Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nic není jako dřív

14. 02. 2010 | Vaše příběhy

Neustále slýcháme zprávy o tom, kolik katastrof se všude děje. Zemětřesení na Haiti, tsunami, horká láva valící se z nitra země, chudoba, nemoci, smrt… Občas si říkám – kam ten svět spěje. Nevím. Slýchávám, že dřív bylo líp. Nedokážu to posoudit, za 19 let mého života se tu toho moc nezměnilo. A pokud přeci jen ano, bylo to v prvních letech mého života, a to si bohužel moc nepamatuji. Každopádně teď mám už na svět svůj pohled, vnímám kulturu, ekonomiku, svrchovanost státu, zahraniční problémy. A nějak mi připadá, že dobře už bylo - přesně potvrzuji slova rodičů.

Poslední katastrofou bylo zemětřesení na Haiti. Smutná událost. Říkám si - no není nám líp bez moře, bez tsunami, bez oblastí zemětřesení? Ten praotec Čech to s námi asi vážně myslel dobře. Každopádně, když ve zprávách slýchám, kolik obětí si katastrofy vyžádaly, je mi z toho docela smutno. Neposílám sms, nepřispívám na konta, mám strach z toho, že by se moje peníze nedostaly k potřebným lidem. Kdo může tušit, kde naše finanční prostředky poslané v dobré víře skonči? Těžko říct, jestli se opravdu dostanou k lidem na pokraji chudoby, ve špíně, v agónii, které vídáváme v televizi.

zemeAle na druhou stranu - jak jinak pomoct? Jak nebýt lhostejný? Nevím, nějaký soucit těmto lidem nepomůže. Z toho se nenají, neošetří si rány. Číst o tom, kolik lidí přišlo o končetiny, kolik lidí ztratilo své nejbližší, je hrůza. Vidět opuštěné děti bez rodičů, pohlížet na rabování, balíčky, které jsou do kritických zón shazovány, mi trošku připomíná hrůzy války, které znám naštěstí jen z vyprávění nebo učebnic. Vedení na Haiti selhalo, lidé jsou bezmocní, nešťastní. Kolik z nich přišlo úplně o všechno? Může se člověk z tak strašného šoku někdy vzpamatovat? Já si myslím, že to snad ani nejde.

Je ještě smutnější, že většina lidí, kteří přijdou úplně o všechno, skoncují i s vlastním životem. Co máme udělat pro to, aby se tak strašné věci nadále neděly? Asi nic. Chod a chování země neovlivníme. Co však ovlivnit můžeme, je naše chování. Nikdy nemůžeme dopředu tušit, co nás potká za hodinu, zítra nebo za rok. Proto - užívejme si každé chvilky, nešetřeme drahými parfémy, ty jsou vhodné pro tuto dobu, jindy je už třeba vůbec nemusíme potřebovat. Nešetřeme krásnými slovy, řekněme je teď a všem, kteří si je zaslouží.

Kdo ví, jestli tu budeme zítra. Žijme každý den, jako by byl poslední. Dělejme všechno, na co máme chuť! Nemysleme na minulost - ta už je za námi, nepředvídejme budoucnost, žijme přítomností. Protože my jsme tady a teď! Neztrácejme čas zbytečnými hádkami, neničme si život stresem (i když to v dnešní době příliš dobře nejde).


Zkusme si život opravdu užít tak, abychom si jednou mohli říct - tak tenhle život za to opravdu stál!


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to tu zase, samá moudra...
Obrázek uživatelky
profil
máš v tom, že to co se děje na Haiti asi moc neovlivníme, i když některým organizacím jako je např. Člověk v tísni, já věřím. Natočili už o své pomoci ve světě spoustu dokumentárních filmů. A Jinak? Samozřejmě je dobře si život užívat, ale bohužel, život je taky o práci a pokud na to máme sílu i o pomoci druhým. Začni třeba u sebe, protože kdo se neumí postarat sám o sebe, neumí se postarat ani o druhé. A s tou pomocí je to asi tak - pomůžeš jednomu, pomůžeš celému světu. Promiň, možná, že se ti to bude zdát příliš, to co tady píšu, ale myslím to dobře. Jediný, kdo může na tomto světě něco změnit, jste vy, mladí!
Obrázek uživatelky
profil
Také to říkám, raději si užít života v rámci svých možností a nemyslet na nic špatného.
Na světe je nejen plno katastrof, ale také nemocí. Nikdo neví co bude zítra, tak si vychutnejme život plnými doušky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles