8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máme rádi perníčky

20. 12. 2012 | Vaše příběhy
Ráda peču perníčky. Na Vánoce, na Velikonoce, ale občas i mimo tyto svátky, jen tak pro radost a pochutnání, nebo někomu z blízkých jako dárek. A moc ráda je taky zdobím, ale pozor, to neznamená, že to nějak zvlášť umím. Sice se snažím, výsledné dílo se mi i líbí, ale pak se podívám na internetu, jak své perníčky zdobí opravdu umělkyně a mám chuť si na hlavu nasadit papírový pytlík za to, že jsem byla tak pyšná.
 
Většinou dělám perníčky mikulášské a rodinku nechám, aby se jimi nacpala už před Vánoci a nezblajzli mi jiné upečené cukroví. Jednou jsem ale upekla i krásné perníkové svícínky - jeden pro nás a pro každou babičku také po jednom. Měla to být dekorace na štědrovečerní stůl. Ty mikulášské byly už dávno snědené, a tak jsem svícínky raději ukryla. Asi tři dny před Štědrým dnem se dcerka s manželem rochali  v krabici s vánočními ozdobami a dekoracemi, něčemu se smáli a hodně nahlas se radili, co dáme na sváteční stůl za ozdobu. Okřikla jsem je, ať nechají toho kramaření, že se na stůl dá perníkový svícen a hotovo. To jsem ještě netušila, že na stůl není co dát, protože moje sarančata ukrytý poklad našla, zmocnila se ho a sežrala. Teda jenom ten pro nás, v krabici zbyly ještě dva svícínky pro obě babičky.
máme rádi perníčkyDalší den přišla dcera s tím, že vůbec nechápe, jak se to stalo, ale svícínek z krabice vypadl a rozbil se. Jak sám dokázal ten čiperný svícínek vylézt z dortové krabice, zavřené v komoře, to nechápu, ani dcerka to nedovedla vysvětlit, snad skřítek hospodáříček, nebo jiné temné síly. Dceruška mě ale utěšila, že davelská babička stejně přijede až na Štěpána, tak ho už potřebovat nebude a samozřejmě se nabídla, že rozbité trosky sní, aby nevznikla škoda. Pak ale vyslovila obavu, jestli to nebude nespravedlivé, aby jedna babička svícen měla a druhá ne, a že by ten se o ten poslední rozdělila s tatínkem.

Tak to teda ne, ten poslední nedám, babička dorazí před Štědrým dnem a svícen si odnese, už se na něj těší.
Babička opravdu přišla, svícínek se jí moc líbil, ale zároveň zachytila i hladově zoufalý pohled své milované vnučky. "Martinko, ty na to máš chuť, viď," politovala toho malého Jidáše v růžové sukýnce. Dcerunka kývala hlavičkou a dávala najevo, že nejedla, ani nepamatuje. "Že to tomu dítěti nedáš, já to přece nepotřebuju," osopila se na mě babička a už posílala naší holčičku, až si ty perníčky spapá. "Takhle to dítě trápit," dál mě kárala babička, že by si pes ode mě kůrku nevzal. Cítila jsem se opravdu jako pomocník Herodese, vždyť jsem trápila hladem své jediné dítě.
A tak, aby snad už nikdy netrpělo nedostatkem ani dítě, ani manžel, peču mikulášské perníčky v trojnásobné dávce. Ať třeba prasknou.

                                                                                        Martinnatr - čtenářka
                                                                                                  ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
píšeš moc hezkySmajlíkPřeji Ti spoustu krásných článečků...vlastně i nám,čtenářkámSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to me zase vnuk vanilkove rohlicky
Obrázek uživatelky
profil
Pekný a opäť vtipne napísaný článoček.
Máš to s tými tvojimi hladošmi ťažkéSmajlíkSmajlík.
A babičky sú babičky - dali by vnúčatám prvé aj posledné, veď to raz sama spoznášSmajlík.

Ja som aj tento rok po vlaňajšom úspechu zas upiekla medovníčkové menovky k darčekom. Každý si podľa neho svoj darček ľahko nájde, aj si pochutí.
Tie tohtoročné som vložila aj do fotoalbumu Naše pečenie.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné a ze života... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
super počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles