Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aztécká tradice v našich domovech

18. 12. 2013 | Zahrádka
Vánoční hvězda se stala nepostradatelným symbolem zimních svátků. Její symbolika je ale mnohem starší. Původně se jmenovala cuetlaxochitl a doprovázela Aztéky při krvavých obřadních rituálech. Byla tak oblíbená, že ji později jezuité museli chtě nechtě povolit místním obyvatelům jako symbol Vánoc.

Nikoho asi nepřekvapí, že původním domovem pryšce euphorbia pulcherrima alias vánoční hvězdy jsou teplé oblasti Mexika. Neblaze proslulým Aztékům připomínala mnohé, jen ne klid a mír vánočních svátků. Její jméno cuetlaxochitllze lze přeložit jako "květina kůže." To proto, že červená barva listenů připomínala lidem čerstvě staženou kůži - bohužel nejen zvířat.

Aztécká tradice v našich domovechPokud se tyto obřady odehrávaly v prosinci nebo lednu, byla u nich cuetlaxochitl samozřejmě přítomna. Po zbytek roku, kdy neměla své červené zbarvení, se její šťáva alespoň přimíchávala do rituálního barviva, kterým se při obřadu potíraly tváře. Aztéčtí léčitelé ji také používali jako velmi účinný lék proti horeččce.

Po pádu aztécké říše se na původní symboliku pulcherrimy částečně zapomnělo, ale květina jako taková byla oblíbená pořád stejně. Křesťanští misionáři si všimli, že tato květina rozkvétá pravidelně okolo Štědrého dne. Pojmenovali ji tedy Noche Buena, což ve španělštině znamená štědrá nebo svatá noc. Jezuité šli ještě dál a ve snaze naklonit si místní obyvatelstvo, začali vánoční hvězdu nosit na sváteční mše.

Své další jméno poinsettia dostala rostlina až v 19. století. Tehdy si totiž americký velvyslanec Joel Poinsett všiml na svých cestách po mexiku neobvyklého stromu, který se vybarvoval rudě vždy téměř přesně na Štědrý den. Ano, opravdu stromu, protože vánoční hvězda může ve své domovině dorůst až čtyř metrů výšky. Nadšený Joel si rostlinu odvezl s sebou do Kalifornie, kde se záhy stala velmi oblíbenou a rozšířila se tak do všech koutů světa. V Kalifornii na Joela Poinsetta dodnes vzpomínají vždy 12. prosince na tzv. Den vánoční hvězdy.

Málokoho by nejspíš napadlo, že historie vánoční hvězdy může být takto hrůzostrašná. A podobnost její barvy s barvou krve je bohužel více než nápadná. Naštěstí dnes existují i kultivary s bíle, žlutě nebo oranžově zbarvenými listeny, které na původní symboliku neodkazují ani v nejmenším.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hvezdu mam uz druhy rok a je porad pekna
Obrázek uživatelky
profil

také vydrží jedny vánoce a dost
Obrázek uživatelky
profil
každé vánoce,ale dlouho nevydrží
Obrázek uživatelky
profil
Také ji neumím pěstovat, přežije jen jedny vánoce
Obrázek uživatelky
profil
Mám rada vianočnú hviezdu, najviac sa mi páči červená.
Jeden rok sa mi ju dokonca podarilo prezimovať, z čoho som mala obrovksú radosť.
A musím sa pochváliť, práve mi na schodisku krásne kvitne vianočný kaktus SmajlíkSmajlík,
V byte sa mu nedarilo Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc