Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pusťte se do vánočního úklidu - v klidu a bez paniky!

28. 11. 2008 | Domácnost

Za okny se sype sníh (co na tom, že v posledních letech je v tomto čase spíše vidět bláto), od zamrzlých rybníků k nám doléhá radostný hluk hrajících si dětí a my sedíme v křesle se sklenkou svařeného vína a díváme se na pohádky…


Tak nějak si rok co rok představujeme idylu Vánoc - a rok co rok nám ji dokáže cosi zkazit. Se sklenkou v ruce si možná do křesla skutečně sedneme, ale jakmile sáhneme po ovladači na televizi, zjistíme, že je opět opatlaný… Podíváme se na skříň a objevíme zrnko prachu, stromeček se naklání k jedné straně a zimní slunce neúprosně odhaluje nedostatky po minulém mytí oken.


Vánoce se blíží...

Největší úklidové šílenství zažíváme právě o Vánocích. Touha po dokonalosti, čistotě a naškrobeném ubrusu nás může zavést až k nezvladatelné panice. Pokud si nechcete kazit Vánoce nepříjemným stresem a zároveň toužíte mít domov jako ze škatulky, řiďte se následujícími pravidly.


Chce to klid a chladnou hlavu

Zakuste kouzlo výše popsané idylky se svařeným vínem, klidně si pusťte i váš oblíbený film a k tomu všemu vezměte do ruky papír a tužku a napište si seznam všech úklidových prací a úkolů.


Stará dobrá dělba práce

Pokud kromě vánočního úklidu obstaráváte také dárky (které následně sama balíte), pečete cukroví, zabíjíte kapra a chodíte do práce, bez jakýchkoli výčitek svědomí zapojte do úklidu také ostatní členy rodiny. Děti zvládnou úklid svého pokoje, manžel vám jistě rád pomůže s náročnými úkoly, jakými je vyvěšování mokrých záclon či čištění koberců. Práci tak budete mít dříve hotovou, děti se nebudou „fucat“, že mají nervní maminku a manžel jistě ocení, že nebudete tolik unavená a večer v pelíšku si nebudete stěžovat na bolest hlavy…


ČÍM začít? Úklid je za námi...tak hurá na dárky!

Nejlépe nákupem účinných pomocníků. Jestliže zásoby čistících prostředků a hadrů z loňska prořídly, pořiďte si nové (budete je přeci využívat po celý rok). Ve vaší úklidové výbavičce by nemělo chybět následující: gumové rukavice, prachovka, utěrky, houbičky, drátěnky, leštěnka, stěrka na okna, švédská utěřka, mop, vysavač, tekutý písek, čistič na sklo, čistič na koberce a čalounění, čistič na plovoucí podlahy, linolea, parkety, čistič odpadů aj.


KDE začít?

Většina žen má tendenci začít úklid tam, kde je to nejvíce potřeba (tzn. kde je největší nepořádek). To bývá většinou v koupelně nebo kuchyni. Pokud i vy máte tyto choutky, pusťte je z hlavy. Začínat úklid bychom měli v té místnosti, kterou využíváme nejméně -  tedy v ložnici. Uklizená bude nejrychleji a uklizená také nejdéle vydrží. Potom následují místnosti více obývané, jako je pracovna, obývák, dětský pokoj, předsíň.. A jako poslední si necháváme místnosti nejvíce využívané - tedy záchod, koupelnu a kuchyň. A jedeme na to…

 

Ložnice, obývák, pracovna Začínáme...

Umyjte okna - sundejte záclony a zatímco se budou prát, otřete vnější i vnitřní rámy, parapety a poté umyjte a vyleštěte nejprve vnitřní, a pak vnější stranu okna (stěrka bude vlídná k vašim zádům).

Vyměňte ložní prádlo, peřiny, deky a potahy vyvětrejte.

Protřiďte svůj (manželův, dětský) šatník a zbavte jej typicky letních věcí

Setřete prach na skříních, svítidlech, elektronice (TV, rádio, počítač..). Vytřete také prostory ve skříních (především v knihovnách a vitrínkách). Ozdůbky a dekorace otřete, případně omyjte ve vodě s přípravkem na mytí nádobí (myčce se vyhněte!).

Vysajte sedačku, prach na topení, otřete také prach ze žaluzií a těžko dostupných míst.

Osprchujte květiny. Nejprve je omyjte od prachu (zlehka navlhčeným hadříkem), poté je postavte do vany a osprchujte vlažnou vodou. Nechte okapat a vložte je zpět do květináčů.

Vysajte koberec, zameťte podlahu (také pod sedačkou a postelemi), a následně ji ošetřete přípravkem k tomu určeným.

Vyčistěte rámy obrazů,dveří, kliky, vypínače, vyleštěte nábytek i skleněné výplně.

Pokoj vyzdobte dekorací, zapalte vonnou tyčku či aromalampu, na lustr uvažte svazek jmelí. Výborné jsou také čerstvé pomeranče, do kterých napícháte hřebíček (to mohou zkusit i děti, které hřebíčkem pomeranč ozdobí dle své fantazie). Pomeranče pak dejte na radiátor (či blízko teplu, dva až čtyři do jedné místnosti) a za chvíli ucítíte nezaměnitelnou a typicky zimní vůni.

 

ToaletaNásleduje toaleta

Pod okraj záchodové mísy naneste čistící prostředek na WC (nalijte jej po celém obvodu) a nechte působit.

Prkénko omyjte čistícím přípravkem s dezinfekční přísadou a důkladně vyčistěte celou mísu (z vnějšku) .

Otřete také nádržku a přívodní hadičku, dále stojan na WC štětku či zvon.

Vyneste odpadkový koš a umyjte jej dezinfekčním přípravkem.

Štětkou vydrhněte vnitřní část mísy a její obvod otřete hadříkem navlhčeným přípravkem s dezinfekcí. Spláchněte.

Utřete prach z poliček, krabice s pracím práškem, dekorací a také veškeré věci, které se v policích či na nich nacházejí.

Vytřete podlahu/ vyluxujte koberec a použijte vůni na toalety.

 

KoupelnaNezapomeňte na koupelnu

Vykliďte veškeré skříňky a poličky a setřete z nich (a v nich) prach a nečistoty. Poté hadrem otřete také vše, co v poličkách máte a věci vraťte na své místo (platí „pravidlo starých šatníků“ - veškeré věci, které jsou prošlé nebo je zkrátka nepoužíváte, dejte do koše).

Očistěte pračku, sušičku, koš na prádlo (i zevnitř!) a všechna svítidla. Poté setřete prach z pod a za spotřebiči.

Na spáry mezi dlaždičkami použijte speciální přípravek (bělící nuškodí) a pečlivě jím spáru po spáře vydrhněte (a nebojte se zapojit i svého muže).

Do výlevek nalijte dezinfekční prostředek a dle návodu vyčistěte.

Hadříkem otřete prach a nečistoty ze stěn, rámů zrcadel, dveře a vyleštěte všechny skleněné výplně.

Čistícím přípravkem s dezinfekčním účinkem naleštěte vanu i umyvadlo, obyčejným vlhkým hadříkem očistěte případné dekorace.

Nakonec vydrhněte podlahu přípravkem k tomu určeným.

Na závěr celou koupelnu provoňte (například vůní ve spreji nebo tou, kterou pouze stačí dát do zásuvky a vůně se bude postupně uvolňovat).

 

KuchyňČistá kuchyň - ať se vám v ní cukroví dobře peče!

Většinou nejpoužívanější místnost - dejte si proto na jejím úklidu opravdu důkladně záležet.

Nejprve se zaměřte na sporák a jeho bezprostřední okolí. Odmastěte sporák a následně z něj krémovým čističem odstraňte připáleniny a nečistoty, poté přejděte na digestoř.

Vykliďte ledničku a omyjte ji zevnitř hadříkem (použijte i dezinfekční sprej). Po ní následují kuchyňské spotřebiče jako sporák, myčka, mikrovlnka, varná konvice…

Vyperte ubrus, vyčistěte stůl i židle (nezapomeňte také na nožičky židlí!).

Otřete skříňky a poličky a nádobí či dekorativní předměty (omyvatelné!) umyjte a vyčistěte.

Pokojové květiny očistěte od prachu, případně vysprchujte ve vaně.

Vysajte prach za spotřebiči, na topení (setřete také prach na žaluziích).

Otřete svítidla a dveře (včetně rámu), vše skleněné naleštěte.

Důkladně umyjte odpadkový koš (i zevnitř) a použijte přípravek s dezinfekcí.

Umyjte okna (stejným způsobem jako ve všech ostatních pokojích.)

Vytřete podlahu (případně vysajte) a radujte se z toho, jaká jste šikulka!

 Vánoce, Vánoce přicházejí! Nezapomeňte, že všechna voda, ždímání hadříků a máchání houbiček v saponátech ničí vaše ruce! Jejich ochranný film je ten tam a pokud se dostanou do kontaktu s agresivnějšími prostředky na čištění, mohou později popraskat, osypat se vyrážkami a lišeji… Pokud nechcete mít o Vánocích ruce hrubé jako „kravský jazyk“, používejte při úklidu rukavice a každý večer ruce důkladně nadopujte silnou vrstvou výživného krému!

 

Nenechte děti usnout na vavřínech

Je sice krásné, že jste hodná maminka, ale když budete po svých dětech neustále dokola uklízet každé smítko, brzy si na to zvyknou - a naopak odvyknou jakémukoli náznaku vlastní práce. Učte je svým povinnostem, bude se jim to v životě hodit! Naučte je uklízet si po sobě hračky (v úklidu jim z počátku pomáhejte). V mladším školním věku už by mělo být samozřejmostí, že si dítě zvládne uklidit celý svůj pokoj a navíc pro něj není problém například vynést koš s odpadky.Zapojte do úklidu také své děti

Maminky mají někdy sklony „zaměstnávat“ spíše holčičky, což se stává nepsaným a nesprávným pravidlem. Nevynechávejte z domácích prací svého syna ani nepřetěžujte to starší z dětí (s domněnkou, že je více šikovné). A rada na závěr: S prací to nepřehánějte! Děti musí mít stále více prostoru na plnění školních povinností, her, zálib a začleňování se do kolektivu.


Pokud jste vše zvládla (včetně úklidu chodby, leštění bot, balení dárků a vyzdobování domova), gratulujeme! Vánoční úklid totiž právě skončil… A vy si teď tu prvotní myšlenku na vánoční idylku můžete bez obav proměnit ve skutečnost. Usedněte do „ušáku“, zapalte svíčku, vypijte si dobrý čaj a prostě relaxujte…

 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Držet se návodu, tak Vánoce odstonám. Vždyť uklízím průběžně. A sterilní byt stejně nezaručí klidné VánoceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chodím do práce,užívám si dcer a vnoučat a vánoční úklid už nepřeháním.Když se u nás, v třípokojovém bytě sejde deset lidí,tak bych jen gruntovala.Normálně uklízim každý den, když je potřeba něco přegruntovat tak to udělam. Vánoce jsou o pohodě a klidu. Už se těšim.
Obrázek uživatelky
profil
až prehnane podrobný postup práce
Obrázek uživatelky
profil
Od doby, kdy používám Dedru se na úklid celkem těším.Žádné drhnutí podlahy,všeho nábytku.Záleží na kvalitě čistících prostředků. Pracují de facto za mě.Nastříkám, nechám působit, setřu hadrem a hotovo.A to bez odřených kolem, zničených nehtů a exému na rukou.Já hloupá jsem se nechávala dlouho přemlouvat než jsem si Dedru vyzkoušela. Holky znáte nějaké její výrobky a jste spokojené? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na takovéto uklízení abych si vzala dovolenou, ne? My uklízíme pravidelně každý týden, tedy průběžně za celý rok. Těším se na vánoční pohodu, na klid, ne na takovýto úklid, to nemá s Vánoci nic společné, proboha!!! Den před Vánoci udělám běžný úklid, s tím, že okna už mám umytá, záclony pověšené, výzdoba také...Ale trdlovat podle tohoto návodu rozhodně nebudu-nežijeme v kurníku!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka