Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vojenské Vánoce

24. 12. 2013 | Vaše příběhy
Asi před pětadvaceti léty nastoupil můj brácha vojenskou službu. Tenkrát byly ještě povinné 2 roky a většina mladých mužů se na svoji povinnost vlasti moc netěšila. 
Bráška nastupoval na podzim, takže bylo jasné, že ty nejhorší začátky si bude muset prožít v zimě. Což o to, brácha od dětství sportoval, hrál závodně házenou, takže byl dost otužilý a fyzicky zdatný. Nepochybovali jsme, že zvládne v pohodě přijímač a že by si poradil i s kdejakým mazákem, který by si na něho vyskakoval.

Celkem v klidu jsme jeli na přísahu, ale... maminka ji celou proplakala. Bráchu jsme skoro nepoznali. Ze štíhlého vysportovaného kluka byla kostra. Za šest neděl přijímače zhubnul snad patnáct kilo. Přičítal to nedostatku spánku a také režimu, kdy se dělá všechno ve spěchu, takže se prostě nestíhá najíst. Přivezli jsme mu sice hromadu dobrot, ale moc toho nesnědl, jak měl stažený žaludek.
Ale přece jenom nás trochu uklidnil tím, že v kasárnách není žádná šikana, mazáci jsou fajn kluci a jelikož zjistili jeho sportovní nadání, vzali ho mezi sebe na různé sportovní akce.
Tak brácha přežíval den za dnem na vojně a podzim se pomalu přehoupl do zimy. Už předem hlásil domů, že na Vánoce rozhodně nepřijede, opušťák dostanou starší kluci, on jako bažant nemá nárok.

vojenské vánoceMaminka se sice s tímto faktem nesmířila, ale rozhodla se, že když nemůže bráška domů, hlady na Vánoce rozhodně trpět nebude. Od prvního prosincového dne to u ní v kuchyni vypadalo jako ve filmu Santova pekařská dílna, jen Elfové chyběli. Jejich funkci jsem musela zastat já. Každý den jsem po práci nastoupila na druhou směnu v maminčině kuchyni. Co bych pro brášku neudělala. Zapomenuty byly všechny sváry a neplechy. Nic už jsem nevěděla o tom, jak mi prokousnul tvář, jak mi dával do postele plechová autíčka, nebo jak přehrál všechny moje kazety Metallicou. Teď to byl prostě vojáček-chudáček. Tak hurá do pečení.
Tatínek plnil pouze funkci hlavního ochutnávače, takže jsme se do toho vrhly s maminkou. 
Ta sehnala snad největší krabici, co jde poslat poštou a denně do ní přibývaly bráškovy oblíbené druhy cukroví. Vanilkové rohlíčky, linecké slepované, pracny, kokosové střapáče, košíčky, kuličky rumové i ořechové, vosí hnízda, perníčky, marcipánky a hlavně ořechy - rodinné stříbro. Recept, který mě přiváděl k šílenství. Jsou to slabounké slupičky z hořkého kakaového těsta  spojované rumovým krémem. Brácha je miluje a já nenávidím - těsto musí být ve formičkách opravdu tenké, je to hodně pracné a dost křehké.

Krabice se ale docela rychle plnila a maminka konečně uznala, že víc už péct nebudeme, musí se tam přece vejít ještě slané dobroty - salámy, klobásy, okurky, paštiky, sýry, atd.
Balík vážil snad metrák, maminka s tatínkem měli co dělat, aby ho odvlekli na poštu.
Škoda, že se chvíli nezdrželi... Těsně se totiž minuli s telegramem. 
Brácha totiž v nějakém vánočním turnaji ve fotbale dopomohl kasárnám k vítězství a za odměnu dostal na celé tři dny opušťák. Přijede 23. prosince a vrací se až 27. prosince.
Ve chvíli, kdy si naši četli telegram, megabalík už putoval směr kasárna. Což o to, on tam na bráchu počká, nebylo tam nic, co by se rychle zkazilo, ale nám doma zbylo jen trochu cukroví pro tatínka, my s maminkou to moc nejíme.

Maminka byla zoufalá, přijede její chlapec a ona pro něho nemá cukroví. 
Upečeme nové, dostala spásný nápad. A tak jsme 22. prosince téměř navečer nakupovali znova mouky, cukry, čokoládu, kokos, ořechy, rozinky a uháněli s tím domů. Znova se rozpálila trouba a už se jelo, tentokrát pomáhal i tatínek Slepoval linecká kolečka. Pekli jsme celou noc a celý druhý den. Snědli jsme u toho dvě sklenice okurek a kysané zelí, sladké jsme nemohli ani vidět.
Brácha přijel 23.12., přesně jak napsal, divil se sice, že ještě nemáme upečeno, ale pak ocenil naši obětavost a na posezení zblajznul velkou mísu cukroví. Maminka se až zalykala štěstím, jak chlapci chutná. Celé Vánoce stála u plotny a vyvařovala.
 
Brácha teda nakonec prožil své vojenské Vánoce celkem dobře, v kasárnách ho čekal pak ještě balík-obřík, o jehož obsah se podělil s kamarády.
Další Vánoce už jako mazák dostal regulérní opušťák, a jelikož to bylo zrovna v době po revoluci, měl štěstí a vojna se mu o půl roku zkrátila.
A já, i když jsem si tenkrát říkala, že už nikdy nebudu péct cukroví, peču ho pořád a nejen pro svou rodinu, ale i pro kamarády, takže moje kuchyň vypadá jako ta Santova pekařská dílna, jen Elfové schází...

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vojenské Vánoce:

Vojenské Vánoce
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také jsem měla syna na vojně. Jezdili jsme za ním každých 14 dní. Hrál hokej, proto měl často opušťák. Tolik dobrot jsem už pak nikdy nenapekla a nenasmažila jako v době vojenské služby našeho syna. Nejvíce mě mrzelo, když jsme celá rodina brzo ráno jeli do lesa natrhat borůvky, pak rychle upéci koláče a na vojnu je odvézt. Bylo jich několik a on, chudák, dostal jen nepatrný kousek, mazáci je všechny snědli!
Někdy si myslím, že by dnešním mladým mužům vojna prospěla!
Tvůj článek bezvadný, jako všechny ostatní.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi vtipne napísaný článok.
Myslím, že všetky maminy, manželky, frajerky, priateľky vojnu svojich chlapcov pražívali podobne a boli by im zniesli modré z neby, keď prišli na opušťák čo dovolenku a keď nemohli prísť, balili a posielali sa balíky.

Inak na prísahe som môjho (teraz už) manžela nespoznala nielen ja, ale ani jeho bratia a jeho aj moji rodičia. Pred vojnou totiž nosil svoje pekné svetlé a vlnité vlasy skoro po plecia a na prísahe pochodoval vychudnutý chalan so skoro holou hlavou s (mne sa vtedy zdalo) veľkým ušami Smajlík .

Martinka, fotku som ti požičala vďačne.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji, ta fotečka ke článku není moje, zapůjčila mi jí laskavě a ochotně Dádinka.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsáno, ostatně jako vždy!
Hezký vánoční příběh. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles