Silvestr za dveřmi a letos to bohužel nevypadá na to, že bychom vyrazili ven a přivítali Nový rok v restauraci, nebo na velkolepé party s přáteli. To ale neznamená, že si na Silvestra nemůžeme v rodinném kruhu dopřát občerstvení jako od profíků. Přinášíme 4 receptů, se kterými doslova zazáříte.
Sexy burgery nejen pro vegany
Falafel burger s červenou řepou od bloggerky Gábi v kuchyni nadchne jak svojí chutí, tak přitažlivou formou hamburgerů. Falafel najdete napříč gastronomií Blízkého východu. Setkáte se s ním od Egypta, přes Izrael po Libanon. Jedná se o zpravidla kuličky (někdy i placičky) z rozemleté cizrny, která se může případně zkombinovat s drcenými zelenými fazolemi Fava. Vzniklá směs je pak samozřejmě dochucena pikantním kořením, jako je koriandr, česnek nebo římský kmín. Tento vegetariánský pokrm je plný rostlinných proteinů, vlákniny, vitamínu C a B a dalších látek. Bloggerka Gábi v kuchyni se tradičním falafel inspirovala a využila ho pro přípravu burgerů s červenou řepou. Více inspirací najdete ZDE

Ingredience pro řepový burger
200 g směsi Crispins na cizrnový falafel300 ml studené vody
2 lžičky oleje
1 větší červená řepa
1 hrst nasekaného koriandru
1 hrst mletého římského kmínu
sůl a pepř na dochucení
Ingredience na avokádový dip
1 avokádo
1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
sůl a pepř na dochucení
Ingredience na hummusový dip
200 g směsi Crispins na cizrnový hummus
600 ml studené vody
60 g sezamové pasty
sůl, pepř, chilli paprička na dochucení
Ingredience na kompletaci
rajče
mix salátů
hamburgerové housky
Postup: Směs na cizrnový falafel Crispins smícháme s 300 ml studené vody. Dle návodu přidáme ještě 2 lžičky oleje, promícháme a necháme odstát alespoň 5 minut. Ke směsi přimícháme najemno nastrouhanou červenou řepu. Nasekaný koriandr, namletý kmín a dochutíme solí a pepřem. Rukou tvoříme placičky. Pečeme buď na oleji, nebo v troubě. Na avokádový dip si rozmačkáme na prkýnku avokádo a dáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibulku. Promícháme a dochutíme solí a pepřem. Hummus si připravíme z 200 g směsi Crispins. Přidáme 600 ml vody a rozmixujeme dohladka. Přidáme cca 60 g sezamové pasty a opět rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem nebo chilli papričkou.
Kompletujeme do hamburgerových housek. Na vrchní stranu housky dáme připravený hummus, na spodní stranu housky dáme připravený avokádový dip. Přidáme plátek rajčete, mix salátu a falafelovou placku z červené řepy.
Hříšně sladký dezert

Ingredience na korpus:
250 g Medových bio perníčků od Zemanky
70 g másla
Ingredience na krém:
4 žloutky
90 g moučkového cukru
500 g mascarpone
230 g smetany na šlehání
kokosové mléko
strouhaný kokos
Na ozdobu:
hoblinky kokosu a čerstvé maliny
Něco rychlého, ale efektního

Něco na zvládnutí kocoviny
Pokud budete pít alkohol, tak byste se měli pořádně najíst. Tuk ve stravě způsobuje pomalejší vstřebávání alkoholu. Vyzkoušejte sytý a rychlý pokrm od nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové ze Zdravého stravování, a to červené fazole v rajčatové omáčce s pečeným krůtím masem. Dejte si záležet i na servírování, neboť jíme i očima. Opačný postup volte po prohýřené noci, kdy organismus potřebuje dodat lehce stravitelné sacharidy a minerální látky. Ideální je vlažná, nepříliš tučná a tedy lehce stravitelná polévka například takový hovězí vývar, nebo pokud to žaludek snese míchaná vajíčka s avokádem. Více inspirací najdete ZDE
Ingredience (suroviny na 1 porci):
120 g krůtích prsou
45 g červených fazolí v suchém stavu
200 g krájených rajčat (z plechovky, nebo čerstvých)
10 g rajčatového pyré
5 g čerstvého česneku
2 g olivového oleje
2 g řepkového oleje
čerstvá petržel
sůl a pepř
bobkový list mletý
kmín drcený
paprika sladká mletá
paprika uzená mletá
sušený česnek
Postup: Fazole si předem namočíme a potom uvaříme podle návodu. Rozpálíme olivový olej a při střední teplotě na něm orestujeme prolisovaný česnek dosklovata, nenecháme ho zhnědnout. Poté přidáme bylinky, koření, rajčata, rajčatové pyré (nebo protlak), fazole, sůl a pepř. Uvedeme k varu. Poté zakryté dusíme do změknutí. Krůtí maso si očistíme, ochutíme (potřeme směsí olivového oleje, soli, pepře, kmínu, paprik) a v celku pečeme v troubě. Upečené maso poté krájíme na plátky.