Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Než přijde chřipka…

22. 01. 2014 | Nemoci
Letošní zima je nad očekávání teplá. To sebou nese i jedno pozitivum v podobě zpoždění chřipkové epidemie. Ta se většinou objevuje už během začátku až poloviny ledna, výjimkou nebývá ani konec prosince. Letos však tu pravou chřipkovou epidemii můžeme očekávat až koncem ledna, což nám dává možnost se na ni ještě připravit, vybudovat si imunitu nebo se ještě na poslední chvíli nechat očkovat.

Očkování na poslední chvíli


Pokud jste ještě stále nestihli očkovávání a chcete být před chřipkou adekvátně chráněni, je nyní skutečně ten poslední čas očkování podstoupit. Chřipka by k nám měla dorazit koncem ledna, a když vezmeme v potaz, že vakcína začíná být plně funkční a chrání nás po 14 dnech od její aplikace, není skutečně času nazbyt. Očkování je sice možné podstoupit ještě na začátku chřipkové sezóny, ale zde opravdu platí heslo, čím dříve, tím lépe. Počasí nám v tomto ohledu rovněž přeje, v minulých letech by už šance nebyla, protože touto dobou chřipková epidemie zuřila naplno.

Než přijde chřipka…Závažnost chřipky nespočívá jen ve vlastním onemocnění, ale také v jejích častých komplikacích, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci. Přibližně 2 % všech úmrtí, což v ČR představuje téměř 2000 osob ročně, je možné považovat za úmrtí v souvislosti s chřipkou. V důsledku chřipky tedy zemře mnohem více lidí než v důsledku dopravních nehod, přitom pozornost se jí věnuje podstatně menší.

Zdravé otužování se


Proti chřipce, ale i proti řadě dalších nachlazení nebo respiračních nemocí se můžeme chránit také budovním imunity. Té pomůže zejména zdravé otužování. Návštěva polárií neboli chladových saun, večerní sprchování ve studené vodě, ale také procházky na čerstvém vzduchu. To vše nám imunitní systém skvěle nabudí. Vhodné je také nepřetápět místnosti, ve kterých pobýváme. Obecně platí, že ložnice by měla být jednou z nejchladnějších místností v bytě. A ani v jiných místnostech by teplota neměla překračovat 23°C. Samozřejmostí by mělo být pravidelné větrání, díky kterému může vzduch v místnosti cirkulovat a vyměňovat se.

Vhodné a teplé oblečení


I když je zima nečekaně teplá je nutné nezapomínat na to, že je stále leden. Je proto vhodné volit adekvátní zimní oblečení, ideálně vrstvené, které lze po příchodu do místnosti odložit. Tričko, svetr nebo mikina, bunda a šála by nám v těchto dnech neměla chybět. Oblékání malých dětí by mělo být skutečně důkladné vzhledem k tomu, že mají v kočárcích omezenou možnost pohybu.

Zapomenout bych v této době měli na krátké bundy nebo bokové kalhoty, které plně nezakryjí tělo. Hrozí nám vedle chřipky i řada nemocí souvisejících s prochladnutím, například i potíže s ledvinami nebo močovými cestami. K sukním je pak nejlepší volit například legíny a naopak na nějakou dobu vynechat slabší silonové punčochy.

Chřipka hrozí i na cestách


Pozor si musíme mít i při cestování, a to jak autem, tak i MHD. V prostředcích hromadné dopravy pro nás nepředstavují riziko jen nachlazení cestující, kteří cestou kašlou nebo kýchají, ale ohroženi můžeme být i sedačkou v autobuse nebo madly. Nikdy nevíme, čeho se před námi dotkl nemocný cestující, proto bychom se měli mít maximálně na pozoru a hlavně v této době dbát na zvýšenou hygienu.

Pravidelné mytí rukou, nejen před jídlem, je skutečně na místě. Pozor však i na správnou techniku mytí. Zejména v době, ať už chřipkových epidemií nebo i běžných nachlazení musíme věnovat pozornost tomu, čeho se dotýkáme. A to například i vodovodního kohoutku, kterého bychom se měli dotýkat jen pomocí jednorázové utěrky. Ani cestování autem není z hlediska nákazy úplně bezpečné. Největší riziko tkví v klimatizaci, respektive topení, které viry a bakterie zachytávají a následně je „vypouští“ opět ven.

Jak se chřipce letos vyhnout? Očkování, otužování, vhodné zimní oblečení, dostatečná hygiena a snaha vyhýbat se většímu shluku osob.

Autorka, foto: Lenka Netušilová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
S tím očkováním nevím nevím, pořád přemýšlím jestli je to třeba. Se sirupy z bylin mám jen nejlepší zkušenost, stejně jako vy, jen s tím rozdílem, že jsem dětem začala dávat na podporu imunity Stopbacil, když už chodí do školky. Těžko srovnávat, zima nebyla skoro žádná, ale i tak se nám mezi nachlazenými dětmi ve školce osvětčilSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se ještě nenechala očkovat proti chřipce, ale přemýšlím nad tím. Tato zima nebyla moc vhodná pro start chřipky, spíše na kašel a nějaké to nachlazení. Tam si pak naštestí vystačíme jen s multibylinným sirupem od Dr. Weisse co mi již před lety doporučila paní magistra z lékárny a musím říct, že nám pomáhá na všechny typy kašleSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkÚplně souhlasím. Nenechávám se očkovat, protože moje maminka má špatnou zkušenost po očkování. Vždycky nějakou malou chřipku po něm prodělala, Tak jsem se bála, Trpím záněty v průduškách a proto jsem se rozhodla víc neriskovat a dojít za svým mudr.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles