Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Sladkou Dámu

16. 12. 2012 | Vyrob si sama

Blíží se doba vánočních svátků a většina z nás už pomalu přemýšlí, co nadělí svým blízkým, přátelům a rodině. Ani já nejsem výjimkou. Když jsou děti malé, jsou nadšené za jakoukoli hračku. Ale co nadělit rodičům – tchyni a tchánovi, kteří nic nechtějí?

Navíc letos jsme se “domluvili“, že si navzájem nic dávat nebudeme. Přijde mi to trochu smutné a tak jsem přemýšlela, jestli bych nevymyslela něco vhodného, ale aby to nebylo kupované.

Možná se vám můj nápad bude taky zamlouvat. Naši hrají rády různé společenské hry, mezi které patří i Dáma. Tak proč jim nějakou neupéct?

Sladká dámaNa perníkové těsto potřebujeme:

 1000 g hladké mouky,

200 g moučkového cukru,

200 g medu,

100 g másla (Hery),

4 vejce,

2 lžíce kakaa,

2 lžička sody,

2 lžičky perníkového koření,

papír na pečení podle potřeby

moučkový cukr na posypání válu

papírová šablona 24 x 24 cm ( 32 x 32 cm)

sklenička “štamprlka“ nebo vykrajovátko “kolečko“ o průměru 3 – 4 cm.

 

Do mísy si odvážíme mouku, cukr a med. Přidáme kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přisypeme na kostky nakrájené máslo (mělo by mít pokojovou teplotu, aby se dobře do těsta zapracovalo) a rozklepneme vejce. Těsto důkladně vypracujeme a necháme  v chladnu uležet do druhého dne (nejméně šest hodin) zabalené v potravinářské folii.

Po odpočinutí těsto znovu zlehka propracujeme a na cukrem posypaném vále vyválíme asi 3 mm silný plát. Podle šablony si vyřízneme plát – hrací plochu Dámy.

Předtím je však nutné si rozmyslet, jak velké hrací kameny budeme vykrajovat. Pokud máme průměr formičky nebo štamprlky cca 3 cm, tak stačí rozměr 24 x 24 cm. Pokud budete dělat hrací kameny větší, je tomu potřeba uzpůsobit i velikost hrací plochy.

Vyříznutý plát položíme na pečicí papír na plech a pečeme asi 7 – 10 minut při 200 stupních.

Ze zbytku těsta vykrojíme formičkou nebo štamprlkou hrací kameny. Minimální počet je 24 kamenů (12 bílých a 12 černých). Doporučuji vykrojit jich mnohem více, co kdyby vám nějaké pomizely v mlsných pusinkách dětí nebo partnera.

Dalším důvodem je, že pečené kameny na sobě nebudou držet v případě, že chcete do hry nasadit dámu. Podle mě je ideální počet okolo 40 - 50 koleček. Hrací kameny pečeme na plechu asi 7 minut při cca 180 stupních.

Po upečení necháme vychladnout a zdobíme cukrovou polevou. Doporučuji cukr na polevu důkladně aspoň třikrát prosít na jemném sítku. Čím více je prosátý, tím méně je v něm případných krystalků cukru.

Kuchyňským nožem si jemně rozdělíme plát na osm polí (sedm svislých čar) v pravidelném odstupu od sebe. Taktéž si naznačíme čáry vodorovně tak, aby nám vznikla mřížka.

Vezmeme si sáček s cukrovou polevou a pomalu obkreslujeme čáry v jednom směru. Necháme chvíli zavadnout (asi 15 minut) a potom pokračujeme dotvořením mřížky. Poté, co mřížka zaschne, můžeme vyplňovat jednotlivá pole (tak jak je to na hrací ploše hry). “Černá“ pole necháme bez polevy.

Zbytkem cukrové polevy ozdobíme hrací kameny. “Černé“ kameny je možné nechat bez polevy nebo do cukrové polevy přidat barvivo či kakao*. Hrací kameny pro dámu je možné ozdobit dvěma barvami cukrové polevy – třeba žlutá a zelená – s tím, že bílý hráč si zvolí jednu barvu dámy a hráč s černými kameny bude mít tu druhou barvu.

Teď už zbývá se jen pustit do hry a až vás to omrzí, tak se můžete pustit do pojídání hrací plochy při sledování nějakého pěkného filmu nebo pohádky s dětmi.


* platí to pro bílkovou cukrovou polevu. Jestli máte citrónovou cukrovou polevu, kombinace s kakaem by nemusela být vhodná.

 

Pozn.: Je vidět, že jsem Dámu nehrála už věky. Protože v opačném případě by mě hned napadlo, že kameny se pohybují po stejné barvě a ne po obou, jak je v mém případě rozmístěno.  


Tynka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: Sladkou Dámu:

Vyrob si sama: Sladkou Dámu
Vyrob si sama: Sladkou Dámu
Vyrob si sama: Sladkou Dámu
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Super napad
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkskveléSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý nápad.
Keď vás prestane baviť hra, tak si aspoň pochutíte.
Myslím, že keď bude všetko tak zdražovať, ako doteraz, budeme musieť všetci (myslím tým "normálne" pracujúcich s podpriemernými platmi a dôchodcov s úbohými dôchodkami) uvažovať nad doma vyrobenými darčekmi.
Ja som tento rok tiež pre vnučku časť darčekov vyrobila - uplietla som jej pre bábiku sveter a čiapku a ušila nohavice a pelerínu.
Obrázek uživatelky
profil
Tak tohle vidím poprvé, ale může to být hodně zajímavé.
Obrázek uživatelky
profil
moc se mi tento dárek líbíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles