8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Andělé mezi námi

24. 12. 2022 | Vaše příběhy
Při posledním setkání mi Hanička vyprávěla o své sousedce. Ani nevím, jak na to přišla řeč. Stará paní žila v bytě zcela sama a neměla ani žádné příbuzné. Pokud ještě byla čiperka, jezdívala s důchodci na výlety nebo si zašla na nákup či kus řeči za Haničkou. Později  se však přidávaly nemoci a ona zůstala ve svém bytě sama. Dobrá duše Hanka ji však navštěvovala denně, uklízela jí, nosila jídlo a také s ní cvičila.

Tento stav trval několik měsíců. Později i Hanka onemocněla a navíc se musela starat o vnuka. Navrhla staré paní, že pokud bude místo, vyřídí jí domov pro seniory. Stará paní se nejdříve urazila, plakala, křičela, ale pak pochopila, že jiná možnost není. V Domově pro seniory si paní zvykala dost těžko. Hned z počátku došlo k nepříjemné události, která ukázala pravou tvář jednoho ze zaměstnanců. Stará paní Klára neměla ponětí o cenách bytů a tak se vyjádřila před paní ošetřovatelkou, že by jí stačilo za byt 100 tisíc Kč. Ta si příště počkala na Hanku a vehementně se dožadovala koupi bytu staré paní. Prý jí tento byt paní slíbila. Hanka s právníkem prodali byt za 700 tisíc Kč a peníze byly uloženy na účet paní Kláry. Ošetřovatelka se na starou paní utrhovala a s Haničkou nepromluvila. Cítila se obelhaná a okradená. I ona moc dobře věděla, za kolik se  byty prodávají a vůbec by se neštítila starou paní obelhat. Dnes už v Domově nepracuje.

Hanička paní Kláru navštěvuje každý týden, chodívají spolu na procházky po parku, vyprávějí si příběhy. Podobných laskavých „duší“ si někdy ani nevšimneme, působí zcela běžným dojmem, jen jejich skutky se vymykají „normálu“.

Paní Zorka je už pokročilejšího věku. Je pořád ještě čiperka, jezdí s důchodci na výlety, sousedovi, který už nechodí ven, venčí pejska. Každoročně již od léta plete teplé ponožky seniorům do nedalekého Domova důchodců. Zcela zdarma, jen za kouzelné slovíčko „děkuji“. V prosinci pro změnu její byt voní kořením, hřebíčkem a skořicí. Peče totiž perníčky na besídku dětí ze školy svého pravnoučka Vojty. Každoročně s dostatečným náskokem hněte těsto, peče a zdobí voňavé andílky, Mikuláše, i zvířátka z lesa. Své výtvory pak zabalí do barevných taštiček, takže žádné dítko předem neví, co na něj čeká za překvapení. Děti jí na oplátku zazpívají koledy a řeknou básničky. Paní Zorka hned pookřeje, a i když ji už kdeco bolí a trápí, cítí se v té chvíli moc dobře. Vzpomene si na své dětství. Tenkrát byla bída a nedostatek, na stromečku jen jablíčka, ořechy a ozdoby z papíru... Ale lidé měli k sobě nějak blíž. Nebylo tolik závisti a zloby. I proto se celý život drží hesla: „Radost jiných je i mou radostí“.

Pan Michal je rovněž již v důchodu. děti neměl, manželka již dávno odešla na věčnost. I on rád chodívá do přírody, stará se o záhonky u bytovky, kde bydlí. Je vášnivým rybářem. Na okraji města je charitativní azylový dům pro bezdomovce. Již několik let přináší Michal do domu několik kaprů na štědrovečerní večeři. Zcela zdarma, jen z dobré vůle. On sám tráví tento večer se svým sousedem, který rovněž nikoho nemá. Pán je už málo pohyblivý, Michal mu nakoupí a připraví kapří řízky i salát. Oba pak vzpomínají na dávné časy, poslouchají koledy a popřejí si k svátkům i Novému roku.

Myslím si, že nebýt andělů mezi námi, byl by často náš život prázdný a smutný. Někdy se stačí lépe rozhlédnout a uvidíme někoho, kdo čeká na laskavé slovíčko, pohlazení nebo pomoc…    Není potřeba hodně peněz ani času, jen dobrou vůli a můžeme se jimi rovněž stát...


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Andělé mezi námi:

Andělé mezi námi
Andělé mezi námi
Andělé mezi námi
Andělé mezi námi
Andělé mezi námi
Andělé mezi námi
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Moc pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkděkujeme za to, že jste, že existujete, žijete a pomáháte, Andělé dobří !!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek.Jsem vám za něj moc vděčná.Připomíná nám lásku k bližnímu.Mnohdy se ani vlastní k sobě nechovají hezky,natož cizí lidé.Je dobře,že ještě jsou mezi námi hodní lidé,kteří rádi pomůžou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles