Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Povánoční vypouštění kapříků

24. 12. 2013 | Vaše příběhy
Vypuštění vánočního kapra do zamrzlého rybníka je prý nevhodné, protože ho ryba téměř nikdy nepřežije. Ale máte-li na zahradě menší jezírko, můžete to zkusit podle mého návodu.

Kapra jsme chodili s tatínkem pouštět do rybníka každý rok, vždy 25. prosince ráno. Tenkrát jsme nevěděli, že se nejspíš namáháme zbytečně. Když jsem se to mnohem později dozvěděla, bylo mi líto, že už tuto pěknou tradici nebudeme moci dodržovat. Naštěstí mě zachránil kamarád s jezírkem a koi kapříky.

Každý rok nejdříve necháme kapříka dva až tři dny pěkně vyráchat ve vaně. Děti si ho užijí a my dospělí zároveň zkontrolujeme, jestli se šupináč nějak divně nekroutí, nemá příliš rudé žábry, netváří se smutně - zkrátka jestli je to ryba zdravá a plná života. Nemocný kapr by totiž v jezírku nadělal pěknou paseku. Zatím se nám ale domů vždycky povedlo donést jen zdravé ryby.

Povánoční vypouštění kapříkůZachránit vánočního kapra ale není jen tak. Musíme na to myslet ještě předtím, než ho přineseme domů. Kaprům totiž vadí chlorovaná voda v naší domácnosti. Pomoc je jednoduchá. Vanu napustíme přes noc a další ráno se teprve vypravíme pro kapra. Chlór z vody vyprchá, teplota se ustálí a je hotovo. V kádích důkladně vybíráme velkou zdravou rybu. Matné oči, zarudlé žábry nebo trhavé pohyby k nám do vany nesmí. S koupenou rybkou upalujeme co nejrychleji domů. Přeložíme do vany a další tři dny se chodíme mýt k sousedům.

Po Štědrém dnu pak kapříka vypustíme do zahradního jezírka. Krmení ve vaně mezitím není potřeba. Kapr je ospalý a stejně většinou nežere. V jezírku se nová ryba rychle skamarádí s přítomnými kapry japonskými. Jestli spolu komunikují nějakou ploutvovou řečí nebo univerzálním kapřím dialektem jsme nikdy nezjistili. Kapřík zůstává až do května v péči našeho kamaráda.

V pěkný májový den ho potom slavnostně vylovíme a pustíme do teplé řeky s hřejivým pocitem, že se nám zase povedl jeden dobrý skutek. Letos to bude už čtvrtý, tak nám i jemu držte palce.


Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já alespoň přeji hezkého Štěpána..kapřík je jistě již v jezírkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné vánoce vám i kapříkovi Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík