8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průjem - jeho příznaky a léčba nejen u dětí

14. 07. 2012 | Nemoci
Průjem je nepříjemné onemocnění, které může potrápit jak dospělé, tak děti. Pojďme se společně podívat na to, jaké zdravotní komplikace může průjem způsobit, jak jej léčit a jak se této nepříjemné komplikaci vyhnout třeba na dovolené.

Jaké jsou zdravotní komplikace, které může
průjem způsobit?


Při průjmu dochází velmi často k rychlejší dehydrataci organismu a ztrátě důležitých minerálů, například draslíku, kterou jsou ohroženi zejména starší lidé a malé děti. Proto je potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin (u dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně) a doplňovat minerály.

ToaletaNejlepší prevencí průjmů je dodržování základních hygienických pravidel nejen u malých dětí a v letních měsících se vyhýbat občerstvení, nápojům nebo zmrzlině, u kterých nemáte jistotu čerstvosti a nezávadnosti.

Mého osmiměsíčního syna trápí často průjmová stolice. Poradíte způsob, jakým řešit?


Průjem u malých dětí je závažný příznak, který může rychle způsobit dehydrataci (odvodnění) dítěte. Proto je obecně doporučováno, aby v případě průjmu u těch nejmenších dětí (do 3 let věku) rodiče vždy navštívili dětského lékaře.

Ten zhodnotí stav malého pacienta a doporučí vhodnou léčbu zaměřenou zejména na hydrataci pacienta. K léčbě je možné u takto malých dětí také využít některý z volně prodejných léků, například obsahujících přírodní jíl, který má práškovou formu a je tedy možné ho dítěti přimíchat do nápojů a tuhé nebo polotekuté stravy.

V létě nás čeká dovolená v Egyptě. Slyšeli jsme, že si odtamtud cestovatelé často přivezou střevní onemocnění, které je mnohdy potrápí už tam.


Pokud cestujete do těchto exotických zemí, zaměřil bych se zejména na pitný režim a používání pouze balené vody, která by měla být po otevření rychle spotřebována, aby nedošlo k její kontaminaci nebezpečnými bakteriemi. Veškeré ovoce a zeleninu doporučuji před jejich konzumací omýt balenou vodou a oloupat.


Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ovoce a zeleniny bez slupky. Střevní potíže vám mohou způsobit i místní jídla, na která není naše trávení zvyklé. Proto bych vám doporučil opatrně vybírat restaurace a místa, kde budete jíst.


Již pět dní mám vodovou stolici. I přesto, že držím dietu, průjem stále přetrvává. Mám navštívit lékaře nebo pokračovat v dietě?


Doba pro samoléčbu průjmů se udává přibližně 7 dní. V případě, že se ve stolici objevily nějaké varovné příznaky, například krev, neváhejte navštívit lékaře. Lékaře je vždy třeba vyhledat, pokud se průjem projeví u malých dětí nebo seniorů, kterým hrozí rychlejší dehydratace. Včasnou návštěvou lze urychlit nejen diagnostiku, ale i stanovit vhodnou léčbu v případě, že by se jednalo o nějaké závažné onemocnění.

Střevo
Můj dospělý syn velmi často trpí průjmy. Může trpět nějakou formou „chronického“ průjmu?


Chronický průjem je definován jako průjem trvající déle než 2-4 týdny, na který nezabírají běžně používané protiprůjmové léky. Většinou může signalizovat nějaké závažné onemocnění, například Chronovu chorobu nebo rakovinu tlustého střeva. S chronickým průjmem se také potýkají lidé po operaci žaludku, střeva nebo žlučníku.


V některých případech jsou na vině léky, například užívání antibiotik, nebo nadměrné používání projímadel, které poškodí přirozený proces trávení. Pacienta, kterého trápí dlouhodobý průjem, je nutné důkladně vyšetřit, stanovit přesnou diagnózu a zvolit individuální terapii.


Pečuji o svého tatínka, kterému je 75 let. Nedávno se mu objevila krev ve stolici. Máme se znepokojovat?


Krev ve stolici může být signálem hned několika onemocnění. Ve vašem případě bych doporučil co nejdříve navštívit praktického lékaře, který by vás měl odeslat na kolonoskopické vyšetření střeva ke gastroenterologovi. Na základě tohoto vyšetření je možné zjistit přesnou příčinu krvácení a v první řadě vyloučit nádor tlustého střeva.


Jakou dietu zvolit při průjmových onemocněních?


Dieta je jasná, netučná, bez cukrů.


Z čeho vznikají průjmy? Například když sním nějaké jídlo, které mi nesedne, co se v nás děje?


Průjem může mít několik příčin – infekční průjem je způsoben viry či Bakteriebakteriemi, které poškodí střevní buňky a tak sliznice tlustého a tenkého střeva produkuje více tekutiny.


Dále průjmy osmotické – tzn. takové, kdy jídlo díky své vyšší osmotické aktivitě působí jakési „nasávání“ vody ze střevní sliznice (např. průjmy po sladkých žvýkačkách), toxické průjmy jsou způsobeny toxiny ve stravě, tělo se snaží toxiny zředit a secernuje tekutiny do střeva. Je však mnoho dalších příčin a mechanizmů vzniku průjmu, ale to by vydalo na celou knihu.


Co je příčinou průjmu na dovolené v exotické zemi kromě „místní“ vody, na kterou nejsme zvyklí?


Nejčastějšími příčinami cestovatelského průjmu je zejména kontaminovaná voda a led, kontaminované potraviny (neoloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, nepasterizované mléčné výrobky). Příčina tohoto typu průjmu může být stejně jako u ostatních průjmů infekční nebo neinfekční povahy.


Mezi neinfekční příčiny patří například vypití většího množství sladkých a přechlazených nápojů či místních minerálních vod, nezvykle kořeněná strava, některé druhy ovoce, nadbytek oleje používaný v některých kuchyních či psychický stres spojený s cestováním. Mezi infekční příčiny pak ve většině případů patří bakterie, dále paraziti a viry.


Autor: MUDr. Marek Beneš
gastroenterolog z IKEM Praha



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to já mám dost často,ale vím si s ním rady.Vezmu si hořkou čokoládu a je na chvíly zase pokoj.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles