, bohužel, čertíka z čokolády, který měl poněkud natlučenou hlavu a Mikuláše s promáčknutým břichem.

Paní jsem se omluvil. Ta si své pochroumané figurky prohlédla a řekla nám, že vnoučátka snědí čokoládu i takto mírně zdeformovanou. Byla ráda, že má alespoň to.

Ten večer jsem přišel domů a pořád jsem myslel na čerta a Mikuláše z čokolády. V duchu jsem viděl malé děti, jak přebírají zdeformovaná čokoládová tělíčka z rukou milované babičky. Najednou jsem si uvědomil, že to tak nemůžu nechat, a druhý den ještě před praxí jsem zajel znovu do obchodu. Koupil jsem nové, neporušené figurky a v domově jsem po příchodu navštívil onu starou paní.

 

„Můžete mi ještě ukázat ty figurky?“ zeptal jsem se jí.

„Ale proč?“ zeptala se, ale šáhla do skříňky a figurky vytáhla. Snažil jsem se paní zabavit, a mezitím jsem pod stolem figurky vyměnil.

„Já vám je uložím zpět, ano?“ navrhl jsem a chtěl neporušené figurky uložit zpátky.

Paní po nich ale natáhla ruce.

„Jak je to možné?“ Paní nechápavě zírala na Mikuláše a čerta. „Jak jste to dokázal?“

„No, dokázal,“ řekl jsem. Protože jsem ale nechtěl paní nechat, aby věřila na kouzla, nakonec jsem jí ukázal i původní čokoládová tělíčka. Ta jsem potom nechal sestřičkám na sesterně, aby z toho Mikuláše taky něco měly. Protože jejich práce je těžká a velmi důležitá. Není to práce, ale poslání.


Kurz jsem úspěšně dokončil. Nyní vím, že péče o nemocné není ani tak o vědomostech, jako o lásce a empatii. Ty jsou totiž pro staré lidi mnohem důležitější.

 


Svehlava - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mikuláš v domově důchodců:

Mikuláš v domově důchodců
Mikuláš v domově důchodců
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za krásný přiběhSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles