Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vůně Vánoc

19. 11. 2011 | Zvyky a tradice
Zavřete oči a představte si, že váš dům provoněly Vánoce. Co se vám vybaví jako první? Kterou vůni ucítíte? Vůně Vánoc představuje vůni domova z dětských let, na kterou budeme rádi vzpomínat i v dospělosti, kdy už budeme vytvářet Vánoce ve svých vlastních domovech.

Jakou vůni máte tedy s Vánocemi spojenou? Je to vůně kakaa, medu, skořice, vanilky, či rumu? Nebo vás napadá něco úplně jiného? Cukroví se peče z mnoha důvodů; jedním z nich je i specifická vůně, která navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Vůně perníku


Tradiční českou vánoční vůní je vůně perníku. Přidává se do něj celá řada bylin, jejichž počet se v průběhu staletí zredukoval, a tak si dnes pod pojmem perníkové koření většinou představíme směs z mletého hřebíčku, skořice, kardamomu, nového koření, anýzu, badyánu, fenyklu, mleté pomerančové kůry, koriandru a muškátového oříšku.

To vše dohromady vytváří zcela specifickou a ničím nezaměnitelnou vůni vánoční domácí pohody.

Vanilka


Vanilka je aromatické koření původem z Mexika, které Toltékové a Aztékové přidávali  do kakaa pro zlepšení chuti. Vanilka má smyslnou vůni a je užívána hojně i v kosmetickém průmyslu. Dostala se k nám v průběhu 16. století díky Kryštofu Kolumbovi a je i mocným afrodiziakem. Vanilku však máme s Vánocemi spojenou především v souvislosti s cukrovím, protože třeba bez vanilkových rohlíčků se žádné pravé Vánoce neobejdou.

Kakao


Kakao se do Evropy dostalo z Mexika díky Hermésovi Cortézovi v 16. století. Dnes kakao užíváme nejvíce ve formě čokolády. Platí ale též za afrodiziakum, má léčivé účinky a kromě potravinářského průmyslu se hojně užívá při výrobě kosmetiky. O Vánocích nám tvoří celkem významnou ingredienci nejen do vánočního cukroví.

Rum, svařák, grog a medovina


Pečení vánočního cukroví na se v mnohém neobejde bez tuzemského rumu, avšak tuzemák je v období Vánoc spojen i s nápoji pro zahřátí. Spolu s rumem je tedy nutné zmínit i další voňavé a horké nápoje, jakými jsou svařák nebo medovina.

Svařák se vyrábí svařením červeného nebo bílého vína za užití cukru a koření (skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, pomerančová kůra a podobně). Rum si můžete nalít do čaje nebo si můžete vyrobit grog z horké vody a rumu. Tento nápoj se v různých zemích vyrábí z rozličných alkoholických nápojů (griotka, koňak anebo whisky). Medovina je alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Její výroba je složitá a existuje celá řada receptur. Medovinu si můžete vychutnat jak studenou, tak teplou. Teplá je pochopitelně v zimních měsících oblíbenější. A právě teplá medovina má sílu nádherně provonět celý dům.

Vánočních vůní by se jistě našlo bezpočet – skořice, badyán, anýz, pomerančová kůra atd. Každý z nás má asi Vánoce spojené s nějakou jinou vůní, někdo třeba také s purpurou a františkem. Podělte se s námi, s jakou vůní máte Vánoce spojené vy.


Zdroj: Kouzelné Vánoce.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka