Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat vánoční světelný řetěz?

26. 11. 2008 | Domácnost

Před koupí si řetěz dobře prohlédněte. Nesmí na vás působit chatrným dojmem. Vodiče elektrického proudu nesmějí být příliš tenké. Pokud budou tenčí než např. u sluchátek do uší, raději se jim vyhněte. Mohly by se snadno přetrhnout a způsobit úraz elektrickým proudem.

Zástrčka by neměla být extrémně tenká a kolíky by neměly pružit. Dbejte na správnou rozteč kolíků, na kolících musí být ochranné převlečky z plastu zamezující dotyku a následnému úrazu elektrickým proudem.

Jak vybrat vánoční světelný řetěz?Napájecí kabel musí mít od vidlice po první světýlko minimálně půldruhého metru u všech řetězů bez ohledu na to, zda jsou určené dovnitř, nebo ven. Zejména u venkovních řetězů je však dobré vybrat výrobek s napájecím kabelem delším než jeden a půl metru.

Pokud je řetěz vybavený transformátorem, mělo by na něm být uvedeno, zda je určený pro vnitřní (domeček se šipkou směřující dovnitř), nebo venkovní použití (šipka směřuje ven).

U každého řetězu musí být návod a typový štítek na kabelu, na kterém jsou uvedeny informace o původu, napětí a příkonu řetězu, nebo také zda je odolný proti vodě a prachu, kód IP, pokud jde o venkovní řetěz. Dále tam musí být uvedeny bezpečnostní upozornění pro bezpečné používání světelného řetězu, která musí být v českém jazyce.

Světelné řetězy se musí označit typem nebo elektrickými údaji světelných zdrojů a jmenovitým napětím kompletního řetězu. Kde není označení této informace na světelném řetězu prakticky možné, musí se tato informace označit na trvanlivém neodstranitelném štítku nebo vhodné visačce na kabelu.

Jak vybrat vánoční světelný řetěz?Světelné řetězy musí mít následující upozornění:

1) světelné zdroje se nesmí vyjímat ani vkládat, dokud je světelný řetěz pod napětím;

2) u sériově zapojených světelných zdrojů jiných než jsou v uzavřených řetězech, nahraďte ihned vadné světelné zdroje světelnými zdroji o stejném jmenovitém napětí a příkonu, aby se zabránilo nepřípustnému oteplení; tento požadavek neplatí pro uzavřené řetězy;

3) řetěz se nesmí uvést pod napětí, jestliže je v zabaleném stavu, ledaže by obal byl uzpůsoben jako displej;

4) zajistit, aby všechny objímky byly vybaveny světelným zdrojem.

Obyčejné světelné řetězy musí být navíc doplněny následující informací:

„Pouze pro vnitřní použití“

Světelné řetězy, které nejsou určeny pro vzájemné propojení, kromě toho musí být označeny následujícím varováním:

„Tento řetěz nepřipojujte elektricky k jinému řetězu“.

Nezapomeňte:

Před zapojením zkontrolujte, zda není žádná žárovička uvolněná.

Prasklou žárovku byste měli co nejdříve vyměnit. Ostatní žárovičky by se totiž jinak začaly příliš zahřívat.

Světelný řetěz si můžete pořídit bez, nebo s transformátorem. Pokud máte malé děti, je rozhodně vhodnější pořídit světelný řetěz bezpečnostní s transformátorem, který převádí vysoké, životu nebezpečné napětí na malé - například na 24 voltů. A to platí i v případě, že máte domácí zvířata, která ráda hryžou kabely.

Zdroj: SOS

Notburga

ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to vec vkusu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles