Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolesti zad pravidelně trápí čtvrtinu populace

10. 03. 2017 | Nemoci
Bolesti zad jsou jednou z nejčastějších zdravotních obtíží současné populace. Pravidelně je zakouší až 25 % osob ve věku od třiceti do padesáti let. Příčin je hned několik, odborníci však tvrdí, že si za bolavá záda můžeme ve většině případech sami.

Špatné držení těla

Špatné držení těla je jednou z nejčastějších příčin bolavých zad. Jedná se o nesprávný životní návyk, který si s sebou neseme už od útlého věku a přitom není vůbec těžké se ho odnaučit. Správný postoj lze zlepšit při běhání nebo jógou, která zpevňuje svalstvo a pozitivně ovlivňuje držení celého těla. A jak by tedy měl správný postoj vypadat? Při správném postoji mají být chodidla a kotníky postaveny na šířku pánve, přičemž váha by měla být rovnoměrně rozložena na celé chodidlo. Kotník musí být zpevněný a kolena stabilizovaná. Ramena bychom měli držet roztažená do strany a mírně stažená dozadu a dolů. Bradu držíme zasunutou zpět.

Nevhodná obuv

Další příčinou častých bolestí zad je nevhodná obuv. Tu je dobré střídat dle účelu a nakupovat boty od kvalitních výrobců. Dobrá obuv se však nevyznačuje pouze kvalitním materiálem, ale její součástí by měla být i technologie tlumící došlap a ergonomicky tvarované stélky. Zároveň bychom vždy měli hledět i na to, jak jsou jednotlivé části boty lepené nebo šité dohromady. Lepené boty totiž nikdy nevydrží stejnou zátěž jako boty šité a nebudou mít stejnou životnost.

bolest zad

Nesprávné sezení

Bolesti zad zapříčiněné nesprávným sezením zažívají zejména lidé se sedavým zaměstnáním, kteří u počítače tráví osm hodin denně a více. Bolesti krční páteře, zad a hlavy jsou pak na denním pořádku a mohou být následovány i dalšími závažnějšími zdravotními problémy. Přitom správné sezení a úprava pracovní plochy není nikterak náročná. Při správném sezení by měla být kolena ohnutá do pravého úhlu a celá plocha zad by měla být opřena o opěradlo židle. Monitor by měl být v úrovni očí a každé dvě hodiny bychom měli dodržovat patnáctiminutovou pauzu na protažení. U stolu také můžeme provádět nejrůznější cviky.

Nadváha

To, že nadbytečná kila nadměrně zatěžují organismus, není žádnou novinkou. Důsledkem jsou poté nejen bolesti páteře, ale také bolesti kloubů a další zdravotní problémy. Vhodná není ani příliš nízká hmotnost, která způsobuje nedostatečnou tvorbu hormonů.

Nedostatek pohybu

S nadváhou je spojen i další problém bolavých zad, a to nedostatek pohybu. To má za následek ochabnutí svalstva a zkracování vazů i šlach. Důležitá je volba vhodného sportu, aby nedocházelo k zatížení pohybového aparátu. Mezi sporty, které nejsou velkou zátěží pro páteř, patří fotbal, plavání, běžky, jízda na koloběžce či jízda na koni.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bolest zad trápí bohužel i mě. Koupila jsem si už i do práce skákací balón místo židle a když cítím, že mě začíná bolet za krkem, tak si záda promasíruju mentholkou. Ta mi opravdu zabírá a bolest vždycky zmírní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc