Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mikuláš a mikulášské kostýmy

30. 11. 2010 | Zvyky a tradice

O Mikulášovi slyšely už snad všechny děti a každému se hned vybaví postava v dlouhém plášti s bílou bradou, která rozdává dárečky, proto je Mikuláš jedním z nejoblíbenějších světců jak dětí, tak i dospělých.

Kostým pro Mikuláše se skládá z košile, ornátu, vousů, paruky a odznaků biskupské hodnosti - berly a mitry, protože v historii byl Mikuláš v Myře v Turecku katolickým biskupem.

 

Základní barvy pro Mikuláše jsou většinou bílá a červená, plus nějaké zlaté nebo stříbrné zdobení. Každý ovšem může mít barvy zažité jinak. S kostýmem anděla a čerta je to jednodušší, na anděla můžete vzít šaty pro princeznu a doplnit je blond parukou a křídly. Na kostým pro čerta můžete použít třeba kostým jako na medvěda a doplnit ho vestou a kuklou s rohy. 

Pro anděla si tedy pořiďte jakékoliv princeznovské šaty, křídla, čelenku a nějakou paruku, a pro čerta zas kostým medvěda nebo nějakou kombinézu, paruku nebo kuklu a můžete použít i pláštěnku.

 

Provozovatelé půjčoven se nechávají při výrobě kostýmů inspirovat například filmovými pohádkami. Například v pohádce Hrátky s čertem je kostým čerta v mysliveckém nebo ve filmu Císařův pekař je zase princ v černém, a vypadá jak čert. Velká většina Mikulášů však chodí po koledě v kostýmech vlastní výroby a každý má jiné představy o tom, jak má Mikuláš vypadat.

 

Základní Mikulášský kostým by měl obsahovat -

Mitru neboli biskupskou čepici, kabát, oblek, štólu, nějaké

paruky, boty, vousy, rukavice a biskupské berly.

Biskupská čepice neboli mitra je tradiční pokrývka hlavy svatých, a honosný červený plášť se zlatým sámkem a červenozlatou štólou zase dávají mikulášskému kostýmu ten správný vzhled, jak se patří pro svatého muže.

 

A teď trošku z historie Mikuláše - jedna legenda říká, že Mikuláš i po své smrti každý rok o Vánocích procházel svým městem a v přestrojení obcházel obydlí chudých a dával jim přede dveře pozlacená jablka a ořechy. Nejstarší záznamy o mikulášské nadílce jsou už ze 14. století. Svatý Mikuláš už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidem, proslul velkou štědrostí k potřebným a jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Mikuláš je jedním z nejuctívanějších svatých v celém křesťanství a ve východních církvích je druhým nejuctívanějším svatým vůbec, hned po Panně Marii.

 

Markéta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U nás chodí vždy Mikuláš a velmi se divím, že redakce k takovému článku dala obrázek Santy. Už se konečně začněme chovat, jako hrdý národ a ne přitroublí poskakovači USA.
Obrázek uživatelky
profil
Článek se mi moc líbí Smajlík.
Škoda, že k němu nedala redakce vhodnější obrázek...
Obrázek uživatelky
profil
Mikuláš není Santa nepleťte si pojem s průjmem.
Obrázek uživatelky
profil
je tam vyjmenováno, co má mít Mikuláš a obrázek je z jiného světa, to nemáte v archivu žádného Mikuláše vyfoceného?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s předchozím příspěvkem,proč tam proboha cpete obrázek Santy??!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles