Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesmína – rostlina pradávné magie

5. 12. 2008 | Svátky

Cesmína si mezi našimi vánočními dekoracemi dobývá stále důležitější místo. Není to jen díky její neobyčejné kráse a vzhledu, ale také proto, že dnešní společnost zažívá návrat ke starým zvykům a tradicím, mezi které cesmína rozhodně patří.

Rozeznáváme několik druhů cesmín. Znalci čaje si nejspíš vzpomenou na cesmínu paraguayskou, ze které se v Brazílii vyrábí chutné maté, ale my se zde zaměříme na cesmínu ostrolistou, které je v Evropě zdaleka nejrozšířenějším druhem.

Cesmína byla oblíbenou rostlinou už při starověkých římských oslavách slunovratu (saturnáliích), které musely později ustoupit našim Vánocům. Větvičky cesmíny posílali staří Římané jako pozornost všem svým přátelům. Kdo větvičku nedostal, poznal, že upadl v nemilost. Později se cesmína se svými neopadavými listy stala symbolem pokračování života.

Cesmína – rostlina pradávné magieSeverské národy zase spojovaly hrdou cesmínu se svým druhým nejdůležitějším bohem Thrórem (nejdůležitější byl Odin, jeho otec).

Křesťanská tradice zase představuje cesmínu jako symbol věčného života. Pichlavé listy cesmíny byly spojovány s Kristovou trnovou korunou a červené plody s jeho krví. V Německu se větvičky cesmíny sázely do květináče s hlínou a poté se rozdávaly mezi nejbližší přátele. Pokud byla větvička důkladně zavlažována, brzy vykvetla. Odměnou pro dárce byly drobné dárky.

Lidové tradice Českých zemí uctívaly cesmínu především jako ochranu proti čarodějnicím. Z téhož důvodu se z cesmínových keřů vysazovaly živé ploty a z cesmínového dřeva vyráběly prahy domů. Kdo chtěl mít ochranu opravdu důkladnou, vysadil si ještě poblíž domu malý cesmínový stromek.

Cesmína se používala také k věštění budoucnosti. Dnešní zvyk posílání plovoucích svíček je vlastně zjednodušená forma dávného zvyku, kdy se na velké listy cesmíny připevňovaly malé svíčky a ty se pak pouštěly po vodě. V Anglii si zase dávaly pod polštář lístky cesmíny se jmény svých nápadníků, a ten, který ráno vytáhly jako první, měl nést jméno budoucího ženicha.

Pokud jste si někdy prohlíželi staré vánoční pohlednice, možná jste si všimli, že se na nich spolu s cesmínou často vyskytuje červenka. Není to jen estetický tah. Podle keltské pověsti přinesla červenka lidem oheň v podobě zapálené cesmínové větvičky. Přitom si ale nešťastnou náhodou popálila náprsenku, která je od té doby červená. Pokud chcete dodržet další Vánoční zvyk, dejte na Štědrý den do krmítka cesmínovou větvičku spolu s krmením pro ptáčky. Pokud ptáčkové přiletí, znamená to štěstí v celém příštím roce.

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přizdobila jsem cesmínou adventní věnec a vypadá to moc hezky
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkViděla jsem cesmínu v květinářství a moc se mi líbila. Po přečtení článku si ji půjdu hned v pondělí koupit.
Obrázek uživatelky
profil
díky za velice hezký článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles