8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí cukroví je pro alergiky bezpečnější

22. 12. 2009 | Zajímavosti
Máte doma alergika? Raději pečte cukroví doma. Ušetříte mu tak možná mnoho nepříjemných chvil.

Zimní svátky jsou již tradičně časem rozjímání, duchovního života a kulturních akcí, ale také úklidu, svátečních příprav, nákupu dárků a také pečení vánočního cukroví a vzájemných návštěv rodin a přátel. Ale pro lidi s vážnými alergickými reakcemi na potraviny toto období přináší i řadu rizik.

To ale nemusí platit vždy. Například u cukroví, které se peče doma, problémy alergického rázu většinou nenastávají. Proč? Odpověď je nasnadě: hospodyňka přesně ví, jaké přísady do dobrot použila.


Skryté nebezpečí

Pokud však alergik ochutná cukroví třeba na návštěvě u přátel nebo příbuzných, může nastat problém. A to i v případě, že na pochoutce přímo alergizující přísady nevidíme a do těsta nebyly přidány. Často totiž stačí jen jejich malá příměs, která se tam může dostat i při zpracování na válu, kde předtím bylo zpracováno těsto obsahující alergen. Potravinové alergeny se většinou bohužel nemění ani po tepelném zpracování, a pacienti na ně proto reagují i po upečení. Také přísady určené ke zdobení či kořenění mohou vyvolat nečekané reakce.


Zrádná pšenice, sója i vejce

K nejčastějším potravinovým alergenům patří pšenice, vejce, mléko, sója, ryby a korýši, luštěniny, kam patří i arašídy, a stromové ořechy. Je tedy jasné, že pro pacienty, kteří reagují na několik těchto alergenů, je opravdu těžké vybrat vhodné cukroví. Americká akademie alergologie a klinické imunologie pro takové pacienty uveřejnila na svých stránkách bezalergenové recepty na cukroví, ale i další pokrmy. U každého takového receptu je uvedeno, pro jaký typ alergie je pokrm vhodný.

Pokud by přece jen došlo k nežádoucí reakci při náhodném požití alergenu, je každý pacient, který již tuto diagnózu má, vybaven balíčkem první pomoci s injekčním adrenalinem v autoinjektoru. Při prvních příznacích reakce by měl použít tuto injekci i další léky z balíčku a volat rychlou lékařskou pomoc. Po reakci, i když by byla hned v počátku úspěšně zvládnuta, je nutné pacienta sledovat minimálně po dobu 8 hodin. Za cca 4 hodiny po první reakci může totiž dojít k dalšímu vzplanutí reakce.

 

Zdroj: Bez-alergie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Všechno co se udělá doma je lepší a hlavně víte co jste tam dala.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles