Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční trhy v Krakově

29. 12. 2012 | Vaše příběhy

Poslední adventní víkend nás přiměl k tomu, že jsme se rozhodli podívat se ještě na nějaké vánoční trhy v okolí našeho domova. Původní plán byl zajet do nádherné vánoční Vídně, ale tím, že s manželem nemluvíme německy, hledali jsme nějaké jiné možnosti  pro náš výlet na internetu.  

Určitě všechna prezentovaná místa mají svoje vánoční kouzlo, ale poslední možnost, kterou jsme měli ve vyhledávači  – polský Krakov to u nás vyhrál. Cestu 326 km z místa našeho bydliště ve směru Katowice a Krakow jsme zvládli během 3,5 hodiny. Je  zde velmi pěkná cesta, část dálnice je sice  placeným úsekem, ale vyplatí se to. Platili jsme na dvou místech, a to vždy 9,- PLN.  Navigace nás přivedla do centra města, ul. Dluga 72, kde jsme pohodlně a bez problému zaparkovali. Cena parkovného za 3 hodiny byla 7 PLN. Z místa parkovaní jsme po  asi 15 minutách došli na náměstí, kde se vánoční trhy konaly. Adventní trhy mají v polském Krakově poměrně dlouholetou tradici a na zdejších  vánočních trzích jsme našli opravdu pouze stánky s tradičními řemesly od pletených košíků, vánočních ozdob, výrobků z beraních kůží, výrobků z vosku a medu až po množství sýrových, masových  a čokoládových výrobků.

Vánoční trhy v KrakověCelou vánoční atmosféru doplňuje hudba tradičních polských koled a ukázky lidových tanců. My jsme zastihli průvod krojovaných párů a lidí v maskách, který obešel celé náměstí. V jedné části bylo postaveno pódium a sbor zpíval vánoční písně společně s návštěvníky, postávajícími pod pódiem a ochutnávajícími svařené víno nebo pitný med = specialitu tradičních vánočních trhů.

Z věže Mariánského chrámu nás svým troubením na trubku zaujal krakovský hejnal.  Toto troubení je také tradicí zdejších trhů už dlouhá staletí. Velmi zajímavý zážitek. Také je možné využít na prohlídku části města kočár, tažený koňmi nebo malý minibus pro 6-8 osob. 

V Krakově jsme nezapomněli  navštívit místa, kde připravovali místní masové speciality, které jsou s vánočními trhy spojené: grilovaná klobása, jitrnicový prejt, pstruh, žebírka. My jsme ochutnali uzený sýr na grilu s brusinkami (Cena 1 ks 3,- PLN). To zajímavé a pro mne netradiční spojení chutí doporučuji, velmi jsem si pochutnala.

V odpoledních hodinách jsme se vydali zpět, bohatší o několik tašek s ručně vyrobenými dárky, ale hlavně bohatší o nezapomenutelné zážitky vánoční atmosféry. Opravdu Krakov stojí za návštěvu.

Rena64 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vánoční trhy v Krakově:

Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
Vánoční trhy v Krakově
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !