Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Význam adventu + Sv. Mikuláš

6. 12. 2014 | Zvyky a tradice
Advent neboli začátek liturgického roku v katolické církvi je doba přípravy na příchod Krista na Vánoce jenž se narodil před dvěma tisíci léty v Jeruzalémě. Tento čas byl znám jako „malý postní“, protože stejně jako postní je to i čas pokání - s modlitbou a postem. Advent začíná čtyři neděle před Vánocemi, tudíž se liší v délce mezi 22 - 28 dny. V r. 2014 připadá první adventní neděle na 30. listopadu. Toto čtyřtýdenní období patří mezi nejpopulárnější roční chvíle, protože se během něho připravujeme na Vánoce. Nastal čas pečení, nákupu dárků, úklidu domácností, lze navštívit oblíbené vánoční trhy, vánoční koncerty atd. - příležitostí je mnoho, času však zbývá málo, zvláště ženám v produktivním věku. 

Pro advent je typická výroba nebo nákup adventního věnce, kdy každou neděli zapálíme jednu svíčku ze čtyř, dále v tomto období se začíná s výzdobou domova, ulic měst, obchody bývají vyzdobeny většinou s předstihem. K tomuto období patří také Mikulášská nadílka v předvečer Sv. Mikuláše, kdy děti naslibují všechno možné, jen aby je ten ošklivý čert s sebou neodnesl. Rodiče svým dětem kupují čokoládové Adventní kalendáře, aby si mohly denně sníst jednu malou čokoládku a až si vezmou poslední, nastane Štědrý den. Ve východních pravoslavných církvích, které používají juliánský kalendář, začíná advent dříve, a to 15. listopadu a trvá většinou 40 dní.

Význam adventuSlovo advent pochází z latinského adventus - neboli „příchod“ něčeho velmi významného. Podle katolické encyklopedie začal advent již v dobách 4.- 5. století jako období na přípravy na Epiphany, tehdy ještě nikoliv v očekávání  Vánoc. Epiphany, slavící manifestaci Krista, si připomněla  návštěvu moudrých mužů a v některých tradicích Křest Ježíše. V tomto období byli noví křestané pokřtěni a přijati do víry, proto raná církev zavedla 40denní období půstu a pokání. Později pak, v 6. století svatý Řehoř Veliký byl prvním, kdo spojoval toto období adventu s příchodem Krista, čili Vánocemi. Původně to nebyl příchod Krista-dítěte, jež bylo očekávané, ale spíše druhý příchod Krista. Ve středověku byly kostely upraveny na oslavy adventu, aby zahrnovaly příchod Krista skrze jeho narození v Betlémě. Jeho budoucnost přichází ke konci tohoto období, jeho přítomnost je mezi námi skrze Ducha svatého. V tomto obchodí nosí duchovní fialové nebo modré královské roucho a k výbavě kostelů patří i veliký adventní věnec /někdy nazývaný adventní prsten nebo korunka/.

Adventní věnce jsou symbolem adventu v mnoha zemích, obvykle jsou vyrobeny z jedlových větévek, zdobené zlatými a stříbrnými stuhami nebo šarlatovými ozdůbkami. Barva svící bývá nejčastěji rudá. Dříve kolem adventního věnce, umístěného v hlavní místnosti na stole, sedávala rodina i přátelé při zpěvu koled a přípravě ručně vyráběných dárků.

Tyto věnce se nejen pokládají na stůl, ale rovněž jimi zdobíme hlavní dveře svých příbytků. Je to zvyk velmi hezký, věnce hodně vypovídají o tvořivosti majitele domu /pokud si ho sami vyrobí a nekupují/.

Svatý Mikuláš, Santa Claus, Papá Noel i Děda Mráz

Ať se jedná o kteréhokoliv z těchto štědrých vousatých dědoušků, kteří obdarovávají hodné děti - jsou to velmi krásné a dojemné tradice, které zřejmě všechny vznikly již kolem 16. století a byly odvozeny od postavy sv. Mikuláše /Nikolase/. Jsou to nádherné zvyky, v předvánočním období obdarovávat děti, které nezlobily a ty, jež umí nějakou hezkou básničku či písničku, Sv. Mikuláš i Děda Mráz s tou vysokou čepicí snad působí poněkud vznešeněji nežli Santa Claus či Papá Noel, ale radost dětem způsobují všichni.

Např. v Holandsku každoročně připlouvá lodí ze Španělska Mikuláš, a to vždy první sobotu po svatém Martinu, neboli po 11. listopadu. V Haagu, holandském přístavu, ho nadšeně vítají tisíce dětí - tato tradice rovněž sahá až do 16. století. Snad jen v ČR chodívají s Mikulášem i čerti, kteří vzbuzují strach a děs a někdy i trauma na velmi dlouhou dobu. V posledních desetiletích chodí s Mikulášem víc a více andělů, kteří děti pak utěšují.

Není bez zajímavosti, že ani v Německu nechodí čerti, přestože Pohádky bratří Grimmů jsou proslavené svou krutostí.


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na webu čtenářky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, jako vždy
Obrázek uživatelky
profil
Hezké počteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajimave cteniSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda jsem si přečetlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles