Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štědrovečerní večeře na Moravskoslezsku

24. 12. 2013 | Škola vaření
Je vždy zajímavé dozvědět se, jaké vánoční tradice dodržovali naši předkové. Na Moravskoslezsku například jedli polévku z konopí, zelí s máslem a syrovátkou nebo vánoční oplatek.

Přenesme se o dvě století nazpět a podívejme se, jak vypadá štědrovečerní večeře chudých i bohatých obyvatel Moravskoslezského kraje. Především se musela skládat z lichého počtu chodů, zatímco počet hodovníků musel být naopak sudý. Jinak všechny provázelo následující rok neštěstí.

Polévka se často servírovala hrachová nebo fazolová, v bohatších domech pak mandlová s rýží nebo sváteční houbová. Nejoblíbenější polévkou ale byla konopná nazývaná siemieniotka. Konopí se spařilo v hrnci a zalilo malým množstvím vývaru. Přidala se nakrájená cibule zásmažka, sůl a nakonec pepř. Siemieniotka byla velmi hustá, připomínala spíš kaši.

Štědrovečerní večeře na MoravskoslezskuPo polévce přišel čas na hlavní chod. Ochutnat jste mohli krupičnou kaši (málo slazenou), nebo kaši z hrachu či prosa. Podávalo se také zelí s máslem a syrovátkou s bramborami.  Oblíbený byl i černý kuba - pokrm z krupek a hub, který je velmi známý i v jiných částech republiky. V moravskoslezském podání se připravoval z hřibů modráků a s pořádným množstvím česneku.

Bohatší rodiny si na Štědrý den vůbec nedělaly hlavu s půstem. Často už 23. prosince uspořádaly zabíjačku pěkně vykrmeného prasátka a na svátečním stole se potom objevily jitrničky, bůček a další dobroty. Kapr začal patřit k Vánocům až o něco později - zhruba na začátku 20. století, kdy také vymizela tradice předvánočních zabíjaček.

Na samém konci večeře nesměly chybět ani sladké dobroty. Servíroval se vánoční oplatek pomazaný medem a také omáčka ze sušených švestek, perníku a ořechů, ke které se přikusovala vánočka. Většinou nechyběl ani štědrovník. Štědrovník bývá často uváděn jako jiné jméno pro vánočku, ale tady šlo  o malý kynutý bochánek s makovou náplní, o který se podělila celá rodina.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ty oplatky byly součástí vánočních zvyků, rituálů, a my to děláme dodnes. Jsou z těsta, z jakého jsou dělány hostie. Ano, ty, co se dávají při svatém přijímání. Tato oplatka kolovala kolem stolu, kdy si všichni přáli požehnání a taky se prosila za odpuštění všeho zlého, co jsme v roce provedli svým blízkým.
Obrázek uživatelky
profil
Rada jsem si precetla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles