8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce

2. 05. 2009 | Zahrádka

Květen, jak již název tohoto měsíce napovídá, je měsíc, kdy se nachází v přírodě největší paleta barev.  Zahrádky jsou plné kvetoucích stromů, keřů, záhonků i trávníků, ba i v oknech se objevují první kvetoucí balkonovky. Všude voní jaro, bzučí pilné včelky a zahrádkářům nastává další období v péči o zahradu.

Pokud jste ještě tak neučinili, rozestavte sběrné nádoby na dešťovou vodu.

Ideální čas na natírání plotů, dřevěného a kovového zahradního nábytku, pergol a konstrukcí.

Květen na zahradě - kvetoucí jabloňUpravujeme chodníčky a cestičky, likvidujeme na nich plevel, zařezáváme okraje trávníků kolem cest a květinových záhonů.

Důležitá je zvlášť na počátku května péče o půduokopáváme, zavlažujeme (suchá půda je zvlášť nebezpečná pro košťáloviny, ředkvičku a ředkev – množí se dřepčíci), provzdušňujeme a přihnojujeme, zbavujeme plevele. Bojujeme proti škůdcům, avšak s opatrností, abychom neuškodili včelkám, svým největším pomocníkům v péči o bohatou úrodu.

Proti vrtuli třešňové navěsíme na stromy desky s lepem, na jabloních hlídáme výskyt vlnatky krvavé (hnízda vlnatek potíráme štětečkem namočeným v mýdlovém roztoku s alkoholem). Proti obaleči jablečnému používáme též roztok mýdla. Proti háďátku jahodovému se osvědčil vysazený aksamitník. Nejúčinnější boj proti škůdcům je, když provádí ošetření současně všichni zahrádkáři v okolí.

V tomto měsíci sklízíme první zeleninu. Pokud sklízíme ze skleníku, nejvhodnější je trhat ji ráno, kdy je v zelenině nejméně dusičnanů. Skleníky a pařeniště hodně větráme.

V květnu je nejúčinnější boj proti krtonožkám. Mají chodbičky mělce pod povrchem půdy. Při opatrném rozhrnutí se dostaneme až do hnízda, jehož obsah zničíme a zamezíme tím jejich množení. Proti krtkům použijeme aromatické rostliny, které krtci nesnáší, nebo rozpůlenKvěten na zahradě - hlízaé stroužky česneku, které vkládáme do krtčích chodbiček. Krtci se nesmí hubit, jsou chráněni, tak ať se přestěhují o zahradu dále – jen ať si je sousedi taky užijou ;-)

Hlídáme si počasí, a když hrozí pozdní mrazíky (ledoví muži), chráníme choulostivější rostliny přikrytím a zálivkou před omrznutím. Po ledových mužích přestěhujeme truhlíky s balkonovými rostlinami na terasy, balkony, za okna a veškeré rostliny, které mohou být venku, vystěhujeme ze skleníků a zimních zahrad, aby se mohly tyto vyčistit a vydesinfikovat, zbavit všech škůdců, a aby byly připraveny na další zazimování rostlin.

Každá práce má svůj čas…

1. květnový den je vhodný na sečení trávy, setí zeleniny a sázení brambor a pro práce s vodou – zalévání, drenážování, odvodňování, opravy břehů potůčků a jezírek, sázení leknínů a vodních rostlin.

Květen na zahradě - nezapomínáme na zalévání2. a 3. 5. Opět den pro péči o trávník – sekání, dosévání, zavlažování, zakládání nového, také příznivá doba na vysévání fazolí, tykve, kukuřice, okurek, sázení rajčat, okurek, paprik, celeru. Lze též roubovat stromy. Chcete-li mít brzkou úrodu rajčat, sázejte je k jižní stěně (50 cm od zdi).

4. a 5.5. Den vhodný na osévání trávníku, výsadbu letniček, popínavých rostlin, přepichujeme vzrostlé rostliny vyseté v březnu.

6. a 7.5. sázíme jiřiny, mečíky, slaměnky, trvalky a vodní rostliny. V těchto dnech je nejlépe sbírat pampeliškové květy na med.

8. a 10. 5. Sázíme túje, byliny, hodně zaléváme a můžeme řízkovat byliny. Také je vhodný den na sázení zeleniny, letniček a vodních rostlin.

9. 5. V tento den sbírané léčivé rostliny mají největší sílu. Přihnojujeme rostliny na list.

11. a 12. 5. Den vhodný na ničení škůdců na povrchu země a na sázení luštěnin, okurek, rajčat, patizonů a popínavých rostlin.

Květen na zahradě - meruzalka kvete13. – 15. 5. Přihnojujeme rostliny na kořen, vytrháváme plevel – v tento den plevel vytržený již neporoste. K růžím, keřům a trvalkám dáme drcenou kůru, která brání vysychání.

16. a 17. 5. Den vhodný na boj proti škůdcům postřiky. Odstraňujeme odkvetlé květy na rostlinách, aby se zbytečně nevysilovaly. Kontrolujeme, zda nebyly rostliny napadeny škůdci.

18. a19. 5. Hodně zaléváme.

20. – 22.5. Sklízíme úrodu, vyvazujeme skleníková rajčata a okurky, sejeme na záhony tykve a užíváme si jarního koncertu ptactva a bzukotu včel, relaxujeme.

23. a 24.5.  Likvidujeme škůdce v zemi, přihnojujeme na kořeny, vytrháváme plevel, množíme okrasné dřeviny hřížením a řízkováním. V těchto dnech můžeme vysévat pozdní mrkev, vodnici a červenou řepu. 24. 5. – den vhodný k ozdravování neprospívajících a nemocných rostlin (ořežeme je).

25.a 26. 5. Větráme ve sklenících a pařeništích, kontrolujeme rostliny, zda nejsou napadené škůdci. 26. 5. relaxujeme u stránek Chytré ženy, Květen na zahradě - sazenička okurkynebo si jen tak posedíme na zahradě, neboť práce s půdou ani rostlinami není v tomto dni vhodná.

27. a 28. 5.  Nesklízíme žádnou úrodu k uskladnění, neboť by se kazila. Sklízíme pouze pro okamžitou spotřebu. Den vhodný k sázení rajčat, paprik, okurek a vysévání listové zeleniny. V tyto dny hodně, ale opravdu hodně zaléváme.

29. a 30. 5. Sekáme trávník, můžeme zakládat nový, pečujeme o jahody (provzdušníme kolem nich velice opatrně půdu, plejeme), roubujeme ovocné stromy, den vhodný na ničení plevele.

31. 5. Den velice vhodný na sázení, setí a přepichování rostlin.

Po vší té práci si dopřejte posezení pod rozkvetlými stromy a užívejte si krásného jara.

                                                                          Jarmila Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce:

Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já už chci květen ...........! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný článek,poučný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článeček, květen patří mezi nejkrásnější měsíce v roce. Když je alergik a nejezdí k moři, tak si může zajít do solné jeskyně a podniknout výlet do našich hor.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles