8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez bolesti aneb Jaké je to s epidurálem

18. 02. 2009 | Porod
Porod prostě bolí. Některou maminku méně, jinou více, to záleží na tom, jak bolest vnímá a snáší. „Epidurál“ bolest zmírní na minimum.

Když ho chcete

Pokud nastala ta správná chvíle – porodní branku máte otevřenu na 3 až 4 cm (jste-li prvorodička) nebo alespoň na 2 až 3 cm (rodíte-li podruhé, potřetí...) a pokud aplikaci nebrání zdravotní důvody vaše nebo vašeho miminka, pak je možné epidurál podat. Zavedení trvá pět až deset minut a provádí jej výhradně zkušený anesteziolog. Porodní asistentka vám pomůže položit se na levý bok (někdy se zavádí katetr vsedě) a zakulatit záda do tzv. kočičího hřbetu. Dezinfekcí očistí a rouškami ohraničí okolí místa vpichu. Pak se málo citelnými injkcemi „umrtví“ kůže a podkoží v místě aplikace anestetika. Poté se už bezbolestně (budete cítit jen tlak) zavede do epidurálního prostoru (to je místo v oblasti páteře, vně obalů míchy) speciální jehlou tenká hadička (katetr), kterou putuje anestetikum. Hadičku vám pak zafixují na zádech a rameni, kde nebrání v pohybu ani při alternativních polohách.

EpidurálZdravotní důvody

O možnosti podání či nepodání epidurálu také rozhoduje porodník na základě zdravotního stavu rodičky i plodu, přičemž posuzuje všechny okolnosti porodu.
Doporučí jej, když maminka trpí srdečně-cévním onemocněním, epilepsií, cukrovkou a některými jinými chorobami, nebo když je miminko otočeno koncem pánevním napřed, když chce na svět předčasně anebo jde naopak o porod po termínu, když se samovolně rodí dvojčata, když selhává placenta a dítě trpí poruchou výživy a podobně. Porodník také sám nabídne tuto úlevovou metodu, když ženě hrozí fyzické i duševní vyčerpání.

Nepodá jej v situaci,
když je žena alergická na konkrétní lokální anestetikum, když se v místě vpichu objevuje infekce kůže, vyrážka, případně souvislé tetování, když matka trpí špatnou srážlivostí krve nebo krvácí z neznámého důvodu, když dítě trpí nedostatkem kyslíku, nebo jde o překotný porod, a také tehdy, když si tuto analgezii rodička vysloveně nepřeje.

Proč se nebát

Dosavadní praxe ukázala, že je to nejúčinnější farmakologická úlevová metoda při porodu. Protože má lokální účinky, je z hlediska vlivu na matku a dítě bezpečná. Lze ji využít tak dlouho, jak je třeba, protože je možné ji díky zavedenému katetru přidávat. V případě, že je nutné provést porodnickou operaci, je jednoduché tuto analgezii rozšířit na epidurální anestezii. Neomezuje v pohybu ani ve výběru porodní polohy (s výjimkou porodu do vody, kdy hrozí riziko infekce, která se může do těla matky dostat podél katetru). Zvyšuje prokrvení pánve a uvolňuje svalstvo porodních cest. Příznivě ovlivňuje celý porod, tedy samozřejmě také psychiku rodičky. Jen asi dvě procenta žen si po epidurálu stěžuje na dočasné bolesti hlavy, některé maminky také někdy uvádějí problémy s močením, které se však během několika hodin po porodu upravují.  

Zdroj: Betynka
Betynka 11/2007


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám 2 kluky,první porod byl bez epi a bylo to dost kruté,tak jsem se při druhém rozhodla po 26hod křížových bolestí pro epi,ale rozdíl jsem bohužel nepocítila,syn se narodil kleštěma a epi využili jen k mému uspání po porodu na šití...
Obrázek uživatelky
profil
Mam dvě děti,a rodila jsem dceru a to byli bolesti.Ale zvladla jsem to i bez epi.a to mi bylo 16let .Syna jsem rodila take bez epi.a vse v poradku, přitel byl u porodu.Vše bylo skvělě!!
Obrázek uživatelky
profil
Já u prvního porodu jsem epidurál měla pichlý, ale vůbec mně nezabral, stejně jsem cítila otřesnou bolest. Teď mám za 3 týdny termín druhého porodu a uvidím jak to bude probíhat a co mi doporučí porodníci. Ba naopak kamarádka poprvé rodila s epidurálem a prý nevěděla, že rodí, že necítila žádnou bolest.
Obrázek uživatelky
profil
rodit jedině bez epidurálu, už druhá moje kamarádka, která si nechala dát epidurál tak sem jim začala dusit, takže císař a udržovali je v umělém spánku
Obrázek uživatelky
profil
vzdy jsem byla odpurce epiduralu,ovsem po tom,co jsem prozila kontrakce s krizovymi bolestmi,zadala jsem o nej,Matysek ale uz chtel na svet,takze jsem nakonec stejne rodila bez...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles