Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Velký vánoční úklid krok za krokem

19. 12. 2018 | Praktické rady
S obdobím adventu se již tradičně pojí i velký vánoční úklid. A přestože je tento proces pro většinu z nás noční můrou, je dobré jej neodkládat a pustit se do něj s vervou. Kde začít a na co všechno nezapomenout?

Jak si úklid rozvrhnout?

Plánujete-li vánoční úklid v takovém rozsahu jako většina lidí, je potřeba si na něj udělat dostatek času. V případě menších bytů vám bude stačit jeden den, na rodinné domky si však vyhraďte celý víkend. Poté je jen na vás, rozhodnete-li se postupovat od místnosti k místnosti nebo podle jednotlivých úkonů. Tak či onak, končete vždy koupelnou a toaletou, která je využívána k mytí věcí, které se nevejdou do kuchyňského dřezu a kde vylíváte špinavou vodu.

Stěny a stropy

V každé místnosti nejprve omeťte pavučiny, vyčistěte omyvatelné tapety a nezapomeňte otřít i rámy obrazů a fotografií, prostor nad konzolemi, prach na elektrických zásuvkách a prostor za topením. Máte-li doma ještě pozůstatky barvy z posledního malování, přetřete šmouhy a jiné nečistoty.

pračkaOkna, dveře a balkon

Následně se pusťte do oken, dveří a balkonů. U oken začínejte parapetem a rámy a poté pokračujte samotnou výplní oken. Ať už zvolíte přípravek ve spreji nebo saponát, který se ředí vodou, pamatujte, že k mytí oken je vždy zapotřební čistý a chlupy nepouštějící hadřík nebo papírové utěrky. Když už bude v tom, můžete zároveň vymyslet nějakou vánoční dekoraci do truhlíků za okny. U dveří nezapomeňte na rámy a pokud vás již nějakou dobu rozčiluje jejich vrzání, rovnou je namažte. Na balkoně se poté zbavte všeho nepotřebného a otřete i šňůru na prádlo. Taktéž se porozhlédněte po zdi kolem balkonu, zda na ní nejsou pavučiny, a omeťte je.


Čisté poličky, sedačky a postele

Poté pokračujte všemi skříňkami, a to i těmi kuchyňskými. Abyste mohli řádně utřít prach a zbavit se veškeré mastnoty, vyndejte vše z poliček ven. Při té příležitosti můžete zároveň vytřídit věci nepotřebné včetně oblečení, nepoužívaného nádobí, starých nabíječek apod. U sedacích souprav a postelí nezapomeňte na úložný prostor, který vysajte a věci v něm uložené přerovnejte. Matrace vysajte z obou stran, máte-li na nich navíc rozepínací kryt, dejte ho vyprat společně s povlečením a přehozy. Pokud se vám zdají přehozy na sedací soupravě již opotřebené, klidně je vyměňte za nové. Od prachu otřete i rámy postelí a co se týče pokrývek a polštářů, buď je vyperte nebo je dejte do čistírny.

Elektrospotřebiče

Zapomenout byste neměli ani na nejrůznější elektrospotřebiče, a to včetně těch kuchyňských. Pozornost věnujte i lednici a mrazáku, které nejprve rozmrazte a následně vyčistěte octovou vodu. Vyhoďte veškeré prošlé potraviny a z mrazáku se zbavte věcí, které tam jsou již od minulých Vánoc. Čas si udělejte i na digestoř, odvápněte kávovar a zbavte se vodního kamene v rychlovarné konvici. Stačí v ní akorát uvařit vodu s octem a bude se lesknout jako nová.

Podlahy a koberce

V každé místnosti odsuňte veškeré kusy nábytku a vysajte a vytřete i za nimi. Celoplošné koberce můžete vyčistit profesionálním tepovačem, které je dokonale zbaví prachu a oživí barvy. U koberců kusových zkontrolujte v jakém jsou stavu a pokud se vám zdají mdlé nebo mají roztřepené kraje, poohlídněte se po novém. Přece jen se nejedná o nákladnou investici a kdy jindy koberce vyměnit než při velkém úklidu. Ostatní podlahové krytiny poté ošetřete přípravky na ně určenými a nezapomeňte otřít i podlahové lišty.

Koupelna a toaleta

V koupelně poté otřete poličky, vytřiďte nepoužívanou kosmetiku a věnujte pozornost i odpadu v umyvadle a ve sprchovém koutu. Se zašlými spárami si poradí speciální čističe dostupné v drogeriích nebo kypřící prášek či jedlá soda. Jedná se však o práci, která si žádá spoustu trpělivosti, a tak není od věci zkusit si od známých zapůjčit parní čistič, který by si s touto lapálií měl hravě poradit. Nezapomeňte také vyčistit prostor za pračkou a pračku samotnou. Na trhu jsou dostupné speciální přípravky, které se přidají do bubnu pračky a následně se spustí prací program. 




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !