Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

František

22. 12. 2019 | Vaše příběhy

Šel jsem nakoupit. Před marketem, jako vždy, byla spousta lidí. Míjeli se nervózně mezi dveřmi, vráželi do sebe, jako by záleželo na tom, jestli budou uvnitř o minutu dřív, nebo později. Jako by jim měl někdo všechno zboží vykoupit. Ve všem tom chaosu tam stál muž. Opíral se o zábradlí u vozíků a vypadal zanedbaně. Nepáchl jako bezdomovci na dálku, ale bylo znát, že do kapsy má hlouběji, než ostatní. A pak jsem si všiml cedulky, kterou měl zavěšenou na krku.

Žebrák, pomyslel jsem si, a ani jsem to nechtěl číst. Pak mi ale zvědavost nedala a cedulku jsem si přečetl. Muž na ní měl napsáno, že už téměř rok pracuje na dohodu u nějakého soukromníka a dosud nedostal za svou práci zaplaceno. Nic víc. Chvilku jsem přemýšlel. Chce peníze? Neměl před sebou misku, čepici a ani jinou podobnou proprietu žebrajících lidí. Drží snad protestní hladovku? Nekřičel, nedělal nepořádek a nebylo zjevné, co postáváním před obchodem s cedulkou na krku sleduje. Všiml jsem si, že mu jeden muž podával nějaké drobné, a on s díky odmítl. Tak jsem se ho rovnou zeptal:

„Vy chcete peníze?“

„Nejsem žebrák. Nechci dostat peníze za nic. Chtěl bych si je vydělat. Chci, abych za svou práci dostal zaplaceno. Nejen dnes, ale i zítra a pozítří.“ Muž se na mě podíval dětsky bezelstným pohledem modrých očí.

„Když si je ale třeba vyžebráte, budete je mít taky,“ řekl jsem.

Muž se dlouze zamyslel, sklopil oči, a pak mě obdařil další dávnou modrého pohledu.

„To ano, pane. Můžu žebrat. Peníze nemám. Já ale nechci dnes vydělat stovku, zítra dvě a pozítří třeba nic. Chci mít jistotu a radost z vykonané práce.“

„A co byste chtěl dělat?“ ptal jsem se dál. Ten muž i jeho názory mě zajímaly.

„Tam, kde jsem rok pracoval bez toho, aby mi zaplatili, jsem dělal obyčejného strojníka. Umím opravit stroje, nástroje a rozumím technice. Mám průmyslovou školu a dva roky vysoké školy, kterou jsem nedodělal. Byl jsem tehdy mladý a měl jiné priority. Ale klidně budu dělat vše, co zvládnu,“ řekl mi muž.

Chvíli jsem přemýšlel. Mám svou firmu, a co chvíli potřebuji šikovné lidi, na které se mohu spolehnout. Rozhodl jsem se to s tím mužem zkusit. Moc jsem mu nevěřil. Možná, že chce jen zapůsobit na city, aby přece jenom získal bez práce ty peníze. Pokud ale mluví pravdu, zaslouží si dostat šanci.

Pana Františka jsem zaměstnal nejdřív na pomocné práce. Byl spolehlivý, přesný a svou práci odváděl bez ohledu na to, jestli se v zaměstnání zdrží i po pracovní době. Bydlel totiž na ubytovně, kde ho nikdo nečekal. Kolegové ho měli rádi a svěřené práci rozuměl. Rychle se učil.

Jsou to už tři roky a František u nás, zatímco spousta zaměstnanců firmou jen prošla, pracuje dosud. Kolegové s ním rádi pracují a já jsem rád, že jsem tehdy šel na nákup místo své ženy já. Myslím, že Františka by má firma postrádala.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku František:

František
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Jak už řekl dávno někdo přede mnou - žádná setkání nejsou náhodná... Život nám přináší možnosti vyjádřit se a ukázat jací doopravdy jsme... a když nejsme nevšímaví mohou se někdy stát i tak krásné "věci" jako je váš příběh.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle