8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rostlinné dekorace adventu a Vánoc

9. 12. 2008 | Svátky

Jedinou naší původní rostlinnou dekorací bylo chvojí, opomeneme-li ovoce (pomeranče, jablka, ořechy). Zastrkávalo se za rámy obrazů, dveří a oken a stavělo do váz a džbánů. K jehličnatým větvím později přibyly, především díky vlivům okolních zemí, další stálozelené rostliny- buxus, zimostráz, cesmína a také cizopasná rostlina - jmelí.

JMELÍ

Legenda

Podle církve bylo jmelí velmi významnou rostlinou. Církevní vysvětlení praví, že jmelí byl původně strom, z něhož Josef pro svého Ježíška vyrobil loďku. Když byl Ježíš odsouzen a ukřižován, jeho kříž Římané vyrobili z toho samého stromu jako Josef loďku - po 33 letech. Strom ale po Kristově ukřižování na popravčím kříži hanbou seschl a proměnil se v malé keříky, přinášející lidem dobro. A proč právě takováto cizopasná rostlina je uctívána s takovou silou? Je prý živa z hostitelských stromů tak, jako my z Ježíšova těla.

Rostlinné dekorace adventu a VánocCo je jmelí

Jmelí bílé - jeho latinský název Viscum album můžeme přeložit jako "bílé lepidlo". Existuje hodně botanických druhů jmelí, ale u nás roste jediné – už zmiňované jmelí bílé. Jedná se o stálezelenou poloparazitickou rostlinu z čeledi jmelovité. Keříky vytvářející v koruně hostitelského stromu kulovitou korunu až na metr velkou. Vodu a minerály získává od hostitele kořeny - výrůstky, zbytek potřebný pro svou existenci si vytváří fotosyntézou - proto je jen poloparazitem a hostiteli neškodí. Je to rostlina dvoudomá (samčí a samičí květy rostou na různých jedincích), její kožovité listy jsou kopinaté a celokrajné a kvete nevýraznými zelenými květ. Plody jsou špinavě bílé bobule plné semínek, které dozrávají právě v prosinci. Jsou potravou ptáků, kteří pak svým trusem semena z bobulí roznášejí dál. Semena zaklíčí na větvích, prorostou kůrou a spojí se se stromem.

Jmelí je dlouhověká rostlina, na cedrech např. najdeme i 400let staré keříky. Jmelí je prakticky nezničitelné, umírá až se svým stromem. Rozlišujeme jmelí listnáčové (na hrušních, jabloních, javorech) a jehličnanové (menší než listnáčové - především na borovicích).

V léčitelství se používají listy a tenké konce větviček na odvary pro snížení tlaku, zmírněni křečí a jako močopudný lék.

Jmelí jako dekorace i ochranný prostředek

Jmelí je odpradávna obestřeno tajemnem a legendami. Jmelí bylo důležité již v mytologii starogermánců a Keltů jako obřadní a léčivá rostlina. Keltové věřili, že větvičky jmelí uřezané na nový rok zlatým srpem a rukou druida, zaručí na celý rok štěstí. Zavěšené na krku ve váčcích pak ochraňovalo majitele před temnými silami, uřknutím a jedy. Pohané uctívali jmelí jako ochranný talisman a symbol svazku ženy a muže - přisuzovali lepivým semenům moc spojit a upevnit svazek muže a ženy. Rituály na tomto zvyku založené se udržují po Evropě dodnes.

Rostlinné dekorace adventu a VánocJmelí se do Evropy rozšířilo z Anglie na konci 19. století a brzy se ujalo jako nezbytná dekorace vánočních svátků. Nejprve ve Francii, později po celé Evropě. A s ním i anglický obyčej, že každému muži je dovoleno políbit beztrestně kteroukoliv ženu, jež stojí pod jmelím. Ta pak odtrhne z kytice jmelí jednu bílou kuličku. Poslední kulička se ponechá na větvích a tato kytička se uchová do příštích vánoc spolu s bobulkou - jako symbol udržení lásky a štěstí v domě. V Německu a Švýcarsku majitelé nevěstinců věšeli vedle červené lucerny jmelí jako příslib prodejné lásky. V Irsku zase jmelí pověšené nad vchodem bylo pozvánkou pocestným k jídlu. V Rakousku jmelí zavěšené nad štědrovečerním stolem mělo zaručit dobrou úrodu příštího roku.

Dnes není žádné domácnosti, kde by o vánočních svátcích jmelí chybělo. Zavěšuje se ke stropu buď zelené, nebo zlatě nastříkané. Takto prý krom krásné dekorace zajišťuje ochranu a štěstí v domě, ovšem musí být darované, jinak jeho kouzlo nefunguje.

VÁNOČNÍ KVĚTINY

Stejně jako je tomu u jmelí a dalších stálozelených rostlin, přichází k nám ze zemí mluvících germánským jazykem (Německo, Rakousko) další tradice - živé vánoční květiny. Především jde o brambořík, vánoční hvězdu s červenými listy (pryšec sličný), vánoční kaktus (kaktus rozkvétající právě v době zimního slunovratu) a růže z Jericha - oblíbená po staletí (když nemá dost vláhy, svine se do klubka, po zalití se zase zazelená a rozvine), které se říká také choulivka.

Většinu těchto květů můžeme koupit také umělých, což je velká výhoda a zjednodušení adventního zdobení.

Rostlinné dekorace adventu a VánocTradičními zvykoslovnými ozdobami jsou u nás především rozkvetlé barborky, nebo miska se zeleným obilím, které se vysévá na svatou Lucii.

GIRLANDY

Další z prvků adventní výzdoby jsou girlandy - spojené větvičky jehličnanů do různě dlouhých "řetězů". I ony jsou produktem germánských národů. Dnes se používají především umělé a tím skýtají i velké množství dekoračních námětů spolu se světelnými řetězy a ozdobami. Bývají různě dlouhé a široké a jsou z napodobenin různých jehličnanů.


Čtěte také:

Adventní věnce
Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu
Advent – díl. 2 (lidový advent a svátky)

JanaOssend – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
borovicové větve krásně provoní celý byt a dodají tu pravou vánoční atmosféru.
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám ráda vůni čerstvého jehličí a obchodníci mě nezlákají.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles